Potrivit unui anunt catre Securities and Exchange Commsision (SEC), citat de PaidContent - site afiliat grupului Guardian News and Media, Schmidt vinde 0,2% din actiunile Google, adica circa 5% din participatia proprie, "in cadrul unei strategii pe termen lung de diversificare si valorificare a activelor personale".

Schmidt a mai vandut actiuni Google in 2004, dupa listarea companiei la bursa, cand a obtinut 258 milioane de dolari.

Daca va pune in aplicare intentiile declarate catre SEC, participatia lui Schmidt la Google va scadea de la 2,9% la 2,7%.

Ceilalti doi cofondatori ai Google, Larry Page si Sergey Brin, au anuntat in luna ianuarie a anului trecut ca vor vinde impreuna circa 10 milioane de actiuni la companie in urmatorii cinci ani (in valoare de aproximativ 6,2 miliarde de dolari la cotatia actuala - n.r.), reprezentand circa 17% din participatiile cumulate ale celor doi.

Google a anuntat joi seara, la San Francisco, odata cu rezultatele financiare robuste pe 2010, ca Eric Schmidt va fi inlocuit pe 4 aprilie de Larry Page, pentru a accelera procesul decizional intern.

Analistii si presa internationala speculeaza ca miscarea are rolul de a flexibiliza compania si de a ajuta Google sa recupereze teren pe piata socializarii online, dominata de companii "proaspete" precum Facebook si Twitter.

Rezultatele financiare ale Google pentru trimestrul al patrulea si intreg anul 2010 au depasit estimarile.

Desi Google domina de zece ani cautarile pe Internet, compania nu a reusit pana acum sa devina o forta pe piata socializarii online, unde pierde trafic in favoarea unor nume noi, precum Facebook si Twitter, care au inceput sa atraga angajati de valoare si venituri din publicitate.

Veniturile Google au crescut cu 24% anul trecut, la 29,32 miliarde de dolari, iar profitul net a urcat cu 30%, la 8,5 miliarde de dolari. In trimestrul al patrulea, incasarile companiei s-au majorat cu 26,5%, la 8,44 miliarde de dolari, iar profitul net a avansat cu 29%, la 2,54 miliarde de dolari.

Google a inceput o campanie ampla de recrutare de angajati si achizitionare de companii, cautand sa-si mentina dominatia pe internet dupa ce Facebook a fost declarat cel mai vizitat site din lume.

Directorul financiar al companiei, Patrick Pichette, a declarat ca majorarea salariala de 10% acordata la sfarsitul anului trecut tuturor angajatilor a fost o masura menita exclusiv sa franeze fluxul de "talent" catre companii precum Facebook si Twitter.