Ce modificari aduce noul Cod fiscal

Pentru o masura sociala, cu caracter populist, Guvernul compenseaza impactul negativ la buget cu cresterea accizei la alcoolul etilic si introducerea accizei la noi categorii de produse, considerate de lux, noteaza www.capital.ro. Potrivit Ministerului de Finante, reducerea TVA la produsele de panificatie, de la 24% la 9%, este determinata de necesitatea luarii unor masuri urgente pentru combaterea evaziunii fiscale in acest domeniu si implicit a muncii la negru. Desi pe termen scurt masura vizeaza diminuarea considerabila a fraudei in acest domeniu, incurajarea comertului licit si cresterea gradului de colectare a veniturilor la bugetul de stat, pe termen lung masura este intentionata a pune si premisele pentru diminuarea preturilor la raft ale produselor de panificatie, produse de baza in alimentatie, un demers pe care marii comercianti sunt dispusi sa-l faca.

Zece constructori au primit 40% din bugetul CNADNR de 5 miliarde de euro din 2011-2013

Cele mai mari zece plati realizate de Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) in perioada ianuarie 2011 – iunie 2013 totalizeaza peste1,9 mld. euro, arata o analiza a Ziarului Financiar pe baza informatiilor transmise de-a lungul timpului de compania de drumuri. Bugetul CNADNR in perioada 2011-2013 se ridica la circa 5 mld. euro, iar cele mai bine platite zece companii de constructii au incasat aproape 40% din banii pe care compania de drumuri i-a avut la dispozitie in acest interval. In topul celor mai bine platite zece companii de catre CNADNR in ultimii doi ani si jumatate figureaza trei constructori romani, care au incasat cumulat circa 684 mil. euro, cat si sase constructori straini, care au primit de la compania de drumuri circa 1,22 mld. euro, arata calculele ZF. Compania cel mai bine platita in cei doi ani si jumatate a fost Spedition UMB, firma controlata de omul de afaceri bacauan Dorinel Umbrarescu.

E momentul sa incepi sa joci la bursa? Vezi care sunt cele mai atractive actiuni

Preturile multor actiuni au devenit atractive, la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), mai ales in raport cu forta de a produce profit a companiilor respective. Plecarea majoritatii investitorilor in vacanta a consacrat stagnarea, daca nu scaderea cotatiilor multora dintre actiunile interesante, potrivit analistilor consultati de www.economica.net. „Exista cateva actiuni foarte lichide si cunoscute, care sunt promitatoare, dar si alte cateva, din linia a doua de vizibilitate, care ar putea constitui tinte atractive de achizitie la BVB. Atentie, insa, nu neaparat sau nu numai din perspectiva pretului. Judecata trebui facuta si in functie de posibilitatea de a primi dividende si nu numai", a declarat Mihai Caruntu, seful echipei de analisti de piata de capital de la BCR.

Cum sa faci zeci de mii de euro dupa ce iesi de la serviciu

Carmen Baboian are 33 de ani si este inginer navalist. Are insa o mare pasiune pentru flori si de cativa ani a pornit o afacere: are un atelier de flori, Petalia, si realizeaza, doar la comanda, buchete personalizate. Angajati din corporatii, medici, avocati si consultanti financiari sunt cei mai numerosi clienti, dar tanara antreprenoare povesteste ca sunt zile in care face pana la zece aranjamente florale, asa cum sunt zile in care nu are nicio comanda, relateaza Business Magazin. Isi incepe ziua de lucru la ora zece dimineata si se intampla sa nu termine ce are de facut pana la miezul noptii sau chiar mai tarziu. Chiar si asa, programul nu i se pare o povara, fiind pasionata de ceea ce face.

