Cat costa sa tii banii la banca: Topul comisioanelor de administrare a contului curent

Numai doua dintre cele mai mari 20 de banci locale, respectiv Banca Tran­silvania si Citi (care tocmai iese de pe piata de retail), au comision zero pentru administrarea contului curent, in timp ce restul au tarife cuprinse intre 1 leu si 7,5 lei pe luna, potrivit datelor de pe site-urile institutiilor de credit. Cel mai mare comision de administrare a contului curent este perceput de UniCredit Tiriac, care isi taxeaza clientii cu 7,5 lei/luna. UniCredit are insa in oferta un pachet ce contine cont curent si card de debit, a carui administrare costa 20 de lei/an (circa 1,7 lei/luna), incercand astfel sa convinga clientii sa aleaga un pachet in locul unui cont simplu. BCR, BRD si Bancpost se afla de asemenea in topul bancilor cu cele mai mari comisioane de cont curent, de 4,5 lei/luna in cazul BCR si 3,5 lei/luna in cazul celorlalte doua. La polul opus, Volksbank si RBS sunt institutiile de credit care percep cel mai redus comision din piata, de un leu lunar, scrie Ziarul Financiar.

Geniile noastre, profesorii lor. Doar 1% din olimpici raman in tara

Poate cele mai vizibile esecuri ale sistemului de invatamant din Romania: din sutele de olimpici internationali iesiti din Romania, 99% aleg calea strainatatii. Cam opt din zece se stabilesc in America, iar peste jumatate devin profesori in cele mai mari universitati ale lumii. S-a tot vorbit anul trecut de performanta extraordinara a reprezentantilor Romaniei la Olimpiada internationala de matematica (OIM), la ultima editie echipa reusind sa se claseze pe pozitia a zecea in clasamentul pe natiuni, in fata unor state precum India, Brazilia sau Japonia. Pe cat de benefica a fost mediatizarea acestei reusite, pe atat este de trist ca, practic, succesul olimpicilor romani nu este evidentiat decat o data pe an, atunci cand, incarcati de medalii si diplome, sunt asteptati la aeroport de rude, ziaristi si politicieni. Altfel, am sti ca performanta din ultimul an nu reprezinta deloc o exceptie in istoricul participarii Romaniei la OIM: din 1990 si pana acum, echipa noastra s-a clasat de doar opt ori in afara topului 10 si nu a coborat niciodata sub locul 20, arata o analiza realizata de www.capital.ro.

Cand va fi legat Bucurestiul de Occident pe autostrada. "Nu stim, vom stabili!"

In afara studiului de fezabilitate, tronsonul de autostrada de 116 km care sa treaca muntii si sa lege Bucurestiul de vestul tarii nu este prins in nici o procedura de licitatie. Guvernul asteapta un semnal de la Bruxelles, care ar trebui sa asigure, speram noi, cea mai mare parte din cele peste trei miliarde de euro, cat costa soseaua. Ministrul desemnat pentru lucrari de infrastructura, Dan Sova, a vorbit, la sfarsitul saptamanii, despre proiectele de autostrazi pe care Romania le are in derulare, inclusiv cele pe care Guvernul le vrea rezolvate in regim de concesiune, dar nu a pomenit nimic despre cel mai important tronson de pe coridorul IV, Pitesti-Sibiu. De ce este cel mai important? Autrostrada de pe coridorul IV pan-european merge de la Constanta prin Bucuresti, Pitesti, Sibiu, Deva, Timisoara, Arad, pana la Nadlac, la granita cu Ungaria si, cu exceptia tronsonului Pitesti-Sibiu, toate celelalte bucati de autostrada sunt fie construite, fie in constructie sau in procedura de licitatie, noteaza www.economica.net.

Ce spune Ponta despre explorarea gazelor de sist. Cand vor beneficia romanii de ele

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, ca deocamdata se pune doar problema explorarii gazelor de sist, care se face prin metode conventionale care nu implica nicio temere pentru mediu, el aratand ca decizia de a folosi aceste resurse va fi luata peste cinci ani."Deocamdata nu se pune problema decat de explorare. Explorarea se face prin metode conventionale, deci nu exista absolut nicio temere pentru mediu. Daca dupa 4-5 ani si dupa ce cheltuie - cei care fac explorari in Vaslui cheltuie vreo 300 de milioane, numai anul acesta - daca dupa aceea o sa rezulte ca avem resurse, peste 5 ani, un Guvern mai intelept decat al meu va spune daca stand pe gaze le si folosim sau continuam sa le importam de la Gazprom, cum vad ca se doreste", a spus Ponta, potrivit www.gandul.info.

Tabloul de bord al economiei: ce indicatori macro ne trag in jos la nivelul UE

Romania sta relativ bine din punct de vedere al indicatorilor tabloului de bord macroeconomic, cu 9 criterii din 11 indeplinite, ceea ce ne plaseaza peste Ungaria (7/11), dar sub Cehia (10/11), a spus Valentin Lazea. In ceea ce priveste tabloul de bord al situatiei macroeconomice, Romania se claseaza la acelasi nivel cu Bulgaria si Polonia, dar sta mult mai bine "decat tari cu state mai vechi", potrivit cursdeguvernare.ro, preluat de www.wall-street.ro. Tabloul de bord includea initial zece indicatori considerati esentiali pentru a descrie evolutia unei economii nationale, dar evolutiile recente au impus introducerea unui al 11-lea indicator, ce vizeaza rata de crestere a indatorarii in sectorul financiar. Astfel, Valentin Lazea a precizat ca acest ultim indicator introdus a fost indeplinit de Romania si, ca urmare, am bifat 9 din 11 criterii.

