Ce planuri au "regii" locuintelor pentru 2014

Cei mai mari cinci dezvoltatori de locuinte din tara au vandut in acest an peste 1.000 de apartamente si mai au de instrainat inca pe-atatea pentru a-si lichida stocurile existente. Proiectele noi sunt, deocamdata, in analiza, potrivit Capital.ro.

Constantin Capatana si Iulian Robu, Ionut Negoita, Gheorghe Iaciu, Immofinanz si Valentin Visoiu, actionarii celor mai mari dezvoltatori de locuinte din Romania, au avut in acest an rezultate similare celor din 2012. Efortul lor s-a concentrat aproape exclusiv asupra vanzarii portofoliului de locuinte construite inainte de criza. Din cele circa 13.200 de apartamente construite de cei cinci giganti imobiliari au fost vandute pana acum in jur de 11.800 de locuinte.

Cu exceptia ansamblului rezidential Militari Residence, care a fost construit si vandut cu precadere in ultimii cinci ani, si a celor de la Adama, care au definitivat luna trecuta 210 apartamente noi, ceilalti trei dezvoltatori nu au mai construit alte proiecte rezidentiale de la inceputul crizei.

Topul cresterilor de pe burse la nivel mondial in 2013

Indicele BET al Bursei de Valori Bucuresti a crescut de la inceputul anului cu 22,5%. Pe primele locuri sunt Dubai cu 94%, Argentina care a avut o crestere de 90% si bursa de la Abu Dhabi, care a urcat cu 56%, scrie Ziarul Financiar.

Anul 2013 a fost foarte bun pentru burse la nivel international, cu o crestere medie de 12,4% la nivelul a 76 de piete analizate. 40 de piete dintre cele 76 au cresteri de peste 10% fata de inceputul anului, conform unei statistici publicate de firma de brokeraj americana Bespoke Investment Group.

Astfel este cu atat mai importanta performanta bursei de la Bucuresti, care ocupa locul 15 in topul cresterilor la nivel mondial, cu un avans de 22,5% al indicelui BET, care urmareste cele mai importante zece actiuni locale cotate. Cresterea BET este cea mai mare din ultimii patru ani. In 2012, indicele BET castigase 18,7%, plasand bursa de la Bucuresti in top 25 la nivel mondial.

Un tanar din Deva a construit o masina functionala complet din LEGO

Raul Oaida, un tanar in varsta de 19 ani din Deva, judetul Hunedoara, prezinta un al doilea proiect revolutionar, dupa ce a construit un motor cu reactie pentru o bicicleta, a realizat prima masina din piese Lego care este propulsata de un motor care functioneaza pe aer, realizat tot din Lego, scrie Virals-arena.com, preluat de Wall-Street.ro.

Oaida a fost sustinut de antreprenorul Steve Sammartino din Melbourne, Australia, pe care l-a cunoscut pe internet. Proiectul a costa 125.000 de dolari. Masina din Lego a fost fabricata in Romania si apoi trimisa cu avionul in Australia. Pentru a construi masina au fost necesare 500.000 de piese LEGO. Viteza maxima este de 30 km/h. Motorul dispune de un total de 256 de pistoane si are patru motoare radiale.

Cea mai ieftina piata din Bucuresti

In functie de piata de unde va aprovizionati pentru sarbatorile de iarna, puteti plati pana la 20% mai mult pentru acelasi cos de cumparaturi. Preturile medii la principalele legume pot diferi mult de la o piata agroalimentara la alta, astfel ca, pentru acelasi cos de produse, puteti plati cu pana la 20% mai mult daca mergeti in una din pietele scumpe ale Capitalei.

Potrivit calculelor Economica.net, cea mai ieftina piata din Bucuresti dintre cele 6 analizate de INS este Piata Sudului, unde un cos de cumparaturi in care am pus 11 din cele 12 produse analizate (fara salata verde) costa in luna noiembrie 47,06 lei. Cu o luna in urma, acelasi cos (plus salata verde) costa in piata Sudului 57,07 lei, aceasta piata plasandu-se tot pe primul loc in clasamentul celor mai ieftine piete din capitala.

Cum a ajuns un tanar luat de pe bancile liceului directorul general din Romania al unei multinationale americane

Dorin Pena nu implinise varsta majoratului cand americanii de la Cisco ajungeau in sala de clasa a liceului „I. L. Caragiale" din Ploiesti. Din absolvent al unui curs de cunostinte informatice organizat de Cisco in anul 2000, a ajuns astazi, la 31 de ani, directorul general al companiei, relateaza revista Business Magazin.

Faptul ca a lucrat inca din timpul liceului doar in multinationale se vede de la primele cuvinte rostite. Discursul lui Dorin Pena este atent structurat si incarcat cu jargonul specific. „A ales sa exploreze si alte oportunitati in afara companiei", spune noul CEO al Cisco Romania despre decizia predecesorului sau de a pleca din firma. Cristian Popescu, fostul director, a renuntat sa mai conduca filiala locala a companiei americane in luna noiembrie, dupa mai bine de patru ani de mandat si zece in Cisco.

