“Fiecare se credea mai destept decat celalalt, dar Steve l-a tratat intotdeauna pe Bill ca fiindu-i inferior, in special atunci cand venea vorba despre gust si stil. Iar Bill se uita de sus la Steve, pentru ca acesta nu se pricepea la programare”, i-a povestit un fost angajat al Macintosh biografului lui Steve Jobs, Walter Isaacson.

Business Insider a selectat din biografia lui Steve Jobs, scrisa de Walter Isaacson, unele dintre cele mai elocvente exemple despre relatia dintre cei doi si despre ceea ce gandea fiecare despre celalalt.

Bill Gates despre Steve Jobs:

-Steve Jobs era “fundamental ciudat si imperfect pentru o fiinta umana.”

-“Nu stia mare lucru despre tehnologie, dar avea un instinct extraordinar pentru lucrurile care urmau sa prinda la public.”

-Cand Apple se gandea sa cumpere NeXT, Gates i-a spus lui Amelio, fost executiv la compania lui Jobs: “Nu intelegi ca Steve Jobs nu stie nimic despre tehnologie? Este doar un om de vanzari foarte bun. Nu stie nimic despre inginerie si 99% din ceea ce spune si gandeste este gresit. De ce Dumnezeu sa cumparati gunoiul ala?”

-“Steve Jobs se concentreaza doar pe cateva lucruri care conteaza, ii obisnuieste pe oameni cu o interfata buna, pe care piata le considera apoi lucruri revolutionare si uimitoare.”

-La o conferinta IT, Gates a spus: “As da orice sa am bunul-gust al lui Steve.”

-Despre iPad: “Este un e-reader dragut, dar nu pot sa spun, uitandu-ma la ipad, ca este ceva ce as fi vrut sa fi facut si Microsoft.”

-“Modul in care face lucrurile este pur si simplu diferit si cred ca este magic.”

-Dupa publicarea biografiei, Gates a spus: “Il respect de Steve, am lucrat impreuna, ne-am sustinut unul pe celalalt, chiar si atunci cand eram in competitie. Nu ma supara nimic din ceea ce a spus despre mine.”

Steve Jobs despre Bill Gates:

-“Bill pur si simplu nu are imaginatie si nu a inventat nimic niciodata, de aceea cred ca i se potriveste mai bine pozitia de filantrop.”

-“A copiat ideile altora fara niciun fel de jena.”

-Subiectul a fost reluat de Jobs de mai multe ori: “Ne-au furat ideile cu totul, pentru ca Gates nu are nicio rusine.” Replica lui Gates a fost: “Daca el crede asta, inseamna ca Steve a intrat din nou intr-una din fazele lui de distorsionare a adevarului.”

-Despre Microsoft a spus ca “nu are gust”: “Singura problema cu Microsoft este aceea ca nu are gust. Si cand spun asta ma refer la nivel macro, adica nu au idei originale care sa aduca plus valoare produselor lor.”

-Despre pozitia Microsoft de astazi: “Si-au pierdut locul dominant. Au devenit chiar irelevanti. Nu cred ca se va schimba ceva la Microsoft atata vreme cat este condus de Ballmer (actualul executiv al companiei, n.red.).”

-In incheierea capitolului despre Gates, Jobs spune: “Lui Bill ii place sa creada despre el ca este un om care produce, dar nu este asa. Este in primul rand om de afaceri si pentru el este mai important sa faca afaceri, decat sa faca produse deosebite. A ajuns cel mai bogat om al planetei, pentru ca a vrut sa ajunga bogat si i-a reusit. Nu asta a fost telul meu in viata. Il admir pentru compania pe care a ridicat-o – este impresionanta, si mi-a facut placere sa lucrez cu el. Este inteligent si are simtul umorului.”

Citeste si:

Omul pe care Steve Jobs l-a divinizat. Cine l-a inspirat sa devina Michelangelo al erei digitale

Colosii la vestea disparitiei lui Jobs. Bill Gates: "Imi va fi foarte dor de el"