Ce a facut seful CFR SA, dupa 3 luni si jumatate de mandat, platit cu 9.000 de euro lunar: pagina de Facebook si a schimbat 32 de cosuri in Gara de Nord

Dupa trei luni si jumatate de management privat, in Gara de Nord, cea mai mare gara din tara si o carte de vizita a Capitalei, au fost inlocuite 32 de cosuri de gunoi si urmeaza sa fie schimbate inca 50 de cosuri, s-au instalat panouri de informare si a fost introdus internet wi-fi gratuit. Per ansamblu insa, aspectul garii este acelasi: se vad chioscurile pestrite, peroanele murdare, peretii scorojiti si galbeni de la casele de bilete. Mai mult, unele scaune de pe peroane sunt ocupate de persoane fara adapost, in fata garii continua sa stea taximetristi care asalteaza clientii, iar trenurile inregistreaza intarzieri de zeci de minute, scrie Ziarul Financiar. Desi arhitectura statiei feroviare Bucuresti Nord (cu o suprafata de 56.800 mp, comparabila cu a unui mall bucurestean) o imita pe cea a Garii de Nord din Paris, lipsa investitiilor a dus la degradarea garii.

Ce ascund bancile in spatele ecranelor de bancomat?

Intr-o tara in care bancile stabilesc recorduri mondiale in privinta comisioanelor de retragere si te taxeaza inclusiv daca vrei sa vezi cati bani ai in cont, ar fi un lucru de bun simt ca ATM-urile sa te anunte ce comision ai de platit sau macar ca ai ceva de platit, comenteaza www.capital.ro. Mai bine de 85% din tranzactiile efectuate in Romania cu cardul au loc la bancomat in conditiile in care numarul cititoarelor instalate este inca infim in comparatie cu nevoile. Deloc intamplator, bancile din Romania sunt printre “campioanele europene” la categoria comisioane de administrare si retragere. Mai mult, la noi se taxeaza si operatiunea de interogare a soldului. La BRD, de exemplu, banca ce a ajuns sa detina recordul in aceasta privinta, daca vrei sa vezi cati bani ai cont, trebuie sa platesti aproximativ 0,5 euro la bancomat sau 1 euro la ghiseu. Se taxeaza totul si, din pacate, nici macar nu suntem anuntati ca se intampla asta.

Locul de unde pleaca zilnic 200 de milioane de tigarete: cum arata fabrica Philip Morris din Berlin

Producatorul de tigarete Philip Morris, lider de piata in Germania, a investit pana acum peste un miliard de euro in fabrica sa din Berlin, locul de unde pleaca in fiecare zi 200 de milioane de tigari spre piete importante precum Japonia sau tarile arabe, informeaza www.wall-street.ro. Productia in fabrica din Berlin a inceput in anul 1972, cu un volum de 1,4 mld. tigarete pe an si 323 angajati. In prezent, in unitatea de productie lucreaza 1.400 de angajati repartizati in ture, iar capacitatea a crescut la 60 de miliarde de tigarete pe an. Fabrica ocupa o suprafata de 148.000 mp. In ultimii 41 de ani, valoarea investitiilor realizate aici se ridica la peste un miliard de dolari, cea mai recenta fiind un dispozitiv capabil sa produca in fiecare minut 20.000 de tigarete.

Cum sa faci zeci de mii de euro din varful patului

Cea mai mare companie din Romania nu este inregistrata la Registrul Comertului. Are peste 50.000 de angajati si o cifra de afaceri de aproximativ 15 milioane de dolari. Este vorba despre freelancerii care lucreaza pe internet, din propria sufragerie sau din vreo cafenea, pentru companii din toate colturile lumii. Pentru unii dintre ei, proiectele obtinute prin intermediul marilor platforme mondiale de freelancing precum Elance, freelancer sau oDesk se traduc intr-un salariu comparabil cu al unui executiv de multinationala, de cateva zeci de mii de dolari anual, potrivit Business Magazin. Tudor Maier si-a construit o cariera la care multi angajati de multinationala nici macar nu viseaza. Nu depinde de nimeni in meseria lui, nu stie ce inseamna sa ai un sef, isi organizeaza timpul dupa bunul-plac fara sa se speteasca muncind si, cel mai important dintre toate, castiga suficient cat sa duca un trai mai mult decat decent, fara grija zilei de maine. Tanarul in varsta de 32 de ani este freelancer, liber-profesionist pe internet, daca vreti, si inca unul dintre cel mai bine platiti din Romania, cu un salariu care se poate compara chiar cu unul de executiv - cateva zeci bune de mii de dolari pe an.