„Se poate spune ca sunt tanar daca ne gandim din punct de vedere traditionalist. Daca e sa privim cat de tinere sunt lucrurile care se intampla in industria aceasta si cat de multi manageri tineri sunt in IT, nu ma consider foarte tanar. Nu tineretea, ci calitatile m-au recomandat pentru postul de CEO", spune Pena, ajuns in 2007 in companie.

O zi in fotoliul sefului Orange Romania

Pentru a marca luna voluntariatului, Orange Romania a organizat un program special dedicat celor care au vrut sa faca o schimbare pentru cei din jur, iar astfel 25 de elevi de liceu au avut sansa de a fi, pentru o zi, inlocuitori la conducerea companiei de telecomunicatii.

Adesea, companiile isi deschid portile pentru cei care vor sa  vada modul in care acestea functioneaza, arata Forbes Romania. De pilda, pe tot parcursul lunii septembrie, in cadrul maratonului de activitati dedicate voluntariatului, angajatii Orange Romania s-au implicat alaturi de colegi, familie si prieteni in peste 15 actiuni de voluntariat organizate in mai multe orase din Romania. De la renovarea unor centre educationale la actiuni de ecologizare sau participarea la competitii sportive, toate aceste activitati au fost dedicate lunii voluntariatului.

Unul dintre cele mai indragite programe a fost insa cel de mentorat pentru o zi dedicat elevilor de liceu, iar conducerea Orange Romania a acceptat provocarea si s-a transpus, pentru o zi, in rolul de mentor. Elevii au avut astfel posibilitatea sa descopere diverse domenii in care si-ar dori sa faca o cariera si au intrat in contact cu angajati Orange care lucreaza in departamentele de HR, Comunicare, Marketing, Financiar, Vanzari, IT, Tehnic, Project Management, Training, relatii Clienti.

Acord important al ministrilor de Finante din UE asupra uniunii bancare

Ministrii de Finante din statele membre ale Uniunii Europene au ajuns miercuri seara la un acord important asupra uniunii bancare, un proiect complex menit sa evite o noua criza in zona euro, relateaza AFP, preluata de Incont.ro.

"Acesta este un acord important, un acord decisiv, un acord istoric", a declarat ministrul francez de Finante, Pierre Moscovici, dupa 12 ore de negocieri la Bruxelles. Acordul va permite crearea unui mecanism unic de rezolutie, insarcinat cu gestionarea afacerilor legate de un posibil faliment al unor banci din zona euro.

Bitcoin se devalorizeaza puternic, pe masura ce tot mai multe state cauta sa reglementeze noua moneda

Moneda virtuala s-a devalorizat din nou in fata yuanului si dolarului, ca urmare a faptului ca cea mai mare piata online din China a anuntat ca nu mai accepta depozite in bitcoin, transmite Bloomberg. La randul lor, autoritatile scandinave au spus ca vor impune reglemenatari in acest sens. Devalorizarea bitcoinului a atins 49% in China, dupa ce platforma de plati YeePay a anuntat ca nu mai accepta depozite in moneda virtuala.

Avand in vedere ca nu este controlata sau autorizata de catre nicio autoritate bancara, bitcoinul a intrat in colimatorul autoritatilor, care se tem ca va fi folosita pentru comertul cu bunuri ilegale ori evaziune fiscala. Inca de cand a fost lansata, in 2008, moneda a atras speculatorii, ceea ce a facut ca valoarea ei sa oscileze puternic in timp.

Ce a secat, de fapt, Detroitul de bani

Detroit este cel mai mare oras american care si-a declarat falimentul. Pentru localnici, istoria sa se imparte acum in “inainte” si “dupa” acest eveniment, noteaza CNN. In ciuda faptului ca multa lume da vina pe sistemul public ce pensii pentru aceasta situatie nefericita, adevarul ar putea fi altul.

Pe lista motivelor se afla mai degraba scaderea numarului de platitori de taxe (populatia instarita a orasului a scazut cu pana la 1,4 milioane de persoane in ultimii 60 de ani), costurile financiare care au urcat fulminant (bancherii de pe Wall Street au injectat 1,6 miliarde de dolari in credite acordate, care au aruncat orasul intr-o spirala financiara periculoasa, pentru care nu era pregatit) si faptul ca au existat mereu portite prin care marile corporatii au reusit sa se sustraga de la plata taxelor. Totul a cazut pe seama populatiei, care a fost nevoita sa accepte reduceri salariale, de pensii si ale beneficiilor medicale, ca sa ajute la strangerea de bani pentru bugetul local.

Unul dintre gigantii cu aripi ai Americii vrea sa interzica telefoanele mobile la bord

Delta Airlines este prima companie aeriana care a anuntat ca va interzice folosirea telefoanelor mobile la bordul aeronavelor, chiar daca acest lucru urmeaza sa fie reglementat de organele competente ale Statelor Unite, informeaza BBC. Motivul invocat chiar de CEO-ul companiei este un sondaj de opinie realizat in randul clientilor, in urma caruia ar fi reiesit ca aceasta este dorinta pasagerilor, intrucat diminueaza din “placerea calatoriei”.

“Chiar daca tehnologia avanseaza si regulile se schimba, nu vom lua in considerare numai ce putem face, dar, la fel de important, ne vom gandi ce este bine pentru clientii si angajatii nostri”, a precizat directorul general al Delta, adaugand ca nici personalul de la bord nu e de acord cu folosirea celularelor.