Bursa este din nou pe val: cea mai mare crestere de conturi noi din ultimii 5 ani

Numarul de conturi de investitii deschise pe bursa a crescut cu peste 5.000 in trim. II, cel mai mare avans de la declansarea crizei in 2008. Oferta Transgaz din aprilie, cand statul a scos la vanzare 15% din companie, si cresterile peste asteptari ale actiunilor de la inceputul anului au atras 5.000 de noi investitori pe bursa in trimestrul al doilea.  Astfel numarul de conturi deschise a urcat la 83.292, potrivit datelor furnizate de FCI. Cresterea are loc dupa ce anul trecut au iesit din piata aproape 7.000 de investitori. "Oferta Transgaz a revigorat piata de capital. Numarul de conturi noi deschise gratie ofertei Transgaz este de circa 2.500", a spus Rares Nilas, directorul general al BT Securities, unul dintre intermediarii ofertei, scrie ZF.

Nimeni nu raspunde. Perlele“ statului au terminat anul trecut cu o pierdere de 150 mil. €

Cele mai mari 30 de companii de stat din Romania au avut anul trecut pierderi cumulate de aproape 150 de milioane de euro. Hidroelectrica a intrat in insolventa si a terminat anul cu o pierdere record de 114 milioane de euro dupa inca un an de seceta.  Oltchim a intrat anul acesta in insolventa dupa ce a  incheiat anul 2012 cu un minus de 127,7 milioane de euro. CFR Calatori a ajuns in situatia de a pierde 222,6 milioane de euro. Niciun director din aceste monopoluri, niciun membru din consiliile de administratie, niciun ministru nu a platit in acesti ani pentru „gaurile“ de sute de milioane de euro inregistrate de aceste companii si pentru tunurile date. De la nivel politic inalt se emit acuzatii de coruptie si de contracte paguboase, dar in realitate nimeni nu este tras la raspundere.  De cealalta parte a baricadei, sunt insa si companii care reusesc sa faca profit. Romgaz, cel mai mare producator de gaze din Romania, ramane si cea mai profitabila companie de stat cu un castig net de 279 milioane de euro anul trecut.  Cele mai mari 30 de companii controlate de stat au avut in 2012 o cifra de afaceri de circa 9 miliarde de euro, in scadere cu 7% fata de 2011, si peste 194.000 de angajati, arata ZF.

Ion Tiriac deschide unul dintre cele mai mari country cluburi din Europa

Peste doar cateva luni, langa club rezidential Stejarii, familia Tiriac va deschide unul dintre cele mai mari complexuri de agrement, unic in Romania prin concept si suprafata. Pe aproximativ 22.000 mp se contureaza deja cladiri si terenuri de sport care par dintr-o cu totul alta lume decat cea cunoscuta deja de abonatii cluburilor autohtone.  Rezultat al unei investitii de 82,49 milioane de lei, din care 35,27 de milioane sunt bani proveniti dintr-o finantare nerambursabila acordata companiei de servicii turistice integrate Medusa Hotel International prin Programul Operational Regional 2007 – 2013, axa prioritara 5, „Dezvoltarea durabila și promovarea turismului“, Stejarii Country Club promite a fi unul dintre cele mai mari complexuri de acest fel din Europa.  Acesta include o zona de fitness, o piscina semi olimpica interioara, terenuri de tenis, squash, pista de jogging si pereți de catarare, dar și primul spatiu din București dedicat practicarii „padel“, un sport nou in Romania. Copiii vor avea acces la o zona dedicata, noteaza Capital.

