Ziarul Financiar: Infrastructura la inceput de primavara: Autostrazi construite in proportie de doar 50-60%, desi ar trebui sa fie gata peste o luna

Constructorii celor mai importante zece autostrazi din Romania au incasat pana la inceputul lunii februarie circa un miliard de euro pentru lucrarile realizate, echivalentul a 60% din valoarea cumulata a contractelor pentru aceste sosele, scrie Ziarul Financiar in editia electronica. ZF reia seria de articole prin care prezinta stadiul fizic al celor mai importante santiere de autostrazi din Romania, in incercarea de a reda pas cu pas, calendarul de realizare a lucrarilor pe cele mai importante sosele din Romania. Cele mai importante zece santiere de autostrazi din tara au inaintat, in medie, cu circa 7,4% in perioada 1 noiembrie -1 februarie, arata o analiza a ZF pe baza datelor transmise de Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR). Avansul lucrarilor in cele trei luni este comparabil cu cel pe care santierele il inregistrau in general in doar o luna din anul 2012, insa reducerea ritmului de constructie se explica prin faptul ca in perioada de iarna lucrarile se suspenda sau sunt destul de reduse, din cauza vremii nefavorabile, potrivit Ziarului Financiar.

Capital: Cine plateste pierderile uriase ale bancilor

„Prin 2008, si cainii ar fi luat credite daca aveau buletin“, spunea seful supravegherii din BNR, Nicolae Cinteza. Dupa cinci ani, bancherii se vad ingropati in pierderi uriase, iar efectele se transmit in intreaga economie. Vestile rele din sistemul bancar vin in lant, scrie Capital.ro. Trei ani de pierdere consecutiva semnaleaza o problema grava pentru orice piata. Ca si cand imposibilitatea redresarii afacerilor o perioada atat de indelungata nu ar fi fost suficienta, pierderile au atins, in 2012, si un nivel record - 2,1 mld. lei, de trei ori mai mare decat in 2011, iar rentabilitatea capitalului este negativa. Situatia devine si mai serioasa in conditiile in care grosul pierderilor (aproape trei sferturi din pierderea agregata) provine de la cei mai mari jucatori - BCR si BRD, bancile-etalon ale pietei locale, care reusisera sa se mentina pana acum pe profit. BCR a raportat, in premiera de la inceputul crizei, pierderi de 1,2 miliarde de lei, iar BRD un rezultat negativ de 332 mil. lei. Ambele banci au fost nevoite sa constituie provizioane uriase pentru creditele neperformante, dar si pentru fraudele constatate la acordarea de imprumuturi, si sa reevalueze garantii.

incont.ro: Germania nu ne vrea in Schengen. Ministrul de Interne anunta ca va bloca prin veto aderarea Romaniei si Bulgariei

Ministrul federal de Interne de la Berlin, Hans-Peter Friedrich, a declarat intr-un interviu pentru Spiegel ca va opune la Consiliul JAI din 7-8 martie dreptul de veto al Germaniei impotriva aderarii Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen, noteaza Incont.ro. Hans-Peter Friedrich (CSU) doreste impiedicarea unei aderari rapide a Bulgariei si Romaniei la spatiul Schengen si rdicarea controalelor de granita pentru cetatenii acestora. Daca in urma votului din cadrului reuniunii ministrilor de Justitie si Afaceri Interne (Consiliul JAI - n.r.) ambele tari vor fi admise, "intrarea acestora va fi impiedicata prin veto-ul german", a declarat Friedrich in interviul pentru Spiegel, anticipat printr-un rezumat aparut duminica in pagina online a Rheinische Post. In plus, potrivit Rheinische Post, Friedrich a anuntat si masuri impotriva asa-zisei imigratii a saraciei. Cei care vin sa "incaseze beneficiile sociale si abuzeaza de dreptul la libera circulatie" vor trebui "impiedicati sa faca asta cu masuri eficiente", a precizat Friedrich.

