"Este vorba despre o premiera mondiala", a anuntat presedintele-director general al companiei Softbank, Masayoshi Son, care a precizat ca va raspunde astfel solicitarii unui client japonez. 

Son este unul dintre putinii patroni niponi care solicita abandonarea energiei nucleare, din cauza consecintelor dramatice ale accidentului de la centrala nucleara Fukushima. 

"Cu acest mobil, o apasare pe un buton va fi suficienta pentru masurarea radiatiilor dintr-un anumit loc, care sunt exprimate in microsieverti pe ora", a explicat patronul grupului.

Masuratorile, care afiseaza ora la care sunt efectuate, sunt clasate in mod automat intr-un istoric, pe o harta geografica, cu ajutorul GPS-ului. 

Smartphone-ul va fi dezvoltat de grupul japonez de produse electronice Sharp, evalueaza radioactivitatea (radiatiile gama) cu o amplitudine de la 0,05 microsieverti pe ora pana la 9,99 microsieverti pe ora, cu ajutorul unui cip special, cel mai ieftin si mai putin energofag mijloc in acest scop. 

Inaintea Softbank, rivalul sau, operatorul japonez NTT Docomo, a prezentat un accesoriu pentru telefoane mobile, sub forma unui dispozitiv cu jack care, asociat unei aplicatii speciale ofera aceleasi functionalitati, dar este vorba doar despre un prototip.