Primul McLaren inmatriculat in Romania: a fost cumparat din Europa de Vest si costa 240.000 de euro

In aprilie s-a inmatriculat pe piata locala un automobil marca McLaren, celebrul constructor britanic cunoscut pentru echipa de Formula 1, dar si un cabriolet Aston Martin DBS Volante si doua modele Ferrari, cumulat acestea avand o valoare de aproape un milion de euro. Cititi articolul integral pe www.zfcorporate.ro.

Informarea despre HPV intra in strategia de marketing a Roche

Divizia de Diagnostic a companiei Roche Romania a lansat siteul www.totuldesprehpv.ro adresat celor interesati sa afle informatii despre Human Papiloma Virus (HPV) si cancerul de col uterin, in doua sectiuni - una pentru medici si una pentru paciente. Sectiunea dedicata medicilor contine informatii despre noutati din domeniul cercetarii privind importanta testarii HPV in screening-ul cancerului de col uterin. Sunt prezentate si rezultatele studiului ATHENA, cel mai amplu studiu clinic realizat in SUA, in care au fost inrolate peste 47 000 de femei si care a evaluat performantele testului cobas® HPV in screening-ul cancerului de col uterin. In ceea ce priveste sectiunea pentru paciente aici femeile pot gasi informatii utile privind riscul de cancer de col uterin precum si importanta testarii HPV de risc crescut, informeaza Business Magazin.

Obsesia pentru aur a indienilor afunda tara in datorii

Banca centrala a Indiei incearca sa tina in frau apetitul populatiei pentru aur, care face ca tara sa se afunde din ce in ce mai mult in datorii, noteaza portalul Quartz. Institutia a anuntat astazi masuri prin care va restrictiona importul de metale pretioase de catre banci. Sub aceste noi directive, importurile vor fi permise doar pentru a raspunde cererii reale de pe piata. Goana dupa aur a Indiei a facut ca deficitul national, cea mai buna reflexie a diferentei intre ceea ce vinde si ceea ce cumpara un stat, sa fie unul negativ in ultimele luni. Acesta a atins recordul de 6,7% din PIB la sfarsitul lui 2012, adica suma de 32,6 miliarde de dolari. Din acest total, importurile de aur au reprezentat 70%, potrivit cercetarilor Barclays.

Miliardarii care au angajat 4.000 de spanioli, in plina criza

Cuplul format din miliardarii Juan Roig si Hortensia Herrero, cei care controleaza Mercadona SA, cel mai mare lant de supermarketuri din Spania, pun la bataie mii de joburi, pentru a combate rata somajului din tara, relateaza Bloomberg. Castigurile afacerii au crescut cu 7% in ultimul an, ajungand la 19,1 miliarde de euro, cumparatorii fiind atrasi de produsele marca proprie, care sunt mai ieftine. Venitul net a crescut si el cu 7%, pana la cifra de 508 milioane de euro, ceea ce a permis companiei sa angajeze inca 4.000 de lucratori. Roig este al patrulea cel mai bogat om din Spania, are o avere de 4,5 miliarde de euro si detine 51% din brandul Mercadona. Decizia angajarilor este una bine-venita, in conditiile in care Spania se confrunta cu unul dintre cele mai mari niveluri de somaj din ultimii ani.

Samsung spune ca a creat tehonologia care va sta la baza retelelor 5G

Samsung sustine ca a creat tehnologia care ar putea sta la baza retelelor 5G, succesorul actualului 4G, un standard in domeniul comunicatiilor mobile, scrie BBC. Compania a anuntat ca noul echipament este capabil sa transmita date de peste 1GB, pe distante de pana la 2 kilometri si sugereaza ca tehnologia va permite utilizatorilor sa transmita imagini video ultra HD, in timp ce se afla in miscare. Expertii sunt insa putin mai sceptici si spun ca totul depinde de context. Profesorul Rahim Tafazolli, de la Universitatea Surrey (Marea Britanie), e de parere ca, si in cazul in care sud-coreeni ar fi pus la punct aceste lucruri, ele nu reprezinta decat “o mica parte din puzzle-ul complet” necesar dezvoltarii retelelor 5G.

Rolls-Royce isi pune la incercare talentul pentru a crea super-masina care va depasi 1.600 km/h

Producatorul auto Rolls-Royce si-a luat angajamentul sa sponsorizeze proiectul Bloodhound, prin care o echipa de britanici si-au propus sa dezvolte o masina care sa atinga peste 1.600 kilometri la ora, transmite BBC. Producatorul va oferi atat suport financiar, cat si tehnic, dar cel mai important aspect al implicarii il reprezinta supravegherea crearii motorului EJ200, care se va afla sub capota super-masinii. Intentia proiectantilor este sa bata actualul record de 1.228 kilometri la ora si sa ajunga chiar la viteza de 1.600 km/h, pana in 2015. Odata finalizata, masina va fi testata pe un platou al unui rau secat din Africa de Sud. Proiectul este sprijinit si de Ministerul Apararii din Marea Britanie.