Peste 125 de joburi libere in IT. Cum arata profilul angajatului cautat de multinationale

Media varstei angajatilor celei mai populare retele de socializare din lume este de doar 26 de ani. Totodata, aici lucreaza si cele mai multe femei (33% din cele noua mari companii de IT incluse in cercetare).

La polul opus, cei mai varstinici angajati, cu o medie de 44 de ani, lucreaza la IBM si Hewlett-Packard.

Reteaua de socializare creata de Mark Zuckerberg (28 ani) a intrecut tehnologii consacrate, dar si motoare de cautare si portaluri web. Spiritul indraznet al organizatiei s-a extins si in privinta politicilor de personal, iar angajatii nu sunt judecati dupa vechimea in industria de profil, scrie Bloomberg.

"Nu credem ca trebuie sa ai prea mare experienta pentru a face o diferenta. Uitati-va la mine. Am inceput in timpul colegiului", spune fondatorul retelei pe pagina de recrutare a companiei.

Studiul celor de la PayScale se bazeaza pe informatiile colectate de la angajatii marilor corporatii din IT, precum Amazon, Apple, Dell, Facebook, Google, Hewlett-Packard, IBM, Intel si Microsoft.

Sa trecem si la partea financiara. Care anagajati sunt mai bine remunerati? Spre exemplu, salariul mediu al unui junior la Apple este de aproximativ 43.000 de dolari pe an, potrivit sondajului, ceea ce plaseaza compania lui Steve Jobs la coada listei.

Cel mai mare salariu mediu pentru un debutant il ofera Microsoft, si anume aproape 87.000 de dolari pe an.

REPORTAJ VIDEO. Cum este sa lucrezi la Microsoft. Ce spun angajatii lui Bill Gates din Romania

Insa, in ambele cazuri, salariile sunt cu 15% peste ceea ce primesc angajatii in alte parti, sustine directorul PayScale, Al Lee. Iar diferenta apare din diversitatea pozitiilor din cadrul fiecarei companii. Important de mentionat este faptul ca datele colectate de compania de cercetare nu includ actiunile primite de angajati.

Actiuni gratuite de mii de euro de la patron. Se intampla in Romania

Zuckerbeg isi plateste angajatii cu aproape 60.000 de dolari pe an, cu 49% mai mult decat celelalte companii din industrie. Insa tanarul programator are pretentii de la subalternii sai. Pe site-ul companiei, fondatorul Facebook le cere angajatilor sa fie "indrazneti", pentru ca reteaua sa realizeze lucruri inovatoare, originale.

Google se afla pe locul al doilea dupa Facebook in privinta varstei salariatilor, cu o medie de 31 de ani. Un angajat castiga aici, putin peste 140.000 de dolari pe an.

"Cele mai de succes companii platesc si cele mai mari salarii, cele mai mari beneficii si stimulente", a spus John Challanger, directorul general al companiei Challenger, Gray&Christmas.

Companiile IT cu vechime ofera salarii mai putin atractive

Hewlett-Packard, fondata in 1939, plateste salarii cu 5% sub media pietei. De exemplu, salariul mediu pentru o pozitie middle este de doar 91.600 de dolari pe an.

La IBM, companie care anul acesta implineste 100 de ani de la fondare, angajatii primesc salarii cu 5% peste media pietei. In ceea ce priveste Dell, remuneratiile oferite aici sunt cu 4% peste media pietei.

Care este explicatia directorului companiei de cercetare? Desi cele trei corporatii sunt considerate branduri de succes, acestea au politici diferite in privinta recrutarii angajatilor, explica Al Lee.