MyKey – Ford

Daca ai facut greseala sa-i imprumuti prietenei tale masina si ti-e teama sa nu o gasesti a doua zi in lac, vorba unei reclame la sampon, ei bine, Ford vine cu solutia. MyKey este un cip atasat la cheia de contact, care limiteaza viteza la 50 de kilometri pe ora. In plus, exista limitatoare pentru nivelul sunetului la sistemele audio (daca te-ai saturat de atata Justin Timberlake).

Noua tehnologie va fi introdusa pentru inceput in dotarile standard ale hibridului Ford Escape si ale Ford Focus.

Touch Tracer – Toyota

Sa poti controla muzica sau aerul conditionat din masina printr-o singura atingere, iata un vis devenit realitate prin senzorii tactili de pe volan, care nu sunt insa tocmai o noutate. Dar Toyota vine cu ceva in plus la hibridul Prius, editia 2010. Atunci cand soferul atinge unul dintre butoanele de pe volan, imaginea apare chiar in fata conducatorului, astfel incat acesta sa nu-si ia nicio clipa ochii de la drum.

Touch Tracer este primul sistem din lume ce permite citirea direct pe bord a functiilor controlate din volan, reducand astfel riscul ca soferul sa-si piarda concentrarea.

SplitView – Mercedes Benz

Daca ai de gand sa-ti cumperi sau macar sa testezi Mercedes S-Klasse facelift 2010, pregateste-te de o mare surpriza. Producatorul german lanseaza o noua tehnologie care le permite soferului si pasagerului din dreapta sa vada doua programe diferite, pe acelasi ecran si in acelasi timp.

Asta inseamna ca daca te afli la volan poti cauta informatii GPS si poti monitoriza sistemele din dotarea masinii pe ecranul de 8 inci, in timp ce prietena ta se poate uita linistita la un film sau la un show tv. In plus, are la dispozitie casti, nu de alta, dar poate ca nu te intereseaza noile tendinte in materie de make-up si hair-styling.

O sa spui, bineinteles, ca ea are parte de toata distractia, dar macar partea ta de ecran este dotata cu touch-screen, in timp ce a pasagerului cu telecomanda.

Night Vision – BMW

Autovehiculele elitiste vin de obicei in dotarile standard cu camere in infrarosu, care il ajuta pe conducator sa vada mai bine noaptea. BMW Seria 5 sedan duce aceasta caracteristica cu un pas inainte. Night Vision localizeaza obiectele aflate pana la 300 de metri in fata masinii si apoi reda imaginea pe un ecran high-definition, amplasat langa volan.

Sync – Ford

Cunoscatorii stiu ca Sync nu este ceva nou sub soare. Dar in 2010 Ford a decis sa faca un upgrade al sistemului de divertisment si comunicare, pentru a concura cu noutatile de pe piata, in special cu un sistem pregatit de Toyota.

Sync, un sistem wireless si activat vocal, nu va arata doar directia, ci va da date din trafic in timp real. Mai mult decat atat, Sync va oferi stiri din sport si scoruri din competitiile sportive, pe care soferii le pot seta in functie de preferinte.

Tehnologia va fi disponibila doar pe cateva modele in 2010, dar din 2011 va fi o dotare standard.

Attention Assist – Mercedes

Lansarea Splitview nu i-a facut pe cei de la Mercedes sa se culce pe o ureche, dimpotriva, producatorul pregateste lansarea in primavara a unui sistem care… nu te lasa sa adormi la volan. Attention Assist monitorizeaza directia masinii si viteza. Daca observa ceva anormal in comportamentul tau, sistemul va incepe sa strige: "Atentie! Franeaza!".