Wall-Street.ro: Mihail Ion, Raiffeisen: “Nu ne permitem luxul ca bruma de acumulare de capital intern sa finanteze alte state”

Romania este dependenta de capitalul strain, iar in aceste conditii nu isi permite luxul ca bruma de acumulare de capital intern sa fie lasata sa migreze in strainatate pentru a finanta companiile straine, guvernele sau dezvoltarea altui stat, a declarat Mihail Ion, presedintele Raiffeisen Asset Management si coordonatorul departamentului de private banking al bancii, intr-un interviu pentru Wall-Street.ro. El considera ca listarea companiilor de stat ar putea impinge clientii de private banking catre mai multe investitii in actiuni, intrucat o oferta publica initiala (IPO) este o oportunitate buna pentru un investitor, care nu a mai avut contact cu piata de capital, sa aloce o parte din portofoliu in actiuni.

Stirileprotv.ro: Se vinde si cu 300 de euro. Afaceri de succes in Romania cu "uriasul alb" german, iepurele-gigant

"Uriasul alb" german este un iepure-gigant, care, de multe ori ajunge sa nu mai fie sacrificat pentru friptura, ci devine un simpatic animal de companie, datorita frumusetii sale. Afacerea cu aceste animale se dovedeste a fi una de succes. La maturitate, un urecheat cantareste 12 kilograme, iar un exemplar de rasa poate fi vandut in strainatate si cu 300 de euro. Domnul Adrian, din Ocna Mures, de pilda, a inceput afacerea cu iepuri gigant in urma cu sase ani si a investit 10.000 de euro. A adus din Germania si Slovacia exemplare unul si unul, apoi urechiatii s-au inmultit. Ba chiar, unii dintre ei au obtinut si premii importante. Nu e de mirare ca acum are clienti nu doar din Romania, ci din toata Europa, noteaza Stirileprotv.ro.

Ziarul Financiar: Sa nu ne „electrocutam“ de atata potential energetic

In perioada de boom economic romanesc 2006-2007, cand nimeni nu se gandea ca dupa colt sta o criza care va face ravagii, premierul Calin Popescu-Tariceanu, al carui guvern minoritar PNL-UDMR era sustinut de PSD, a avut pe masa cateva proiecte mari din energie, noteaza Cristian Hostiuc, intr-un editorial al Ziarului Financiar. „Imbatat“ de succesul fulminant al privatizarii BCR, de o antecamera plina de investitori straini, de o economie care crestea exponential si de un buget pe plus, de nimeni nu mai stia cum sa cheltuiasca cele cateva miliarde de euro in exces, Tariceanu a ratat inceperea centralelor 3 si 4 de la Cernavoda sau proiectul Tarnita-Lapustesti-Cluj, investind peste 5 miliarde de euro, care dureaza sapte-opt ani, pana se taie panglica si incep sa intre in functiune. Dar odata ce sunt incepute, mai greu este sa le opresti, cam cum se intampla cu organizarea unui mare eveniment sportiv - fie Olimpiada, fie campionat european sau mondial de fotbal.

Mediafax.ro: Ministrul Agriculturii: „Consumul de carne din cal a crescut foarte mult in Franta, toata lumea a mers sa testeze”

Consumul de carne din cal a crescut foarte mult in Franta in ultima perioada, deoarece evenimentele recente i-au determinat pe cumparatori sa testeze acest produs, a afirmat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, care a sustinut ca a aflat despre acest lucru chiar de la autoritatile franceze. Ministrul Agriculturii a convocat, duminica, la Palatul Victoria o sedinta cu oficialii institutiilor cu atributii in gestionarea crizei generate de etichetarea gresita a carnii de vita. La sedinta participa si un reprezentant al Serviciului Roman de Informatii. Scandalul carnii de cal etichetate fals drept carne de vita a afectat aproximativ 15 tari europene, potrivit Mediafax.ro.