Companiile care au adus cei mai multi bani in Romania

Peste 1,9 miliarde de lei au intrat in primele sase luni ale anului in Romania de la 10 companii cu capital strain care au la noi filiale sau societati de sine statatoare, potrivit unei analize realizate de Oficiul National al Registrului Comertului si preluata de www.economica.net. Cel mai mult, adica 500 de milioane de lei, au venit in urma unor majorari de capital facute in perioada analizata de Enel Green Power Romania, compania Grupului italian Enel dedicata dezvoltarii șii administrarii energiei provenite din surse regenerabile. Tot pentru investitii in energie verde au venit alti 246 de milioane de lei de la spaniolii Iberdrola Renovables, prin Eolica Dobrogea One, companie care a dezvoltat mai multe parcuri eoliene in zona Dobrogea. Marfin Leasing IFN a facut in prima jumatate a acestui an o majorare de capital de 214,7 milioane de lei, fiind si singura institutie financiara din top 10 companii cu capital strain in functie de majorarile de capital ale filialelor din Romania.

FMI vine cu o previziune sumbra pentru Europa: Grecia are nevoie de inca un imprumut de 11 mld. euro

Programul financiar pentru Grecia, alimentat din imprumuturi de la statele zonei euro si FMI, trebuie suplimentat cu 11 miliarde euro pana la sfarsitul anului 2015, a avertizat FMI, mentionand ca necesarul de finantare ar putea fi mai mare daca estimarile privind economia se dovedesc prea optimiste. Grecia are un deficit de finantare de 4,4 miliarde de euro anul urmator si de inca 6,5 miliarde de euro in 2015, potrivit unui raport al FMI, citat de cotidianul Wall Street Journal. Statul elen ar putea avea nevoie de si mai multi bani, daca economia tarii va avea o evolutie mai slaba decat estimeaza FMI sau daca guvernul nu-si atinge tintele de venituri din programul de privatizari, a declarat seful misiunii FMI in Grecia, Poul Thomsen.

Intalnire de taina intre seful Apple si directorul celei mai mari retele de telefonie mobila din lume

Directorul general al Apple, Tim Cook, a avut o intalnire cu seful China Mobile, cel mai mare operator de telefonie mobila din lume, dupa numarul de clienti si singurul care nu are in oferta smartphone-uri si tablete de la gigantul american. Intalnirea a avut ca scop stabilirea unor termeni de colaborare pentru viitor, au declarat reprezentantii companiei chineze pentru Reuters, fara sa ofere si alte de talii. Discutiile s-au centrat, cel mai probabil, pe incheierea unei intelegere prin care China Mobile sa distribuie in reteaua sa iPhone-uri si tablete ipad.

Actiunile Facebook au depasit pentru prima data pretul de listare de 38 dolari, la mai bine de un an de la lansarea pe bursa

Actiunile Facebook au crescut cu aproape 2% in deschiderea sedintei de miecuri, la 38,31 dolari, depasind astfel pentru prima data incepand din mai anul trecut pretul de listare a companiei, de 38 de dolari pe titlu, potrivit MarketWatch. Facebook a inchis marti in urcare cu 6,15%, la 37,61 dolari, dupa cresteri puternice in ultimele sedinte, sustinute de rezultatele financiare bune anuntate de companie saptamana trecuta. Anul trecut, actiunile Facebook s-au prabusit pana la 17,55 dolari, dupa ce s-au tranzactionat in intervalul 38-45 de dolari in ziua listarii. Ulterior, actiunile au crescut treptat.

Economia SUA a crescut cu 1,7% in trimestrul doi, peste asteptari

Economia SUA a inregistrat in trimestrul al doilea o crestere de 1,7%, peste estimarea medie a analistilor de 1%, fiind sustinuta de majorarea neasteptata a stocurilor, in timp ce cheltuielile de consum au avansat sub ritmul din primul trimestru, a anuntat Departamentul pentru Comert. Cresterea stocurilor in trimestrul al doilea a avut o contributie de 0,4 puncte procentuale la avansul PIB, transmite Bloomberg. In primul trimestru, economia americana a consemnat o crestere de 1,1%, revizuita in scadere fata de o estimare anterioara de 1,8%.

Topul celor mai furate marci si modele de masini anul trecut

Mercedes, BMW si Ininiti sunt brandurile no.1 pentru hotii de masini din SUA. Bloomberg spune ca in SUA hotii fura cel mai mult Mercedes, orice Mercedes, dar “Clasa C” sa fie. Intre 2009 si 2012 s-au furat aproape 500 de bucati conform NICB (National Insurance Crime Bureau). „E Klasse” si „S Klasse” sunt urmatoarele modele Mercedes in topul hotilor, dar si al cumparatorilor fara factura, potrivit www.incont.ro. In New York, Long Island si New Jersey hotii au furat 800 de masini de lux, dintr-un total national de 4.400 de furturi (sursa FBI).