Scrisoarea de demisie

"Am spus intotdeauna ca, daca va veni ziua in care nu-mi voi mai putea indeplini indatoririle in calitate de director al Apple, voi fi primul care va spune acest lucru", scrie Jobs, in scrisoarea adresata consiliului de administratie si "comunitatii Apple".

"Din nefericire, aceasta zi a venit. Prin prezenta, demisionez din functia de director general al Apple. Mi-ar placea sa pot aduce o contributie, daca bordul considera ca este potrivit, ca presedinte, director si angajat al Apple. 

"In ceea ce priveste inlocuitorul meu, il recomand cu cordialitate pe Tim Cook. Este potrivit pentru a indeplini cerintele functiei de CEO. Consider ca momentele de glorie ale Apple sunt in viitor si de abia astept sa vad si sa contribui la succesul sau dintr-o noua postura. Mi-am facut prieteni pe viata la Apple si va multumesc din suflet pentru anii in care am lucrat impreuna, Cu drag, Steve", incheie co-fondatorul Apple.

Cum au reactionat investitorii de pe Wall Street

Vestea ca Jobs si-a dat demisia din functia de CEO al Apple a depreciat actiunile companiei cu 5,1%, iar indicele Nasdaq 100 Futures a pierdut 0,8% la bursa din Tokyo. Scaderea indexului Standard & Poor's 500 Futures a oscilat intre 0,1 si 0,6%, potrivit Bloomberg.

"Dupa plecarea lui Jobs este de datoria celorlalti oameni din fruntea Apple sa tina compania in varf, cu produse care sa dea tonul in moda din acest domeniu", scrie si Wall Street Journal.

Vestea a trecut ca o unda de soc in cercurile media si IT. Executivii, investitorii si inginerii au spus la unison: "Am ramas orfani fara Michelangelo al nostru", scrie Reuters.

"Steve Jobs a schimbat categoric vietile oamenilor cu viziunea sa, cu riscurile pe care si le-a asumat fara teama, cu produsele pe care le-a inventat si cu industria pe care zguduit-o", a declarat Bill Gross, CEO si presedinte Idealab, firma care a fondat startup-urile tehnologice.

"El este Michelangelo al erei digitale," a spus Jeff Weiner, CEO LinkedIn. "Este cel mai bun orator din domeniul afacerilor pe care l-am auzit vreodata. Vorbeste asa cum isi deseneaza produsele: niciun cuvant irosit. Cele mai valoroase lectii de business le-am luat ascultandu-l pe el pe scena", a adaugat  Weiner.

Si fondatorii de corporatii sunt dati afara uneori. Cum au dat lovitura sefii companiilor dupa ce au fost concediati FOTO

Cine il inlocuieste pe Jobs la carma Apple

Tim Cook este persoana pe care insusi Jobs a adus-o in boardul companiei in 1998, pentru a imbunatati productia de computere Apple.

Cook este inginer de profesie si a absolvit un masterat in administrarea afacerilor la Universitatea Duke.

Inainte de a lucra pentru Apple, acesta a activat pentru multinationale precum IBM si Compaq, brand detinut astazi de Hewlett-Packard.

Interesant este ca Tim Cook l-a mai inlocuit pe Jobs si in 2004, insa pentru o perioada scurta, cand Steve a fost operat de cancer de pancreas.

Povestea unui gigant

Steve Jobs (56 ani) reprezinta antreprenorul inteligent si individualist din Silicon Valley, preocupat de aspectul estetic al produselor, pentru a-si cuceri clientii. Munca sa de dezvoltare de produse, atat de functionale si de elegante, i-a adus acestuia o reputatie la care aspira multi oameni de afaceri.

Indraznet, inovativ, perfectionist, nebunesc, intuitiv, acestea ar fi doar cateva dintre "etichetele", pe care fostul sef al Apple le-a primit pentru strategiile ori ideile sale. Unele au scandalizat, altele au revolutionat, dar cert este ca Apple a fost desemnata in 2011, pentru al patrulea an consecutiv, drept "Cea mai admirata companie din lume", dupa ce si-a dublat profitul fara de anul anterior.

Viata lui Jobs nu a fost, insa, deloc usoara: parintii biologici - doi studenti (ea americanca, el musulman) l-au abandonat, iar Steve a fost adoptat de catre un cuplu din California.

Disciplina nu a fost niciodata punctul lui forte, drept urmare a parasit facultatea dupa doar un semestru, desi s-a dus in continuare la unele cursuri, precum cel de caligrafie.

Impreuna cu Steve Wozniak, Jobs a pus bazele Apple in 1976, fiind unul dintre cei care au popularizat "PC-ul" si care au crezut in puterea si succesul pe care interfetele grafice operate prin intermediul mouse-ului le pot avea. Numai ca in 1985, Jobs a pierdut lupta pentru putere in fata consiliului de directori Apple si a fost nevoit sa plece din companie.

Astfel, a parasit corporatia americana si a infiintat o noua firma de computere - NeXT. Compania s-a dovedit a fi un succes, iar in 1996 a fost cumparata, culmea, chiar de catre Apple.

In 1996, Jobs s-a intors la prima dragoste (Apple), care era pe marginea prapastiei, multi vazand falimentul ca fiind iminent. Dar Jobs s-a apucat si a reziliat o serie de proiecte, care consumau nemeritat de mult din resurse si a concediat din personal. Gurile rele au sustinut atunci ca angajatilor le era teama sa se urce in lift cu el pe motiv ca urma sa-i concedieze, doar pentru a mai taia din costurile companiei.

In 2000, Jobs a devenit director general permanent al Apple, iar compania a inceput sa se extinda tot mai mult. Asa au inceput sa apara si sa se dezvolte "minunile tehnologice" precum Macbook, iPod, iTunes, iTunes Store, iPhone sau iPad.

Jobs se afla in concediu medical din ianuarie, pentru o durata nedeterminata. In 2004, el a fost diagnosticat cu cancer de pancreas, iar cinci ani mai tarziu a suferit o grefa de ficat. 

In prezent, capitalizarea bursiera a producatorului iPhone si iPad se ridica la 346 miliarde de dolari.

Citeste si:

Secretele din spatele strategiilor de management. Pe ce au mizat companiile care si-au zdrobit rivalii

Cum gandeste Steve Jobs, seful Apple, cea mai admirata companie din lume