Lovitura pentru industria de panificatie. De ce, odata cu reducerea TVA la paine, s-ar putea inchide si 75.000 de unitati de desfacere

Autoritatile vor sa se asigure ca reducerea TVA la paine va fi de succes, asa ca pregatesc un proiect de lege riguros pentru comercianti. De la 1 septembrie, peste 75.000 de unitati nu vor mai avea voie sa vanda paine, daca nu vor respecta o serie de conditii de igiena si daca nu vor avea case de marcat. In plus, se vor inaspri si controalele, noteaza www.incont.ro. Ministerul Agriculturii, Autoritatea Sanitar-Veterinara si Protectia Consumatorului lucreaza la un proiect de legecare spune ca painea nu se va putea vinde decat in locuri speciale amenajate in interiorul magazinelor. Spatiul dedicat "raionului de panificatie" asa cum este el numit in proiectul de lege, va avea o suprafata diferita in functie de dimensiunile magazinului. Cel mai mic va avea in jur de 1,2 metri, iar cel mai mare poate ajunge si la 10 metri. Vanzatorii vor folosi manusa de fiecare data cand vor lua un produs de la raft pentru a-l oferi clientilor, iar pentru a incasa banii vor fi obligati sa aiba o casa de marcat dedicata exclusiv produselor de panificatie. Autoritatile vor sa evite astfel ca painea sa mai fie vanduta in locuri insalubre, alaturi de confectii si detergenti, dar si sa ii oblige pe comercianti sa cotizeze la buget.

Cel mai profitabil broker de pe BVB face 1 mil. $ pe an

Equity Invest a fost cea mai profitabila firma de brokeraj de pe Bursa de la Bucuresti (BVB) anul trecut, inregistrand un castig net de 3,5 mil. lei (putin peste 1 mil. dolari). De cealalta parte Raiffeisen Capital & Investment, a pierdut 3,5 mil. lei si se plaseaza pe ultimul loc in clasament, scrie www.wall-street.ro. Doar 11 din cele 32 de case de brokeraj luate in calcul au reusit sa inchida anul 2012 pe plus, iar 20 de firme au inregistrat o scadere a profitului sau o crestere a pierderilor. Chiar si asa insa, per ansamblu firmele de brokeraj de pe BVB au reusit sa isi reduca pierderile de la un total 26 milioane lei in 2011, la 18 milioane lei anul trecut. Oarecum surprinzator, firmele mici din piata au rezistat mai bine in ultimul an. Pe lista caselor de brokeraj profitabile se afla nume precum Interfinbrok Corporation, Voltinvest sau Harinvest. Locul 1 in clasement este insa ocupat de Equity Invest, firma care la inceputul anului a devenit primul market maker pe piata extrabursiera de CFD-uri (contracte pentru diferenta).

Guvernul din Ungaria negociaza cu bancile conversia in forinti a creditelor ipotecare in valuta

Guvernul ungar negociaza cu bancile conversia in forinti a creditelor ipotecare in euro si franci elvetieni, pentru gospodariile care intampina dificultati financiare. Sunt vizate active bancare de aproximativ 6,1 miliarde euro, reprezentand 25% din soldul imprumuturilor catre populatie. Ministrul Economiei, Mihali Varga, a afirmat ca in urma discutiilor avute in ultimele zile cu bancile si societatea civila s-a convenit ca imprumuturile ipotecare in moneda straina reprezinta un produs neperformant si ar trebui eliminate de urgenta, scrie Portofolio.hu, preluat de Mediafax. Masura va afecta aproximativ 570.000 de credite in franci elvetieni si euro, imprumuturi care au creat probleme semnificative pentru Ungaria si pentru banci, odata cu deprecierea abrupta a forintului in ultimii ani, dupa criza financiara mondiala din 2008.

Vodafone cere daune de 1 miliard de euro de la Telecom Italia, pentru abuz de pozitie dominanta

Britanicii de la Vodafone au actionat in justitie, la Milano, operatorul italian Telecom Italia, pentru abuz de pozitie dominanta pe piata locala. Si solicita plata unor daune de peste 1 miliard de euro. Vodafone sustine ca Telecom Italia a facut o serie de abuzuri in perioada 2008 - 2013, pentru a impiedica cresterea concurentei pe piata italiana a telefoniei fixe, a declarat un reprezentant al grupului britanic, citat de Reuters. In plangerea facuta se arata ca actiunile Telecom Italia au pagubit clientii, au limitat abilitatea Vodafone Italy de a creste pe piata telefoniei fixe si a fortat compania sa suporte costuri artificiale pentru a-si desfasura activitatea pe piata.