In primele noua luni ale anului trecut, piata foto autohtona s-a ridicat la circa 26 milioane de euro, conform studiilor GfK aferente acestei perioade. Si asta in timp ce per total in 2009 s-au vandut camere foto in valoare de 34 de milioane de euro. Asta inseamna ca romanii aleg modele de camere foto mai avansate, iar vanzarile de aparate foto entry-level sunt destul de mici dupa cum spun producatorii pentru ca utilizatorii preferea un telefon care face aproximativ aceleasi poze cu o camere foto, insa mai are si alte caracteristici precum e-mail sau internet.

Smartphone-urile, pe repede inainte

In acelasi timp, smartphone-urile au inregistrat un ritm de crestere accelerat, in mare parte si datorita faptului ca si pretul acestora s-a redus in ultimele luni, iar acum cam 10% din cumparatorii de telefoane mobile aleg unul inteligent. Cel putin asta sustin distribuitorii si producatorii prezenti pe piata care sustin ca anul trecut s-au vandut circa 5 milioane de telefoane la nivelul intregi tari.

In 2009, piata de telefoane mobile era estimata la 253 de milioane de euro, potrivit GFK Romania

Marea diferenta intre cele doua aparate o face modul in care poti folosi ulterior pozele. Cu un telefon inteligent poti incarca direct o poza in contul de Facebook si chiar crea o galerie foto.

De aceea, tot mai multi romani prefera sa-si cumpere un telefon inteligent cu o camera foto semi-profesionala!

Ce telefoane se bat cu aparatele foto?

Sa le luam pe rand. Nokia a adus pe piata anul trecut unul dintre smartphone-urile cu cele mai bune camere foto: 12 megapixeli. In plus, el poate filma la calitate high-definition Iar pretul poate depasi 1.800 de lei, "la liber".

Chiar daca pretul e cam piperat pentru piata autohtona, camere are lentile Carl Zeiss, blit Xenon si un senzor mare, care ofera o calitate comparabila cu cea a unei camere digitale compacte.

Sa trecem la urmatorul "luptator" foto: Samsung. Producatorul a adus pe piata Samsung Pixon care are tot 12 megapixeli, insa costa 1.490 de lei in magazinele online romanesti sau chiar putin peste 1.100 de lei. Terminalul are slot pentru card microSD, Bluetooth si tastatura QWERTY.

Si Sony Ericsson a adus pe piata Sony Vivaz si Sony Xperia Arc, ambele cu 8 megapixeli. Si are chiar si un model cu 12 megapixeli.

Vivaz, de exemplu, are si cu zoom digital de 4x, autofocus, focus continuu, detectare faciala, geotagging, stabilizator de imagine si inregistrare video 720p HD.