Wall Street Journal: Portugalia cere un nou bailout


 
Portugalia cauta sa renegocieze conditiile in care va inapoia imprumutul obtinut de la Uniunea Europeana, dupa ce predictiile economice s-au inrautatit, iar numarul protestelor a inceput sa creasca. Potrivit cotidianului Wall Street Journal, portughezii sunt nemultumiti din cauza masurilor de austeritate impuse de creditorii europeni. Luni, ministrii de Finante ai zonei euro sunt asteptati sa discute la Bruxelles cererea pentru o amanare a datoriilor. Bailout-ul ar ajuta micul stat european sa mai reziste o perioada, dupa imprumutul de aproape 100 miliarde de dolari. Irlanda a cerut si ea aceeasi pasuire, cele doua natiuni amintind de situatia Greciei, care a obtinut o amanare in conditii asemanatoare. Problemele Portugaliei i-au facut pe liderii acesteia sa creada ca masurile de austeritate luate au pus o presiune prea mare pe populatie. Autoritatile de la Lisabona cer Fondului Monetar International si Uniunii Europene mai mult timp, pentru reducere deficitului bugetar la 3% din PIB, fata de 5%, cat se estimase la sfarsitul lui 2012.

The Telegraph: Restrictiile de circulatie ingreuneaza turismul din Marea Britanie
 
Potrivit tur-operatorilor care se ocupa cu organizarea croazierelor, noile restrictii de imigrare impuse pasagerilor afecteaza industria navala a Marii Britanii, cat si situatia financiara a unora dintre cele mai populare atractii ale tarii. Pana anul trecut, turistii care debarcau pentru o zi pe tarmurile Regatului nu trebuiau sa treaca prin controale ori sa prezinte pasaportul, noteaza The Telegraph. Acum insa, cei care se afla la bordul unui vas de croaziera si vor sa viziteze tara sunt nevoiti sa isi petreaca pana la 90 de minute la punctele de control. Companiile care organizeaza asemenea calatorii se tem ca acest lucru ii va face pe turisti sa excluda Marea Britanie din itinerariile viitoare. “Pare complet inutil sa cerem oamenilor sa stea la rand, cand este clar ca sunt turisti care vor sa ne viziteze tara si sa cheltuiasca bani aici. De ce sa ingreunam acest lucru?”, se intreaba Toby Nicol, purtator de cuvant pentru Consiliul Mondial de Turism si Calatorii, citat de The Telegraph.

CNN: Cel mai mare mall din lume, transformat intr-un „oras-fantoma”


 

New South China Mall, din provincia Guangdong, a fost inaugurat cu mare fast in 2005. Cu o suprafata de 460.000 de metri patrati, constructia poate gazdui 2.350 de magazine, lucru care i-a adus titlul de cel mai mare mall din lume. Este de doua ori mai mare decat cel mai mare centru comercial din Statele Unite, potrivit CNN. La opt ani de la finalizarea constructiei, in fata complexului troneaza sute de palmieri, o replica a Arcului de Triumf, un Sfinx gigantic, fantani si canale cu gondole. Cu toate astea, spatiul este parasit. In interiorul cladirii, doar cateva magazine sunt deschise, lucru care i-a adus renumele de “orasul- fantoma”. “Cele mai multe magazine sunt goale, traficul este minim, iar rata de ocupare, la fel de mica”, se arata intr-un raport emis anul trecut de catre Emporis, o firma care se ocupa cu analiza spatiilor imobiliare, citata de CNN.

Financial Times: Buffett vede oportunitati acolo unde altii vad incertitudine
 
Miliardarul Warren Buffet ramane cu siguranta un optimist. El a declarat recent ca “America abunda in oportunitati”, mustrand investitorii care se folosesc de ideea de nesiguranta pentru a evita sa pompeze bani in afaceri. Buffett sustine ca “America a dat piept cu necunoscutul inca din 1776 si singura diferenta e ca, uneori, oamenii prefera sa se concentreze pe incertitudini, care au existat dintotdeauna, in timp ce, cu alte ocazii, aleg sa le ignore”. Omul de afaceri a declarat ca, atat el, cat si vice-presedintele Berkshire Hathaway, vor continua sa sprijine conglomeratul, care are subsidiare in domenii dintre cele mai diverse, de la asigurari si constructii, pana la transporturi. Miliardarul nu neaga nici investitiile de genul recentei preluari a companiei Heinz. Buffett este cunoscut pentru faptul ca a facut prima tranzactie la bursa in 1942, in momentul in care America raporta pierderi majore, pe fondul razboiului din Pacific, scrie Financial Times.