Washingtonul si Bruxellesul au indicat insa ca vor urmari atent activitatea Google in domeniul drepturilor de proprietate intelectuala, pentru a se asigura ca brevetele de importanta critica pentru industria telecomunicatiilor detinute de Motorola vor fi licentiate la preturi corecte.

Google a anuntat in luna august ca va cumpara Motorola Mobility pentru a obtine cele 17.000 de brevete si 7.500 de inventii in curs de patentare detinute de producatorul de smartphone.

Google doreste sa se apere astfel impotriva numeroaselor actiuni in justitie intentate de Apple motorului de cautare si producatorilor de smartphone-uri cu sistem de operare Android, pe tema incalcarii drepturilor de proprietate intelectuala.

Departamentul pentru Justitie din SUA a apropat totodata achizitia, de catre un consortiu condus de Apple, a unui portofoliu urias de brevete ale defunctei Nortel Networks. Totodata, autoritatile americane au avizat preluarea de brevete ale Novell de catre Apple.

Achizitia Motorola Mobility este cea mai mare din istoria Google. Sistemul de operare Android este cea mai raspandita platforma smartphone, insa Google are expertiza limitata in privinta hardware-ului.

Unii investitori se tem ca profitabilitatea Google ar putea avea de suferit odata cu trecerea la productia de telefoane, insa compania a subliniat in repetate randuri ca Motorola Mobility va continua sa functioneze pe cont propriu, separat de afacerile grupului.

Autoritatile din China, Taiwan si Israel nu au aprobat inca achizitia Motorola de catre Google.