Retailerii dau ultimul atac pe piata in 2013: peste 100 de magazine pana la final de an

Mega Image, Profi, Carrefour, Penny Market, Lidl, Kaufland si Billa vor mai deschide peste 100 de magazine pana la finalul acestui an. In total in Romania vor fi 1.200 de supermarketuri si hipermarketuri, noteaza Ziarul Financiar in editia electronica.

Jucatorii din comertul modern vor deschide in ultimele patru luni din an peste 100 de magazine, un numar similar cu al celor deschise de la inceputul lui 2013, insa intr-o perioada dubla de timp.

Cei 12 comercianti straini vor scoate din buzunar 80 - 110 milioane de euro pentru a prinde perioada sarbatorilor de iarna, cea mai buna pentru comertul local, cu o retea extinsa. Retelele de magazine isi pun sperantele in ultimele luni din an in revenirea consumului, care a scazut timp de trei luni consecutiv incepand cu mai. Multi comercianti continua sa se extinda  chiar daca consumul ramane apatic deoarece beneficiaza de preturi mai mici la terenuri si la chirii. In aceasta perioada ei isi securizeaza pozitii-cheie pe harta Romaniei, impartindu-si sferele de influenta pentru momentul cand va reveni apetitul romanilor pentru consum.

Deceniul pierdut al managerilor romani

Ultimii cinci ani au schimbat semnificativ aspiratiile factorilor de decizie din companii. Au trecut de la extaz la agonie si au ajuns acum sa aprecieze lucrurile simple, precum pastrarea clientilor sau stagnarea businessului. Tot cu acestea ar trebui sa se multumeasca si cinci ani de-acum incolo. Revenirea se vede, dar e gri si e departe, potrivit Business Magazin.

Cea de a patra editie a raportului Deloitte Central Europe CFO Survey, care cumuleaza raspunsurile a 668 de directori sau experti financiari de top din companii importante din Romania, Croatia, Cehia, Ungaria, Polonia, Slovacia, Slovenia, Serbia, Albania si tarile baltice, indica un mediu financiar instabil si reduce resursele de optimism pe care le incercau tarile din regiune.

Daca reusesc sa-si mentina clientii si sa tina costurile sub control, daca pot sa aiba cat de cat acces la credite si la echipe talentate, daca trec de inca un semestru fara scaderea businessului si daca insasi economia tarii doar stagneaza, se cheama ca e bine spre foarte bine. Acestea ar fi cateva dintre concluziile desprinse din studiul facut de Deloitte printre directorii financiari din Europa Centrala si de Est in primavara acestui an, Deloitte Central Europe CFO Survey, care cumuleaza raspunsurile a 668 de directori sau experti financiari de top din companii importante din Romania, Croatia, Cehia, Ungaria, Polonia, Slovacia, Slovenia, Serbia, Albania si tarile baltice.

Tara europeana unde nu se platesc taxe si nu exista someri

Spania si Grecia sunt doua dintre statele europene are au fost lovite crunt de criza, somajul atingand aici cote uluitoare. In Uniunea Europeana exista insa un mic stat care a prosperat, mai ales in perioadele de criza, potrivit Capital.ro. Este al doilea cel mai mic stat independent ca marime din lume si locul in care se gaseste cel mai mare numar de milionari pe cap de locuitor: Monaco. Locuitorii din Monaco nu platesc taxe la stat si aici nu exista somaj.

Monaco are 32.800 locuitori, din care aproximativ 8.900 sunt francezi. Statul nu impune impozite pentru persoane private. Monaco retine taxe in diferite sectoare precum tutunul sau serviciile postale. Reteaua telefonica, Monaco Telecom, impune un monopol pe piata si este detinuta in proportie de 49% de Cable and Wireless, 45% de stat si aduce si ea un mare profit statului. Standardele de viata sunt ridicate, in mare comparabile cu cele din zonele prospere ale marilor metropole frantuzesti. Lipsa impozitelor pentru persoanele fizice a dus la un numar considerabil de “refugiati ai impozitelor” veniti din Europa, care isi castiga majoritatea banilor din afara Principatului; celebritati precum pilotii de Formula 1 atrag cea mai mare atentie insa aici se afla si numerosi oameni de afaceri.

Retelele sociale, instrument de propaganda si in Romania: reactii vehemente impotriva Rosia Montana pe Twitter si Facebook

Retelele sociale libere si nepartinitoare au devenit instrumente de propaganda eficiente pentru protestatarii proiectului Rosia Montana, reactiile lor neingradite semanand cu cele ce au aprins spiritele in Egipt sau Turcia – pastrand proportiile violentelor, arata Wall-Street.ro.

