Avem nevoie de crize financiare sa ne amintim de criza subdezvoltarii

Cu exceptia amenintarii geopolitice de la Est, economia romaneasca traverseaza o perioada de stabilitate, insa din pacate nu este folosita pentru o restructurare si reorganizare masiva a administratiei. Cresterea economica se aproprie de 4%, deficitul bugetar este la 0,5% din PIB la sase luni, iar deficitul de cont curent sub 1% din PIB, costurile de finantare ale deficitului bugetar sunt in scadere. Insa numarul de bugetari stagneaza la 1,2 milioane din mai 2012 incoace, iar cheltuielile de bunuri si servicii cresc in fiecare an, noteaza Sorin Paslaru, redactor-sef al Ziarului Financiar.

Vietile si bugetele lui Gherghina, "omul-foarfece" de la guvern

In cel mai greu minister, Finantele, unde un ministru rezista, in medie, un an de zile, Gheorghe Gherghina a supravietuit 25 de ani si si-a capatat reputatia de „tata“ al bugetului. Gherghina a fost, pe rand, economist, director si secretar de stat in Ministerul Finantelor, incepand din 1987. Cu un intermezzo de trei ani la Banca Nationala, biografia sa este legata de una dintre cele mai dificile, dar si controversate institutii-cheie din stat. Iar rolul sau a fost covarsitor. Bugetele Romaniei, cu bune si rele, au fost in mainile sale, timp de peste doua decenii. S-a spus, de-a lungul timpului, ca este un personaj invechit, care lucreaza fara computer, cu „creionul chimic“, ca nu are viziune economica sau ca este un contabil „cu manecute“. Din toamna, va parasi ministerul, tot pentru BNR, „fara regrete“, dupa cum spune, pentru ca „este o avansare profesionala“, scrie www.capital.ro.

Topul celor mai mari companii din industria alimentara: doar trei romani in topul celor mai mari producatori de mancare

Cele mai mari 50 de companii din industria alimentara romaneasca cumuleaza afaceri de 4 miliarde de euro, ceea ce inseamna ca 40% din afacerile cu mancare sunt controlate de un grup de companii ce reprezinta mai putin de 1% dintr-o industrie cu 8.400 de firme. Marian Andreev (Prutul), Vasile Lucut (Unicarm) si Ioan Popa (Transavia), proprietari ai unor afaceri cu rulaje de cel putin 100 milioane de euro/an, sunt singurii antreprenori romani care si-au facut loc in topul celor mai mari zece producatori de alimente din Romania, noteaza Ziarul Financiar.

Doi prieteni au furat o idee din SUA si vor sa le-o vanda corporatistilor din Pipera

Ionut Rusu, 24 de ani, si Alexandru Petrescu, 25 de ani, doi tineri din Ramnicu Valcea cu studii de comunicare in Danemarca au pus o picioare o afacere inedita. Cei doi vand covrigi corporatistilor dintr-o rulota amplasata, cu precizie, intr-o zona din Pipera. Brandul Sunday Bagels and Coffee este inspirat de micii comercianti din New York, capitala covrigului, asa cum o numesc cei doi. "Timp de o saptamana am mancat la toate covrigariile premiate din Manhattan, de doua-trei ori pe zi mergeam si le gustam. Cred ca nici unul dintre noi nu a mai mancat atat de multa paine niciodata." Cititi intreaga poveste in Business Magazin.

Topul companiilor care au angajat cei mai multi oameni in 2013

Peste 18.000 de oameni au angajat primii 10 angajatori din Romania, in anul 2013. Autoliv Romania a creat cele mai multe locuri de munca in 2013. In top 10 companii care au angajat cei mai multi oameni in 2013 avem o societate de stat - Complexul Energetic Hunedoara, doua firme de pariuri si jocuri de noroc - Metropolis Bets SRL si Serious Bet SRL, doi jucatori mari din retailul alimentar - Auchan si Profi, si firma prospectare geologica Prospectiuni SA, controlata de omul de afaceri Ovidiu Tender, potrivit www.economica.net.

