15 idei pentru readucerea cresterii in zona Europei Centrale si de Est si oprirea migratiei tinerilor

Politicienii si guvernele actuale sunt vazuti drept cel mai mare rau in fiecare tara din zona (trebuie adunati toti si trimisi in spatiu), iar impresia tuturor este ca birocratii de la Bruxelles au ajuns o frana in dezvoltarea economica. Cum poate creste din nou Europa Centrala si de Est astfel incat tinerii nascuti aici sa nu isi mai doreasca sa migreze? Pentru a raspunde la aceasta intrebare si a vedea ce idei apar, grupul austriac Erste Bank, in parteneriat cu postul de televiziune american CNBC, a invitat la Viena, la un eveniment inedit de brainstorming – schimb de opinii si idei –, aproape 100 de oameni de afaceri, bancheri, ambasadori, executivi ai unor mari companii, lideri de opinie si jurnalisti din toate tarile acestei zone. Citeste continuarea comentariului pe www.zf.ro.

Presedintele CEC Bank: Va creste creditarea, bancile vor reduce dobanzile. Sunt prea multe semnale in aceasta directie

Radu Ghetea, presedintele CEC Bank, crede ca bancile vor reduce dobanzile la creditele in lei in perioada urmatoare, in urma semnalelor venite din partea BNR si din piata. Asta ar urma sa duca si la o crestere a creditarii. Ghetea spune ca CEC Bank va reduce dobanzile interne la lei de saptamana viitoare - cele care nu nu variaza in functie de Robor -, relevante pentru creditele acordate companiilor. Acesta se asteapta ca toate bancile care calculeaza dobanzile curente la creditele in lei in functie de dobanzile interne, noteaza www.economica.net.

A fugit din Romania si a ajuns in Canada doar cu hainele de pe el. Acum este milionar in dolari

Calin Rovinescu a ajuns in Montréal cand avea cinci ani, cu vaporul, impreuna cu parintii, sora mai mare si bunica. Dupa o jumatate de secol, a ajuns unul dintre cei mai bine platiti executivi romani din lume, iar amintirile despre Romania, desi putine, il fac in continuare sa zambeasca. "Daca mi-ati fi pus intrebari in limba romana, as fi inteles, dar nu pot sa va si raspund, pentru ca nu ma exprim foarte bine", a spus glumind Calin Rovinescu la sfarsitul interviului cu jurnalistii din Romania, pe care i-a intalnit la reuniunea din Viena a membrilor consiliului director pentru planificarea strategiei pentru anul urmator a aliantei aviatice Star Alliance. Executivul in varsta de 58 de ani, imbracat in costum negru, cu cravata rosie si cu parul grizonat, este unul dintre cei mai bine platiti romani, cu un salariu care, cu tot cu un generos bonus de fidelizare, a ajuns in 2012 la 9,5 milioane de dolari, scrie Business Magazin.

Cum se schimba consultatiile la medicul de familie odata cu adoptarea noului pachet de baza de servicii medicale

Cea mai importanta decizie din sanatate este pe cale sa fie adoptata: pana pe 22 ianuarie, pachetul de baza de servicii medicale se afla in dezbatere publica. Acesta va fi implementat cel mai probabil, in luna martie a acestui an. Preventia si accentul pe tratamentul in ambulatoriu sunt principalele linii dupa care s-a croit pachetul de baza, astfel ca in primul ande implementare, intre 5 si 10 % dintre pacientii care merg in spital vor putea fi tratati in ambulatoriu, urmand ca procentul sa urce, in 2016, spre 30-40%, informeaza www.capital.ro.

Statul vrea sa vanda terenurile de sub companiile deja privatizate. Suma obtinuta ar fi de ordinul miliardelor de euro

Romania ar putea obtine „cateva miliarde de euro“ din vanzarea a 65.000 de hectare de teren, aflate in proprietatea statului, dar care sunt folosite de catre societati care intre timp au fost privatizate, a declarat, la Adevarul Live, Stan Popa, presedintele Autoritatii pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS). „AAAS sta pe o mina de bani: terenurile companiilor vandute. Acestea nu au certificate de atestare si titlu de proprietate, astfel ca nu au fost incluse in capitalul social al companiilor privatizate. Statul este privat in acest fel de calitatea de actionar si deci de sume imense de bani. Am identificat 65.000 de hectare in aceste societati, care valoreaza sume imense, de ordinul miliardelor de euro. Noi vrem ca terenurile sa fie incluse in capitalul social, statul primeste actiuni pe acestea si apoi investitorii au dreptul de preemptiune de a le cumpara“, a afirmat Popa, citat de Adevarul.

