Multe dintre smartphone-urile actuale sunt bune si la altceva decat la efectuarea de apeluri telefonice, pentru fotografii sau radio. Nu, nu, ele pot prelua "comanda" intregii case.

La scurt timp dupa lansarea iPhone, Apple a venit si cu aplicatia Remote, pentru ca utilizatorii sa poata accesa iTunes library si de pe telefon. Aplicatia este ideala cand conectezi computerul la un sistem audio si folosesti iTunes.

De asemenea, sistemul Android de pe telefonul Nexus One al celor de la Google vine cu un program care controleaza iTunes, numit Tunes Remote. De la Android avem, insa, si optiunea Gmote, cu ajutorul careia schimbi videoclipuri, muzica sau ce vrei tu pe calculator, insa stand confortabil pe canapea, cu telefonul la indemana.

Poti folosi astfel telefonul pe post de telecomanda, tastatura si touchpad pentru orice calculator din aceeasi retea Wi-Fi ca dispozitivul pe care este instalat sistemul de operare Android, iar softul Gmote Server ruleaza. Gmote Server este diponibil pentru Windows, Mac si Linux, iar aplicatia Gmote este gratis pe Android Market.

Cat despre televizor... iPhone nu are un transmitator infrarosu, asa cum are o telecomanda. Prin urmare, aplicatiile iPhone trebuie sa se bazeze pe semnalul wireless si pe alte cateva trucuri pentru a putea trimite comenzi catre televizor.

Pasionatii de tehnologie, care nu stau rau nici cu finantele, pot face rost de RedEye, un dispozitiv care transforma semnalul Wi-Fi in semnal infrarosu si care costa undeva pe la 180 de dolari. Descarci apoi aplicatia RedEye pentru iPhone, iar telefonul tau se transforma in telecomanda universala.

Mai ieftin este L5 Remote pentru iPhone. Se conecteaza la telefon, include o aplicatie gratis, nu are baterii, asa ca s-ar putea sa fii nevoit sa-ti incarci iPhone-ul mai des, nu ai nevoie de o retea wireless - deci telefonul poate fi folosit oriunde si costa cam 50 de dolari.

Pentru calculator, daca ai Windows Vista Media Center sau Windows 7 Media Center si un iPhone, poti folosi aplicatia Mediamote pentru a da comenzi. Si cu BluePad iti transformi telefonul mobil intr-o telecomanda pentru computer, prin intermediul interfetei bluetooth. BluePad contine doua aplicatii, una de instalat pe telefonul mobil si una pentru computer.

Pare complicat? Mai avem putin! De pilda, cu Nokmote iti poti folosi telefonul Nokia N95 pe post de consola. Sau alte telefoane cu accelerometru, ca LG KF900 PRADA, Sony Ericsson C905, ele transformandu-se intr-un fel de Wiimote.

Iar ideile pot continua aproape la nesfarsit...