Topul celor mai virale campanii din lume: Always ajunge pe prima pozitie pentru a doua oara

Reclama “Intotdeauna ca o fata” de la Always, realizata de Leo Burnett, ajunge pentru a doua oara in trei saptamani pe prima pozitie in Topul Campaniilor Virale. Turkish Airlines ocupa locul 2 cu reclama “Exploreaza Istanbulul in timpul Ramadanului cu Turkish Airlines”, in fata reclamei "Ochii la drum" a celor de la Volkswagen, realizata de Ogilvy Beijing. Cititi pe www.wall-street.ro care sunt cele mai virale campanii publicitare din ultima perioada.

Europa, raiul miliardarilor. Topul oraselor in care locuiesc bogatii lumii

Potrivit unui studiu realizat de compania WealthInsight, care a luat in considerare procentul persoanelor care detin o avere de cel putin un milion de doari americani (744.000 de euro), raportat la intreaga populatie, Monaco este cel mai bogat oras din lume. Aproape o treime, 29,21%, dintre monegasci sunt milionari in dolari, relateaza Huffington Post. Pe locul doi in topul milionarilor se claseaza Zürich (27.34% din populatie), cel mai mare oras din Elvetia, urmat de Geneva (17.92%), al doilea cel mai mare oras din Tara Cantoanelor, care are o traditie de peste 250 de ani in oferirea de servicii bancare personalizate. A patra si a cincea pozitie sunt ocupate de New York (4.63%) si Frankfurt (3.88%), centre financiare mondiale.

Nemtii vor banii Romaniei. Oficial german: Fondurile UE neutilizate ar trebui redirectionate catre Germania, pentru integrarea romanilor

Fondurile UE neutilizate de Romania si Bulgaria ar trebui redirectionate catre Germania si alte tari care se confrunta cu "imigratia saraciei", a afirmat, intr-un interviu, ministrul Muncii din Renania de Nord-Westfalia, Guntram Schneider, precizand ca acesti bani ar fi folositi pentru integrare. "Trebuie sa folosim oportunitatile oferite de imigratie. Jumatate din imigranti sunt bine calificati. Fara medicii si personalul medical din Europa de Sud-Est multe clinici din Renania de Nord-Westfalia nu ar mai putea functiona", a declarat, intr-un interviu acordat publicatiei Express, Guntram Schneider, ministrul Muncii in acest land.

Noi sanctiuni de la UE impotriva unor oligarhi apropiati de Vladimir Putin, care profita de pe urma crizei din Ucraina si a anexarii Crimeei

Uniunea Europeana a decis luni sa inghete activele unui om de afaceri rus, acuzat ca a beneficiat de pe urma anexarii Crimeei, si vrea sa sanctioneze in acelasi mod alti trei oligarhi apropiati de presedintele rus Vladimir Putin, a anuntat o sursa diplomatica, citata de AFP, scrie Mediafax. Decizia a fost luata in cursul unei reuniuni a ambasadorilor din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, ea urmand sa fie confirmata marti in urma unor consultari. Uniunea Europeana va sanctiona, de asemenea, trei entitati economice active din Crimeea si lideri ai miscarilor separatiste din estul Ucrainei, a precizat sursa citata.

Tara condamnata inainte de a se naste. Desprinderea Scotiei de Regat zdruncina lira sterlina, pe fondul cresterii numarului celor care sustin independenta

Nationalistii din Scotia, care vor ca tara sa se rupa Marea Britanie, castiga din ce in ce mai mult teren, in conditiile in care ii despart doar noua procente de cei care vor ca provincia sa ramana in componenta Regatului, cu doar doua luni inainte de referendumul pentru obtinerea independentei, scrie Bloomberg. Potrivit unui studiu realizat la inceputul lunii, numarul celor care sustin actuala organizare a Regatului Unit a scazut la 41%, in timp ce cei care sustin independenta Scotiei au ajuns la 32%, cu doar noua puncte in spatele unionistilor. Cei care nu s-au decis inca reprezinta o parte importanta de 27% dintre votanti.