Google a cumparat actiunile Motorola la 63% mai mult decat valoarea lor tranzactionata vineri pe bursa, scrie Washington Post.

Actiunile Motorola au crescut cu 59% in urma anuntului, in timpul tranzactiilor electronice premergatoare deschiderii bursei new-yorkeze.

Cunoscutul investitor Carl Icahn detinea un pachet de 26,8 milioane de actiuni la Motorola Mobility, dupa cum spun cei de la New York Times. Acum, actiunile sale valoreaza mai mult de un miliard de dolari, fata de 655 de miliarde de dolari, la cat erau estimate vineri.

Lupta pe patente

Google, al carui sistem de operare Android este instalat pe telefoane fabricate de Motorola Mobility si companies precum Samsung Electronics, a obtinut astfel patente necesare sa concureze mai eficient iPhone-urile Apple. La inceputul acestei luni, Google nu a reusit sa cumpere mii de patente de la compania falimentara Nortel.

Directorul juridic al Google, David Drummond, a acuzat Microsoft, Apple, Oracle si alte companii ca s-au coalizat pentru a impiedica ascensiunea Android, prin achizitia de pantente.

Acum Google are in posesie 17.000 de patente detinute de Motorola, ce vor face diferenta in lupta contra rivalilor "de-o viata" Apple si Microsoft, scrie Financial Times.

Tranzactia va fi finalizata la sfarsitul lui 2011 sau inceputul anului viitor, iar Motorola Mobility va fi condusa ca o afacere separata.

Larry Page vorbeste despre achizitia Motorola

Intr-un comentariu pe blogul oficial al Google, CEO-ul companiei, spune ca de la lansarea platformei Android in 2007, peste 150 de milioane de telefoane mobile folosesc acest sistem, iar numarul lor creste cu 550.000 de unitati zilnic. Acest lucru inseamna ca sistemul de operare este instalat pe aparatele a 39 de producatori, din 231 de retele si din 123 de tari. "Tinand cont de succesul Android am cautat metode de a schimba sistemul acestuia. Acesta este si motivul pentru care am achizitonat Motorola", spune el.

Page mai arata ca Motorola este lider pe piata echipamentelor electronice pentru locuinta si cea a solutiilor video pentru afaceri. Acest lucru ar insemna si faptul ca Google TV este cu un pas mai aproape de realitate. Anul trecut, oficialii Google spuneau ca vor sa lanseze platforma Google TV la nivel global. Practic, vorbim despre un sistem prin care utilizatorii pot urmari filme sau emisiuni direct pe televizoare cu acces la internet.

In plus, Page mizeaza pe "potentialul diviziei de smartphone-uri si set-up box-uri" si vede o sursa de crestere importanta pe acest segment.

Nici telefoane, dar nici tablete

Rezultatele Motorola din trimestrul doi al anului au dezamagit investitorii, producatorii afisand o pierdere de 56 de milioane de dolari, analistii pariind pe un trimestru trei si mai dezastruos.

Nici macar vanzarile de tablete nu au imbunatatit situatia. Tableta Motorola Xoom, prima care ruleaza cel mai nou sistem Google - Andoid Honeycomb, si care era vazuta de multi drept adevaratul rival al iPad s-a vandut in doar 444.000 de exemplare. In comparatie, in trimestrul doi, Apple a vandut 9.25 de milioane de tablete, scrie CNN.

Ce spun producatorii de telefoane care folosesc sistemul Android

"Tranzactia demonstreaza angajamentul Google de a proteja sistemul Android si partenerii sai" , acestea sunt cuvintele pe care le-au pronuntat pe rand J.K. Shin (presedintele Samsung), Bert Nordberg (presedintele si CEO al Sony Ericsson), Peter Chou (CEO HTC) si Jong-Seok Park (presedintele si CEO LG).

Efectul tranzactiei: actiunile Nokia cresc puternic si RIM cresc puternic

Actiunile Nokia au crescut luni cu peste 10% dupa ce anuntul privind preluarea Motorola Mobility de catre Google a reaprins speculatiile legate de o oferta pentru producatorul finlandez de telefoane mobile, mai scrie Reuters.

Titlurile Nokia au scazut cu circa 45% de la inceputul acestui an, generand zvonuri ca actiunile ar putea ajunge suficient de ieftine pentru a atrage o oferta de preluare a companiei. "Pretul oferit de Google pentru Motorola trebuie dea un semnal de alarma legat de pretul scazut al actiunilor Nokia. Daca este vorba de patente, Nokia are un portofoliu solid cu adevarat", a declarat Jari Honko, analist la Swedbank.

Isi va juca Microsoft cartea?

Apple si Samsung au pus capat in trimestrul al doilea dominatiei de 15 ani a Nokia pe piata smartphone, impingand producatorul finlandez pana pe locul al treilea, potrivit mai multor companii de cercetare a pietei.

La ora 13:02 GMT, actiunile Nokia erau cotate in crestere cu 8,7%, la 4,07 euro pe unitate, dupa un maxim al sedintei de 4,28 euro pe unitate.

Si Research in Motion (RIM), producatorul Blackberry, spera la un cumparator acum. Singura problema ar fi, spun cei de la Wall Street Journal, faptul ca in Canada nu exista un jucator atat de mare in domeniu care ar putea sa achizitioneze RIM, iar tranzactia ar fi aprobata cu greu de guvernul de aici. In plus, RIM pierde teren pe zi ce trece in detrimentul sistemelor Apple si Google, lucru ce ar putea descuraja un potential cumparator.

In acelasi timp, potentialele speculatii privind o eventuala preluare au crescut actiunile ambelor companii. Valoarea Nokia ajunsese vineri la 20 de miliarde de dolari, iar cea a RIM la 13 miliarde de dolari. In acelasi timp, Motorola Mobility a costat "doar" cu 7,3 miliarde de dolari mai putini. Ramane de vazut daca Microsoft este atenta si isi va juca si cartea. Si asta pentru ca, desi colaboreaza cu Nokia la productia de noi telefoane, si ea si Samsung Electronic au fost mentionate drept posibili cumparatori ai producatorului finlandez.

Cine se teme de Google

Spre deosebire de sistemul de operare folosit de Apple, Google a mentionat faptul ca Android este "deschis tuturor si nu va putea fi folosit exclusiv de niciun producator". Nu este pentru prima data cand compania americana incearca sa calmeze pietele. A facut acelasi lucru si in cazul YouTube, care a platit pentru retransmiterea programelor de  televiziuni si a retelele de cablu.

Asa ca, Google poate spune ca achizitia Motorola nu va inseamna tratament preferential pentru un anumit producator, insa interesele actionarilor care vor ca divizia cumparata sa aiba servicii exclusive se va ciocni de interesele celorlalti producatori, ale caror interese Google spune ca le protejeaza. Daca a cumparat acum un producator de telefoane, ce il impiedica sa cumpere un publisher sau un studio de productie de film, se intreaba cei de la The New Yorker.

Citeste si

Cea mai rentabila investitie a viitorului, care bate metalele pretioase si monedele exotice

Culmea coincidentei! Campania publicitara care chema tinerii la actiune, amanata din cauza revoltelor din Londra