Bogatiile ascunse in subsolurile Romaniei

Avem o tara bogata in resurse minerale, dar sectorul minier a apus in ultimii 20 de ani. Cu exceptia carbunelui, industria miniera din Romania arata ca dupa un cutremur. Totusi, substantele minerale raspandite pe intregul teritoriu al tarii, evaluate de specialisti la aproape 7 miliarde de dolari, incep sa atraga interesul investitorilor straini, scrie www.capital.ro. Istoria Romaniei in ccea ce priveste industria miniera dateaza din cele mai vechi timpuri, fiind exploatate zacaminte de aur, cupru, plumb, zinc, mangan, fier sau sare. Acestea au fost extrase intens pana in a doua jumatate a secolului al XVII-lea fara a exista o statistica obiectiva referitoare la cantitati sau la productiile realizate. Prima lege a minelor a intrat in vigoare in 1854, fiind inlocuita in 1924 de o noua lege, pe baza noii Constitutii a statului unitar roman.

Cine sunt medicii care primesc milioane de euro de la companiile farmaceutice

O relatie apropiata cu varfurile medicinei romanesti, profesori greu de gasit si perceputi drept lideri de opinie de catre colegii lor, este obligatorie pentru succesul financiar al fiecarui medicament. Ei controleaza sute de milioane de euro din piata farma romaneasca prin faptul ca se afla in fruntea asociatiilor diverselor specialitati medicale, iar directiile terapeutice pe care le recomanda sunt preluate imediat de halatele albe. Companiile evita sa vorbeasca despre relatia cu doctorii si dezvolta sisteme de control pentru a pastra discretia asupra subiectului. Intre timp, milioane de euro merg spre medici in fiecare an, noteaza www.businessmagazin.ro. "Zece oameni conduc diabetul romanesc", spune Andrei Foisor, managerul din fruntea diviziei Roche Diabetes Care, care dezvolta sistemele de automonitorizare a glicemiei si este lider mondial in servicii destinate managementului diabetului. In specialitatea in care lucreaza Foisor activeaza doar 500 de medici, iar cei zece lideri de opinie sunt decisivi in recunoasterea eficientei produselor si stabilirea lor ca tinte de tratament.

Cei mai mari 50 de angajatori au concediat 2.000 de salariati in 2012

Cei mai mari 50 de angajatori din economie aveau impreuna 352.000 de angajati anul trecut, adica 8% din efectivul total de angajati din economie, arata datele centralizate de ZF pe baza informatiilor furnizate de Registrul Comertului si de companii. Posta Romana a ramas cel mai mare angajator din economie si anul trecut, iar 2012 ar putea fi ultimul an in care compania - aflata in negocieri cu sindicatele pentru noi restructurari - raporteaza un numar mediu de angajati mai mare de 30.000. OMV Petrom, Automobile Dacia si Kaufland sunt cei mai mari angajatori cu capital privat din economie, acestea fiind de altfel singurele companii private care au raportat efective de peste 10.000 de salariati in bilanturile aferente anului trecut, noteaza Ziarul Financiar.

Cum ar putea fi corectata taxa clawback ca sa nu ramanem fara medicamente ieftine

Mentinerea actualei forme a taxei clawback ar putea duce la disparitia de pe piata a medicamentelor foarte ieftine, folosite de circa 70% dintre romani, atrag atentia producatorii locali de medicamente generice. In prezent, chiar si dupa ce a fost revizuita in jos, taxa clawback se aplica unitar (adica nediferentiat) producatorilor de medicamente generice (ieftine) si producatorilor de medicamente inovative (scumpe). Aceasta este una dintre marile probleme ale mecanismului de calcul a taxei pe care Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii, a promis ca o va rezolva pana in toamna, potrivit www.economica.net.

Cine sunt tinerii romani din IT care s-au luptat cu Europa ca sa isi promoveze start-upurile

Cinci echipe formate din romani au fost printre cele 24 de echipe care au ajuns in finala de start-upuri tehnologice a Intel Business Challenge Europe, competitie care a avut loc saptamana trecuta in Dublin, capitala Irlandei. Dintre acestea, o echipa in care s-a aflat si o romanca a reprezentat Marea Britanie, iar cealalta a reprezentat Bulgaria, aceasta fiind si singura care s-a calificat in finala globala care va avea loc in California in octombrie. Desi sunt romani si lucreaza din Bucuresti, Victor Popescu si Vlad Radu au reprezentat Bulgaria in finala Intel Business Challenge Europe, o competitie de start-up-uri tehnologice. De asemenea, ei sunt si singurii romani dintre cele cinci echipe europene are s-au calificat in finala globala a acestui concurs, etapa care are loc in octombrie in Berkeley, California, scrie www.wall-street.ro.