OMV, Renault, Carrefour, Vodafone au explodat pe bursele straine. Pentru Romania acesta ar putea fi semnalul unei noi etape investitionale

Patru dintre companiile-mama ale celor mai mari 20 de firme romanesti au avut o crestere pe bursele internationale de pana la 53% in 2013, rezul­tate care vin in conditiile in care bursele din Occident au avut cel mai bun an de dupa criza. In Germania si in SUA, spre exemplu, bursele au ajuns la maxime istorice. Astfel, actiunile OMV, grup austriac care detine cel mai mare producator de petrol si gaze, Petrom, s-au majorat cu aproape 30%, in timp ce titlurile Vodafone au castigat mai bine de 50%. Carrefour, grup de origine franceza, care pe piata locala opereaza o retea de peste 160 de magazine, a crescut cu 49%, noteaza Ziarul Financiar.

DAILY FAIL. Gandul demonteaza o campanie antiromaneasca a Daily Mail, cel mai puternic tabloid britanic: 60 la suta din articolul care anunta invazia romanilor este fals

„Sold out! Avioanele si autobuzele sunt pline de romani si bulgari care se indreapta catre Marea Britanie”, spunea un titlu din tabloidul britanic Daily Mail, in 31 decembrie 2013, cu o zi inainte de mult-temuta ridicare a restrictiilor pentru muncitorii romani si bulgari. Dupa un an in care a fost portavocea campaniei mediatice antiimigrationiste, Daily Mail a incheiat 2013 cu acest articol care anunta inca o data „invazia”. Mesajul lor de final de an a fost redistribuit de peste 58.000 de ori (peste 10.000 de redistribuiri doar in prima zi), a strans peste 1.700 de comentarii si a fost preluat in toata presa britanica si europeana. Problema este ca o parte covasitoare din acest articol, 60% mai exact, nu ramane in picioare la o verificare riguroasa, noteaza www.gandul.info.

Facebook pregateste un sistem de parcurgere a stirilor similar cu Flipboard

Facebook pregateste lansarea unui sistem de citit stiri similar cu Flipboard, produsul urmand a fi lansat, conform unor surse citate de presa internationala, pana la finalul lunii ianuarie. Serviciul, denumit Paper, va opera intr-o maniera similara cu aplicatia Flipboard, selectand cele mai interesante stiri de pe anumite domenii, la care se adauga postari de pe reteaua sociala americana, scrie www.wall-street.ro.

Comisarul european pentru Justitie: Cetatenia UE nu este de vanzare

Comisarul european pe probleme de justitie, drepturi fundamentale si cetatenie, Viviane Rending, a declarat in Parlamentul European ca cetatenia Uniunii Europene nu ar trebui sa fie de vanzare, relateaza portalul News Europe. “Cetatenia nationala este o poarta de intrare in UE. Este o poarta de intrare catre Tratatul UE si catre drepturile de care cetatenii europeni se bucura. Este cat se poate de legitim sa aducem in discutie daca drepturile care vin odata cu cetatenia UE ar trebui sa depinda numai de cat de mare este portofelul sau contul din banca ale unei persoane”, a declarat vicepresedinta Comisiei pentru Justitie.

Catalonia face presiuni asupra Madridului pentru aprobarea referendumului pentru obtinerea independentei. Mariano Rajoy, de neclintit

Autoritatile locale din Catalonia incearca o negociere cu Guvernul central de la Madrid, in incercarea de a obtine din partea premierului Mariano Rajoy acordul pentru organizarea, in acest an, a unui referendum prin care sa se decida ruperea sau ramanerea celei mai bogate provincii a Spaniei legata de regat. Un nou pas in aceasta directie a fost facut joi, cand parlamentul local a adoptat o rezolutie prin care ofera Madridului oportunitatea de a negocia conditiile in care ar urma sa se desfasoare votul, scrie Wall Street Journal. Dar un purtator de cuvant al guvernului central a explicat ca seful Executivului de la Madrid refuza orice intelegere pe acest subiect, considerand neconstitutional un eventual referendum. Ideea organizarii unui referendum pentru obtinerea independentei Cataloniei fata de Spania a fost adusa in discutie pentru prima data in 2012.

Economia Chinei creste peste estimari, depasind toate asteptarile

Economia Chinei a crescut mai rapid anul trecut decat previzionasera autoritatile guvernamentale, arata o analiza realizata de CNN Money. Produsul Intern Brut a inregistrat un avans de 7,7%, in 2013, potrivit datelor preliminare, peste estimarea de 7,5% targetata de Guvernul de la Beijing. Cresterea este, insa, mai mica fata de avansul de 7,8%, inregistrat in 2012 si cel de 9,3%, in 2011. Economistii estimeaza ca, pentru 2014, chinezii trebuie sa se astepte din nou la o incetinire a cresterii economice, in lipsa unor reforme care sa dea un avant industriei.