Concedierile de la Sony se adauga listei de masuri luate de marile companii japoneze, de la NEC si Sumco la Daiwa Securities, pentru reducerea costurilor si regivorarea afacerilor.

Sony a mai anuntat concedieri in masa in Luna decembrie a anului 2008, cand 16.000 de angajati au parasit compania din cauza efectelor crizei financiare mondiale asupra cererii de electronice. Grupul nu a mai reusit insa sa faca profit din 2008. Potrivit celor mai recente date, Sony are peste 168.000 de angajati.

Compania estimeaza ca a incheiat anul fiscal 2011-2012, finalizat pe 30 martie, cu o pierdere de 220 miliarde yeni (2,7 miliarde de dolari). Astfel, pierderile grupului din ultimii patru ani fiscali se ridica la 617,9 miliarde yeni, echivalentul a 7,58 miliarde de dolari la cursul de schimb actual.

Kazuo Hirai, care a preluat oficial pozitia de director general pe 1 aprilie, inlocuindu-l pe Howard Stringer, supravegheaza direct divizia de televizoare a Sony si a pregatit un plan de reorganizare a structurii gigantului japonez, cu afaceri in domeniile electronicelor de consum, media, muzica si divertisment, telecomunicatii si distributie digitala.

Cotidianul Nikkei a adauat ca Sony ar putea cere celor sapte directori generali care au administrat compania in anul fiscal incheiat in martie, inclusiv Stringer, sa returneze bonusurile.

Stringer, primul CEO non-japonez al Sony, este acum presedintele boardului executiv al companiei. Contactati de Reuters, reprezentantii grupului au refuzat sa comenteze informatiile.