"Inalta Curte de Casatie si Justitie a confirmat in 30 septembrie solutia pronuntata in urma cu doi ani de Curtea de Apel Bucuresti cu privire la anularea unei amenzi de aproximativ 2,1 milioane de euro aplicate UPC Romania de catre Consiliul Concurentei in luna decembrie 2006, pentru ceea ce Consiliul Concurentei (CC) a considerat ca fiind o practica anticoncurentiala (cartel) de partajare a pietei serviciilor de retransmisie prin cablu a programelor TV din municipiul Timisoara", au declarat surse citate de Mediafax.

In cadrul aceleiasi sentinte, instanta suprema a respins contestatia UPC Romania privind anularea unei alte amenzi, de 5 milioane de euro, sanctiune aplicata de Consiliul Concurentei in aceeasi perioada pentru un posibil abuz de pozitie dominanta pe piata din Bucuresti.

In cazul de la Timisoara, UPC a fost reprezentata in justitie de avocatii Tuca Zbarcea&Asociatii, iar in cel care a vizat Bucurestiul de Stoica&Asociatii.

In decembrie 2006, Consiliul Concurentei a finalizat mai multe investigatii pe piata serviciilor de cablu TV si a sanctionat companiile UPC Romania, RCS&RDS, Astral Telecom si Cablevision of Romania cu amenzi in valoare totala de 25,94 milioane de lei.

"In cadrul aceleiasi investigatii, Consiliul Concurentei a mai constatat si sanctionat cu aproximativ opt milioane lei companiile UPC Romania si RCS&RDS (aceasta din urma in calitate de succesor al HI-FI Quadral si TVS Holding) pentru participarea la un cartel avand ca obiect impartirea pietei serviciilor de cablu din municipiul Timisoara. Pentru aceasta practica anticoncurentiala, instanta a anulat amenzile fara a se pronunta asupra vinovatiei sau nevinovatiei companiilor implicate, ci considerand ca aplicarea sanctiunilor s-a prescris", precizeaza autoritatea de concurenta.

 

Autoritatea de reglementare a constatat atunci ca UPC Romania si HI-FI Quadral au incheiat in anul 2001 o intelegere de tip cartel, avand ca obiect impartirea pietei serviciilor de cablu TV din Timisoara.

 

 

UPC Romania a fost sanctionata cu 7,25 milioane de lei, iar RCS&RDS, in calitate de succesor de drept al HI-FI Quadral, cu amenda de 807.000 de lei. Totodata, Consiliul a constatat ca Astral Telecom si Cablevision of Romania au savarsit, in Bucuresti, un abuz de pozitie dominanta, manifestat prin impunerea de tarife majorate in mod nejustificat. In acest caz, UPC, in calitate de succesor de drept al Astral, a fost sanctionat cu o amenda de 17,6 milioane de lei.

Contactati de incont.ro, reprezentantii UPC nu au comentat pana la ora difuzarii materialului.

Citeste si

Isarescu: Reducerea CAS sau a impozitelor par solutii simple, dar ar putea esua dupa 6 luni