Trojan.Autorun.AET (4,9%) care ramane pe locul al 3-lea si Worm.Autorun.VHG (1,7%), ce a inregistrat o scadere pana la pozitia a 11-a, completeaza lista celor trei amenintari de tip autorun pentru calculatoarele din Romania.

Acestea folosesc mediile de stocare portabile pentru a raspandi mai multe tipuri de malware (printre care si Downadup si Zimuse).

Win32.Worm.Downadup.Gen il urmeaza la foarte mica distanta pe Trojan.AutorunINF.Gen, cu 8% din totalul calculatoarelor infectate din Romania.

Printre activitatile sale, se numara restrictionarea accesului utilizatorilor la Windows® Update, precum si la paginile furnizorilor de solutii de securitate, dar si instalarea unor solutii false de antivirus. Pe de alta parte, fratele sau mai mic, Win32.Worm.DownadupJob.A, ocupa doar a treia pozitie, cu un procent de 5,4% din totalul calculatoarelor infectate din Romania.

Win32.Sality.OG ocupa pozitia a 4-a cu un procent de 4,29%, in timp ce Win32.Sality.3 ocupa locul al 10-lea, cu 1,8% din numarul total de infectii.

Win32.Sality.OG infecteaza orice fisier executabil pe care il gaseste in sistem. In acelasi timp, lanseaza un rootkit si va incerca sa dezactiveze toate aplicatiile antivirus care ruleaza pe calculatorul afectat, bazandu-se pe o lista prestabilita de nume.

Potrivit celor mai recente statistici, nou-intrati in topul amenintarilor virtuale din Romania, Gen:Variant.Kazy.788 si Gen:Variant.Kazy.1706, sunt viermi care infecteaza stick-urile USB prin fisiere autorun.inf. Acestia descarca si executa o aplicatie pe calculatoarele afectate si fura cookie-uri din Firefox. Viermii sunt scrisi astfel incat pot trece testul detectiei euristice a solutiilor antivirus.   

Exploit.CplLnk.Gen (locul a 8-lea, cu 1,9%) reprezinta o detectie specifica fisierelor Ink (fisiere shortcut) care se foloseste de o vulnerabilitate in sistemul de operare Windows pentru a executa cod arbitrar. 

Aceeasi vulnerabilitate este la acest moment exploatata de un tip de malware pe care BitDefender il detecteaza ca fiind Rootkit.Stuxnet.A.

Gen:Variant.Bredo.15, de pe locul al 9-lea, cu un procent de 1,8%, pacaleste utilizatorii sa-l descarce pe calculator, instaleaza un antivirus fals si spioneaza sistemului infectat.

Topul lunii octombrie in Romania include:

1.       Trojan.AutorunINF.Gen

8.7%

2.       Win32.Worm.Downadup.Gen

8.0%

3.       Trojan.Autorun.AET

4.9%

4.       Win32.Sality.OG

3.9%

5.       Gen:Variant.Kazy.788

3.0%

6.       Win32.Worm.DownadupJob.A

2.1%

7.       Gen:Variant.Kazy.1706

2.0%

8.       Exploit.CplLnk.Gen

1.9%

9.       Gen:Variant.Bredo.15

1.8%

10.   Win32.Sality.3

1.8%

11.   Worm.Autorun.VHG

1.7%

BitDefender este producatorul uneia dintre cele mai performante solutii de securitate a datelor atestate pe plan international de catre institutii independente de specialitate.

Motoarele BitDefender care stau la baza produsului sunt unele dintre cele mai puternice din lume si folosesc tehnologie euristica.