Cel mai mare val de concedieri din sistemul bancar romanesc de la inceputul crizei: 4.000 de bancheri dati afara in 2012

Bancile din Romania au inchis 323 de unitati in 2012 si au redus numarul angajatilor cu putin peste 4.000, potrivit datelor furnizate Wall-Street.ro de Banca Centrala Europeana. Acesta este cel mai mare val de concedieri din sistemul bancar romanesc inregistrat de la inceputul actualei crize financiare."Bancile nu s-au grabit sa isi restructureze puternic afacerile in primii ani ai crizei pentru ca nu au stiut cat de grava va fi situatia si care va fi amploarea acesteia. In plus, bancile tocmai veneau dupa o perioada de boom, in care angajasera si isi dezvoltasera retelele", spune Andrei Radulescu, analist Broker Cluj. Procentual, Romania se afla pe locul 2 in Europa la concedieri in sistemul bancar.  Doar Irlanda inregistrand o scadere procentuala mari mare (10,8%).  In termen nominali, Romania se afla pe locul 6 in UE. Spania si Italia, tarile europene cele mai afectate de criza in 2012, au inregistrat si cel mai mare numar de concedieri in domeniul bancar, scrie Wall-Street.ro

MIZA spagii pe care Nelu Iordache i-ar fi dat-o lui Ovidiu Silaghi. Discutii in camera cu aparate de bruiaj, intermediate de un fost sef al "Doi si-un sfert

In loc de instalarea la sefia Ministerului Transporturilor, Ovidiu Silaghi va da cu subsemnatul la DNA. Cu patru zile inainte de expirarea termenului stabilit de presedinte pentru a da un raspuns la propunerea USL, procurorii au cerut aviz Parlamentului pentru inceperea urmaririi penale a fostului ministru liberal, care ar fi pretins si primit de la omul de afaceri Nelu Iordache 200.000 de euro ca sa nu se rezilieze contractele pe care firma sa, Romstrade, le avea cu CNANDR. De altfel, Iordache, care se afla in arest, este cel care a povestit procurorilor cum s-a intalnit cu fostul ministru, chiar la acesta acasa, intrevederea fiind aranjata de un fost sef din cadrul DGIPI, Remus Span, care conducea divizia de interceptari.  Silaghi admite ca s-a intalnit cu Nelu Iordache, insa spune ca discutiile au avut loc in contextul campaniei electorale. Mai mult, el recunoaste ca il stie pe Remus Span "de la noi din zona". "Sigur m-am intalnit intre doua trasee in campania electorala. La mine acasa vin multi oameni in campania electorala", a sustinut Silaghi, negand insa ca a luat bani de la omul de afaceri, scrie Gandul.

Finantele au pus deoparte 6 mld. euro pentru vremuri grele

Ministerul Finantelor a pus deoparte o rezerva de valuta de 6 mld. euro, asa-numitul "buffer" fiscal, necesar pentru asigurarea lichiditatii in cazul in care apar din nou crize pe pietele financiare, iar Romania nu se poate imprumuta la costuri rezonabile. "Bufferul in valuta este de 6 mld. euro, din care 5 mld. euro cash si 1 mld. euro este linia de finantare de la Banca Mondiala. Am emis un ordin privind aprobarea constituirii si mentinerii unei rezerve financiare in valuta la dispozitia Ministerului Finantelor care a fost publicat in Moni­torul Oficial", a declarat Liviu Voinea, ministrul bugetului, scrie ZF.

Cat plateste Romania, zi de zi, pentru ca stam degeaba cu lucrarile la metroul din Drumul Taberei

Daca va fi gata vreodata, metroul din Drumul Taberei va stabili un record de intarzieri. Lucrarile ar fi trebuit sa dureze 3 ani, dar termenul este deja depasit cu 8 luni. Utilajele care trebuiau sa sape galeriile stau de pomana in subteran. Guvernul nu a virat sumele necesare, iar acest lucru inseamna costuri suplimentare, pentru intretinere si conservare.  Desi oficialii au obtinut fonduri europene pentru constructia metroului, Guvernul trebuie sa dea mai intai bani de la buget si dupa aceea ii recupereaza de la Bruxelles.  Potrivit specialistilor din domeniu, banii sunt platiti doar daca se respecta termene asumate.  Si cum in Romania termenele nu sunt respectate, riscam sa pierdem si banii de la UE, informeaza stirileprotv.ro

