Sistemul de operare Windows a generat 19 miliarde de dolari venituri in ultimul an fiscal si a produs 12,3 miliarde profit - aproape o jumatate din profitul Microsoft, compania condusa de Steve Balmer. Cu toate acestea, veniturile Windows au scazut in fiecare din ultimele doua trimestre.

Intre timp vanzarile de smartphone-uri care ruleaza platforma Google Android si iPhone-urile de la Apple au crescut in acest an, iar cererea pentru tabletele iPad de la Apple "mananca" din vanzarile de laptop-uri, dispozitive pe care in mare parte ruleaza Windowsul. Potrivit mai multor analisti, cota Windows pe piata PC din trimestrul trecut a inregistrat cel mai scazut nivel din ultimele doua decenii.

Microsoft se bazeaza pe urmatoarea versiune de Windows, numita Windows 8, pentru a reporni cresterea vanzarilor, dar sistemul de operare pe care Microsoft l-a reproiectat pentru a rula mai bine pe computerele cu touch-screen nu va fi lansat mai devreme de toamna anului 2012.

Roger McNamee, investitor la fondul de investitii Elevation Partners a declarat ca este "prea tarziu pentru a reinvia Windows-ul" avand in vedere schimbarile ireversibile pe care tabletele precum iPad-ul sau smartphone-urile le-au facut.

Citeste continuarea pe www.zf.ro.