Profitul operational a urcat cu 91%, la 8.100 miliarde de woni (7,3 miliarde de dolari) in cele trei luni incheiate in septembrie, a anuntat Samsung. Analistii consultati de Bloomberg anticipau profit de 7.580 de miliarde de woni.

Castigul la divizia de telefoane mobile a avansat cu 93%, sustinut si de lansarea in mai a Galaxy S III si Note, compensand un declin al profitului din vanzarea de cipuri de memorie, afirmat mai multi analisti pentru Bloomberg. Vanzarile de televizoare au contribuit, de asemenea, la rezultatele Samsung.

"Smartphone-urile au avut rezultate foarte solide. Livrarile au crescut semnificativ si au calmat termerile ca fondurile alocate pentru marketing afecteaza profitul", a declarat Kim Young Chan, analist la Shinhan Investment Corp, din Seul.

Wonul s-a apreciat la maximul a 11 luni vineri, situatie care are, de obicei, impact negativ asupra profiturilor din strainatate ale compniilor locale. Samsung a obtinut 84,5% din venituri in afara Coreii de Sud, potrivit calculelor Bloomberg.

Vanzarile din trimestrul al treilea s-au ridicat la 52.000 de miliarde de woni, fata de estimarile analistilor de 51.600 miliarde de woni.

Profitul operational ar putea fi cu 200 de miliarde de woni mai mare sau mai redus decat estimarile preliminare anuntate vineri de Samsung. Grupul va publica date finale tot in octombrie.

Samsung a livrat probabil 57,1 milioane de smartphone-uri in trimestrul al treilea, potrivit estimarilor firmei Daishin Securities. Grupul ar depasi astfel livrarile record de 50,5 milioane de smartphone-uri din trimestrul anterior.

Rivalul Apple, devansat pe piata globala a smartphone-urilor doar de Samsung, a inceput sa vanda in septembrie Iphone 5. Compania americana a raportat vanzari de peste 5 milioane de unitati in primul weekend, sub estimarile unor analisti, din cauza limitelor impuse de lantul de aprovizionare.

Samsung si Apple sunt implicate in mai multe procese referitoare la patente, parte a incercarilor de a a controla o parte cat mai mare din piata mondiala a smartphone-urilor, estimata la 219 miliarde de dolari.