GSK trimite anual 200 de medici la congrese internationale. Celelalte firme de medicamente tin secrete numarul si sumele cheltuite

Companiile farmaceutice trimit anual mii de medici romani la congrese internationale in strainatate, insa numarul acestora si sumele totale cheltuite continua sa ramana un mister, noteaza Ziarul Financiar. Doar trei companii din top zece al celor mai mari companii din industria de medicamente au raspuns solicitarii ZF si au facut public numarul medicilor sponsorizati pentru congrese in afara tarii, astfel ca o imagine clara asupra acestei practici nu exista. La nivel international, China a luat in vizor mai multi giganti internationali pe care ii suspecteaza ca ar fi acordat bani medicilor pentru a prescrie unele produse si pentru ca au trimis medicii in destinatii exotice.

GlaxoSmithKline (GSK), companie aflata pe locul sase in topul celor mai mari jucatori din industria locala de medicamente, a sponsorizat anul trecut participarea a 211 medici romani la 40 de congrese internationale, aceasta fiind prima companie ce face publice astfel de date. GSK nu a precizat cat a cheltuit cu aceste sponsorizari.

Locul din Romania care i-a innebunit pe austrieci: "Este Capela Sixtina a Europei de Est"

Pasagerilor companiei aeriene Austrian Airlines, parte a grupului german Lufthansa, le este recomandata ca destinatie turistica manastirea Voronet, in cel mai recent numar al revistei Austrian skylines. Voronet se inscrie in lista de recomandari alaturi de Paris, Tripoli, Skopje, Florenta, Napoli sau Zurich, potrivit Business Magazin.

"Este Capela Sixtina a Europei de Est", se arata in descrierea manastirii Voronet, in numarul din iulie-august al revistei Austrian skylines, citita de zeci de mii de pasageri care ajung la bordul aeronavelor companiei. Prima atestare documentara a Manastirii Voronet este 22 ianuarie 1472, cand Stefan cel Mare dadea calugarilor - in frunte cu egumenul Misail - scutire de vama pentru doua maji de peste care vor fi aduse de la Chilia sau din alta parte.

5 lectii de economie pe care Europa le poate invata de la Grecia

Economia Greciei s-a contractat cu 25% in ultimii patru ani, iar rata somajului a crescut la un uimitor 27%, ceea ce ridica tragedia economica elena la acelasi rang cu Marea Depresiune din Statele Unite din anii '30. Totusi, in pofida acestui colaps, o redresare semnificativa nu se intrevede, fiind tot mai evident ca pachetul de salvare european a fost un dezastru total, relateaza Wall-Street.ro. Ce poate insa invata restul Europei din aceasta tragedie?

O economie pierde prin aderarea la zona euro independenta politicii monetare si instrumentul curs de schimb. Fara capacitatea de a-si devaloriza moneda pentru a stimula cresterea exporturilor sau a sectorului turistic pentru a compensa impactul negativ al inaspririi fiscale asupra cererii interne, devine serios expusa riscului de a intra intr-o spirala deflationista, mai ales in cazul unui sector bancar slabit de volumul mare de credite neperformante si cu acces restrans la finantare pentru menaje si firme.

Bancile se bat in oferte de credite pentru casa. Imprumuturile in lei raman inca scumpe

Promotii, avansuri mai mici sau dobanzi fixe pe multi ani. Bancile se intrec in oferte de credite pentru locuinte, informeaza Economica.net. Programul Prima Casa a trecut exclusiv pe lei in editia din a doua jumatate a acestui an. Astfel ca mai multe banci au venit cu oferte noi pentru acest tip de credit, dar nu numai. Bancile incearca sa faca mai atractive si creditele standard pentru achizitia de locuinte. Au scazut dobanzile pentru cei care dispun de un avans mai mic sau ofera dobanzi fixe pe o perioada de pana la 7 ani – desi asta nu se stie cat de avantajos va fi pentru clienti.