India se indreapta spre propria criza economica

Situatia financiara a Indiei se apropie rapid de un prag critic. Rupia s-a depreciat cu pana la 44% in ultimii doi ani si a atins luni un record negativ in fata dolarului american. Piata de capital se prabuseste, iar investitorii se grabesc sa isi scoata banii din tara, relateaza The Guardian. Intr-un fel, aceasta pare o rescriere a povestii crizei asiatice din anii ’97-’98, care a fost ca un semnal de alarma ignorat despre ceea ce avea sa se intample la nivel global, un deceniu mai tarziu. Premierul Manmohan Singh a incercat sa calmeze spiritele spunand ca guvernul are suficiente rezerve pentru a sustine moneda nationala pentru alte cateva luni, dar avand in vedere inflatia ridicata, deficitul guvernamental urias si incetinirea economica, multi se indoiesc de un deznodamant fericit.

Deficitul comercial al Japoniei se inrautateste, fiind aproape dublu fata de anul trecut

Deficitul comercial al Japoniei s-a inrautatit in luna iulie, ajungand la o valoare aproape dubla fata de acum un an, din cauza ca devalorizarea yenului a urcat preturile la bunurile importate, informeaza BBC. Deficitul pentru iulie a depasit astfel un triliard de yeni, adica 10,5 miliarde de dolari. Intre timp, yenul s-a devalorizat cu aproape 25% in fata dolarului american, din noiembrie 2012, dupa ce politicienii au luat o serie de masuri agresive pentru a impulsiona cresterea economica, iar analistii sunt de parere ca acestia vor mentine masurile, in ciuda situatiei dificile. "Pe termen scurt, guvernul se va concentra pe politica de devalorizare a yenului, prioritatile sale fiind foarte clare. Vor sa revitalizeze economia si un yen mai slab este cheia catre aceasta tinta", spune economistul sef de la RBS Securities, din Tokyo.

Piata online de retail din Europa se va dubla pana in 2018 

In Europa, vanzarile online se vor dubla pana in 2018, ajungand la 323 miliarde de euro, potrivit unui studiu de piata realizat de firma de cercetare Mintel si citat de EurActiv. Analiza a acoperit 19 piete din Europa si mai spune ca aceleasi vanzari vor creste de la 166 miliarde de euro in 2012, la 188 miliarde in 2013. Conform Mintel, Germania, Marea Britanie si Franta vor ramane de departe cele mai mari piete pentru comertul online , pana in 2018, desi Olanda, Spania si Polonia vor creste intr-un ritm mai rapid. De asemenea, Norvegia si Suedia vor avea cele mai mari cheltuieli online pe cap de locuitor. "Exista o mare diferenta in comertul online din Europa intre zona de nord si cea de sud", remarca analistul John Mercer, de la Mintel, care spune ca Spania, Grecia, Portugalia si Italia sunt cu mult in urma tarilor din nord, in materie de consum online.

In seifurile unei banci din Italia exista branza de 190 milioane de euro 

Institutia bancara Credem, din Italia, arata pe dinafara ca orice alta banca. In seifurile ei se afla insa 430.000 de roti intregi de parmezan, aranjate pe cate 20 de randuri inaltime. Parmezanul depozitat acolo valoreaza 190 milioane de euro, scrie CNN.  Imprumuturile garantate de branza dateaza din timpul familiei Medici. Pe scurt, banca primeste parmezanul de la producatorii locali si le acorda acestora imprumuturile de care au nevoie, percepand o dobanda de 3-5%, in functie de calitatea branzei. Mecanismul face ca, vreme de doi ani cat dureaza pana ca branza sa se matureze in seiful umidificat, banii sa circule si sa le permita producatorilor sa isi creasca animalele si sa isi plateasca angajatii. Branza din seifuri este astfel tratata precum aurul, trebuie sa indeplineasca anumite criterii, este testata, curatata si chiar gustata din cand in cand, pentru a se vedea daca i se mentine ratingul.