Pesemne ca strainii si-au facut bine temele inainte sa investeasca in tara noastra. Asa au aflat cat de mult ne place sa mancam seminte si sa ne dam pe internet.

Daca in cazul semintelor afacerea este deja bine coapta, cealalta are un potential fantastic de dezvoltare pentru ca multi romani invata abia acum sa utilizeze cardul bancar la platile online.

GECAD ePayment, una dintre firmele din grupul condus de Radu Georgescu este pe piata de numai doi ani, timp in care a ajuns pe locul intai. A facut si un profit de 700.000 de euro anul trecut, iar anul acesta a intermediat deja plati de 65 de milioane de euro pentru site-urile care folosesc solutia de plata cu cardul.

Cumparatorul este Allegro, o multinationala care valoreaza peste 20 de miliarde de dolari, iar valoarea tranzactiei nu a fost facuta publica. A doua tranzactie este estimata insa la peste 10 milioane de euro.

Intersnack Romania este in proces de achizitie a activitatii Alka Grup pe categoria semintelor si fructelor uscate. Intelegerea intre Alka Grup si Intersnack Romania este supusa aprobarii Consiliului Concurentei din Romania, anunta cele doua companii.

Cu toate acestea, piata achizitiilor de companii mari ramane la un nivel destul de scazut. Adica la aproape jumatate fata de anul 2008.

Grupul sud-african Naspers a achizitionat de la Radu Georgescu (foto) o participatie de 83% din capitalul GECAD ePayment International, a anuntat, marti, compania de solutii pentru comertul electronic.

Sud-africanii sunt la a doua tranzactie pe piata romaneasca, dupa ce anul trecut au cumparat site-ul autovit.ro, cu 4,7 milioane de euro.

Pachetul majoritar de actiuni a fost achizitionat de catre grupul Allegro, parte a Naspers Ltd., iar Georgescu va controla diferenta de 17%, prin compania Orbitview. Totodata, omul de afaceri va ramane in Consiliul Director al GECAD ePayment SA.

Tranzactia a fost finalizata in luna august, valoarea acesteia fiind confidentiala, a anuntat marti GECAD, intr-un comunicat.

In comunicat, se mentioneaza ca functia de CEO la GECAD ePayment va fi preluata de Daniel Nicolescu.

Inainte de achizitie, din GECAD ePayment a fost desprinsa divizia Avangate, furnizor international de solutii si servicii pentru distributia electronica a programelor software, cu sediul in Olanda, care a devenit astfel companie separata. Actionariatul Avangate a ramas neschimbat, Orbitview Ltd detinand 99% din capital si Radu Georgescu restul de 1%.

"Allegro aduce cu sine o experienta foarte bogata in domeniul eCommerce, avand operatiuni in majoritatea pietelor mari din Europa Centrala. Sunt convins ca aceasta asociere va fi, in primul rand, in beneficiul clientilor GECAD ePayment. Personal voi continua sa ma implic in activitatea companiei asa cum am facut-o si pana acum", a declarat Georgescu, in comunicat.

Naspers este un grup media multinational, iar compania sa holding, Naspers Ltd, este listata la bursa de la Johannesburg si pe London Stock Exchange.

Strategia Naspers referitoare la afacerile pe Internet este de a achizitiona sau de a forma o comunitate-nucleu intr-o anumita tara sau regiune si de a extinde apoi operatiunile prin adaugarea de servicii suplimentare precum eCommerce, comunicare, social networking, continut si jocuri.

GECAD ePayment International este furnizor de solutii eCommerce integrate, lider pe piata romaneasca a sistemelor de plati online. Compania dezvolta solutia proprietara ePayment®, dedicata exclusiv companiilor care detin sau doresc sa isi deschida o afacere online in Romania.

Avangate furnizeaza solutii si servicii pentru distributia electronica de software si managementul partenerilor de distributie.