Banca Transilvania se lauda cu o promotie la creditul Prima Casa cu cea mai mica dobanda anuala efectiva (DAE) din piata. La o DAE de sub 6,5%, prima rata lunara la un credit de 253.000 de lei (echivalentul a 57.000 de euro) pe 30 de ani este de 1.603 lei. Suma totala de rambursat este de peste 536.600 de lei. Banca nu percepe marja de dobanda la acest credit (formula este Robor la 3 luni + 0%), insa cere o taxa lunara de gestiune de 0,17% din soldul creditului. Potrivit Conso.ro, venitul minim necesar pentru un astfel de credit este de peste 3.400 de lei pe luna.

Primul country-club din Romania va fi inaugurat pana la sfarsitul lui 2013

In aceasta toamna, primul country-club din Romania va fi inaugurat in cadrul Complexului Rezidential Stejarii, potrivit Forbes Romania. La peste 120 de ani de la aparitia sa, conceptul de country club se bucura de succes in Statele Unite, mizand pe dorinta membrilor de apartenenta la o comunitate exclusivista, aleasa pe spranceana.

Imaginat de faimosul birou de arhitectura londonez Collado Collins, dupa un concept inspirat de binecunoscutul Central Park din New York, Stejarii Country Club va fi prima versiune romaneasca de country-club, combinand un spatiu de relaxare cu unul de socializare, totul in  in inima padurii Baneasa.

Desfasurat pe o suprafata de aproximativ 22.000 de metri patrati, Stejarii Country Club va reuni un centru de fitness, piscina, terenuri de tenis interioare si exterioare, terenuri de squash, platform tennis (un sport nou in Romania), pista de alergare, spatii destinate copiilor si zone de relaxare. Complexul va gazdui si un centru spa, ce va include pe langa therapy suites, piscina, spatii de relaxare, hammam, sauna si camere cu aburi, o terasa, un salon de infrumusetare si un studio de pilates si yoga.

Datoria Romaniei catre statele UE pentru servicii medicale e de 170 milioane de euro

Romania are datorii de peste 168 de milioane de euro catre statele UE, dar si Elvetia, Norvegia, Islanda si Liechtenstein, pentru serviciile medicale de care romanii au beneficiat in aceste tari pana la sfarsitul anului 2012, potrivit unui document al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), preluat de Mediafax.ro.

Pentru tratamente in strainatate, romanii s-au indreptat in special catre tari precum Franta, Italia, Austria, Germania si Spania. Intre tarile mai putin preferate de romani pentru a-si ingriji sanatatea au fost Liechtenstein si Estonia. Unii asiguratii romani s-au tratat si in Cipru, Malta, Islanda si tarile scandinave.

In baza Cardului European de Asigurari Sociale de Sanatate (CEASS), asiguratii pot beneficia de ingrijiri medicale de urgenta pe durata sederii temporare in alte tari membre UE, dar si in Elvetia, Norvegia, Islanda si Liechtenstein.

Dupa HP,  Societe Generale transfera 200 de locuri de munca de la Paris la Bucuresti pentru reducerea costurilor

Grupul francez Societe Generale, banca mama a BRD, intentioneaza sa transfere de la Paris la Bucuresti 200 de joburi de suport clienti pentru reducerea costurilor, potrivit Les Echos, care citeaza surse sindicale. Societe Generale vizeaza reducerea a alte 420 de locuri de munca de la birourile din Paris, prin disponibilizari voluntare, potrivit Les Echos, transmite Incont.ro.

Cum se ingroapa un an agricol bun

Dupa un an cu recolte mai mari ca in trecut, nici fermierii nu isi freaca mainile calculand profituri de exceptie, si nici consumatorii nu simt ca scaderea abrupta a preturilor a ajuns pana la ei. Care sunt cauzele? Anul agricol bun a adus in Romania mai multe scandaluri decat vesti bune, scotand la iveala distorsiuni grave in functionarea pietelor, de care autoritatile sunt vinovate in mare parte, arata Capital.ro.

Intr-un an in care ministrul agriculturii a anuntat o crestere a productiei de grau-secara cu aproape 40%, la 7,3 milioane de tone, raportari considerate exagerate de unii agricultori, in conditiile in care seceta din ultima perioada a afectat o parte din recolta, preturile au scazut la poarta fermei in medie cu 25%, existand si fermieri care au vandut mai ieftin cu 40% fata de anul trecut.