Sectorul in care Google depaseste Apple fara drept de apel

Google a depasit Apple drept cea mai valoroasa companie de IT din lume in cel putin o privinta. Acest lucru s-a intamplat, de fapt, saptamana trecuta, dar putini au observat schimbarea, din cauza ca aceasta nu vizeaza cel mai urmarit indicator economic, si anume valoarea de piata. Potrivit Wall Street Journal, la acest capitol Apple conduce in continuare cu o capitalizare pe bursa de 378 miliarde de dolari, fata de cele 286 miliarde ale Google. Insa, in ceea ce priveste lichiditatile pe care cele doua companii le detin in banci, lucrurile stau usor diferit. Daca dam la o parte venitul net din luna martie, Apple ramane cu o valoare de 233 miliarde de dolari, in timp ce Google detine 241 de miliarde. Cu alte cuvinte, motorul de cautare reuseste tranzactii pe piata de o anumita suma, insa banii pe care ii are pastrati in depozite ii confera acestuia superioritate financiara in fata rivalilor sai.

Africa ar putea deveni principala forta de munca in urmatorii ani

Secretarul de stat american, John Kerry, a spus ca, pana in anul 2050, aproape jumatate din forta de munca globala va proveni de pe continentul African, noteaza BBC. “Ceea ce vad in Africa, ceea ce vad de fapt in intreaga lume, este o explozie demografica in randul oamenilor tineri si, in urmatorii 35 de ani, Africa va deveni sursa a 40% din totalul fortei de munca”, a spus Kerry, intr-o conferinta de la Universitatea din Addis Ababa, din Etiopia. Conform ultimelor cifre si proiectii ale Organizatiei Natiunilor Unite, numarul de africani cu varste cuprinse intre 25 si 59 de ani, adica cei integrati in campul muncii, este de asteptat sa ajunga la un miliard pana in 2050. “Asta inseamna ca Africa isi va dubla reprezentarea in campul muncii mondial, ajungand la 23%”, spune Francois Pelletier, din cadrul ONU. Desi departe de cei 40% estimati de Kerry, cifra si rapiditatea cu care aceasta ar putea fi atinsa raman totusi impresionante.

Germania bate obrazul Marii Britanii pentru practicile de interceptare telefonica

Guvernul de la Berlin si-a exprimat nemultumirea populatiei privind programul Marii Britanii de monitorizare globala a telefoanelor si a traficului de date online, scrie The Guardian. Ministerul de Justitie german a descris proiectul de supraveghere Tempora condus de Serviciile de comunicatii din Regat drept o catastrofa care aduce cu un “cosmar de la Hollywood” si i-a avertizat pe ministrii britanici ca societatile democratice nu se pot dezvolta cand tarile isi ascund operatiunile sub “un val al secretomaniei”. Sabine Leutheusser-Schnarrenberger, de la Justitie, a trimis o serie de scrisori omologilor britanici, cerand ca stie clar in ce masura cetatenii nemti au fost luati in vizor prin actiunea de supraveghere si monitorizare, asa ca David Cameron trebuie sa dea acum explicatii.

Sony lanseaza cel mai mare smartphone de pana acum, rezistent la apa

Sony Corporation rateaza de ceva timp podiumul celor mai importanti producatori de telefoane mobile, unde Samsung Electronics este lider detasat. Insa dimensiunile ultimului sau device, o phableta, le depasesc cu siguranta pe cele ale competitiei, scrie Wall Street Journal. Japonezii au lansat marti Xperia Z Ultra, un nou smartphone cu un ecran full HD de 6,4 inci. Asemenea dimensiuni fac ca produsul sa se remarce inclusiv pe piata tabletelor, avand in vedere ca popularul Galaxy Note II, de la Samsung, are o diagonala de numai 5,5 inci. Conform Sony, Xperia Z Ultra are 6,5 milimetri grosime si este rezistent la apa, fiind practic o versiune mai mare a Xperia Z, varful de gama al seriei, care a fost lansat mai devreme in acest an si are un ecran de cinci inci.

BCE nu va renunta la politicile de stimulare a economiilor din zona euro, dupa modelul Fed

Banca Centrala Europeana nu are de gand sa renunte la politicile sale monetare relaxate si va ajuta economia in deriva a zonei euro “atata timp cat va fi necesar”, a spus Benoit Coeure, din consiliul executiv al institutiei, citat de The Telegraph. Coeure a tinut sa se distanteze prin aceste declaratii de pozitia sefului Rezervei Federale americane, Ben Bernanke, care a creat rumoare in piata saptamana trecuta, anuntand o eventuala oprire a stimulilor financiari acordati. Potrivit lui Coeure, cresterea inceata din Europa si asteptarile in privinta unei inflatii scazute nu au nicio legatura cu modificarile ce ar putea surveni din partea bancii centrale. Acesta a mai adaugat ca mai avem de munca pentru a depasi situatia prezenta iar politica monetara practicata de BCE va ramane in forma actuala.