Protestatarii ce au iesit in strada dar si cei ce protesteaza impotriva proiectului de la Rosia Montana au format grupuri bine organizate pe Facebook si trimit constant mesaje pe Twitter, atat de la proteste, de pe terminale mobile, cat si din confortul caselor. Dupa cum era de asteptat, mesajele pro Rosia Montana “au fost inghitite” in avalansa de mesaje anti politicieni, anti guvern, anti decizii luate pripite.

Ce s-a intamplat cu Oltchim la un an de la plecarea "mohicanului" Roibu

La un an dupa ce directorul de 21 de ani al Oltchim, Constantin Roibu, a demisionat, fabrica anunta date financiare mai bune. Instalatiile functioneaza insa la jumatate fata de "era Roibu", iar jumatate din angajati sunt in somaj, informeaza Economica.net.

In urma cu un an, cel care condusese timp de 20 de ani destinele combinatului Oltchim a demisionat. Constantin Roibu a lasat in urma sa o companie ce avea sa intre la scurt timp in insolventa, cu o situatie financiara dezastruoasa: datorii de 700 de milioane de euro, pierderi de zeci de milioane de euro si o cifra de afaceri de putin peste 100 de milioane de euro. Demisia lui Roibu a scos la iveala o intreaga retea de firme ce capusau combinatul precum si o suita de achizitii de la firme controlate, direct sau indirect, de apropiati ai fostului director general. Dezvaluirile au fost facute in raportul privind cauzele intrarii in insolventa a combinatului facut de administratorii  judiciari desemnati, Rominsolv, prin Gheorghe Piperea, si BDO Restructuring. Reprezentatii statului vorbeau, la inceputul acestui an, si despre o eventuala actiune penala impotriva lui Roibu si a acolitilor sai, insa acest lucru inca nu s-a intamplat.

La un an dupa iesirea din „era Roibu”, situatia societatii valcene s-a imbunatatit pe cifre. Astfel, potrivit raportului pe primul semestru 2013, compania a avut  pierderi de 147,4 milioane de lei, mai mici fata de cele de 182,2 milioane de lei din aceeasi perioada a anului trecut, in conditiile in care gradul de utilizare a capacitatilor de productie a fost de numai 18%, la jumatate fata de prima jumatate a anului 2012.

Vinde kebab-uri de 30.000 de euro pe luna

Boutique-ul de bucatarie orientala de tip fast food observa ca activitatea din Centrul Vechi nu a scazut in timpul verii, ca in alti ani, relateaza Forbes Romania.

Kebab Boutique-ul cu specific oriental Calif a avut in 2012 o cifra de afaceri de 1.524.044 lei (circa 340.000 de euro). Calif are in acest moment doua puncte de vanzare, unul in Centrul Vechi, celalalt in  Iancului, dar cifra reprezinta mai mult activitatea primului, deoarece cel de-al doilea a fost deschis in a doua jumatate a lunii octombrie 2012. Conform calculelor lui Radu Tanase, Managing Partner, anul trecut Calif a a vandut kebab de 127.000 lei (aproximativ 28.500 euro) pe luna.

Anul acesta, Calif a vandut (din ianuarie pana la sfarsitul lunii august) 68.600 de kebaburi in ambele locatii, ceea ce inseamna cu 30 % mai mult fata de anul trecut. Radu Tanase a observat chiar o  schimbare in bine: “Daca in 2012 aveam scaderi de pana la 20 % in iulie august, acum ne-am pastrat echilibrul, iar iulie a fost chiar mai buna decat o luna de primavara”.

Anul marilor tranzactii in IT si telecom. Ce se ascunde in spatele miscarilor de sute de miliarde, care au marcat sfarsitul verii

Pe masura ce economiile lumii incep sa isi revina dupa criza financiara din ultimii ani, companiile care au avut pusi deoparte bani de cheltuiala incep sa iasa la o sesiune de cumparaturi, incurajate de ratele mici la dobanzi si oportunitatile de achizitii, noteaza Incont.ro.

Preluarea Nokia de catre Microsoft pentru 7,2 miliarde de dolari (5,4 mld. euro) si recuperarea Verizon a propriei afaceri de la Vodafone nu fac decat sa reflecte sfarsitul unei ere.
 
O perioada in care ratele dobanzilor au atins cote minime instorice, indatorarea era ieftina si marile companii au reusit sa-si stranga gramezi intregi de bani. Acum, odata cu revigorarea climatului economic, gigantii din IT sunt nerabdatori sa isi cheltuiasca toti acesti bani, cat mai repede daca se poate, pentru ca, potrivit The Verge, ratele dobanzilor sunt pe cale sa creasca.

Clasa de mijloc a Indiei, cea mai afectata de deprecierea rupiei
 
Anul acesta, rupia a inregistrat al doilea cel mai slab traseu dintre cele 24 de piete emergente monitorizate de Bloomberg, imediat dupa moneda Africii de Sud. In 2013, rupia s-a devalorizat cu 17%, ceea ce a insemnat o crestere a costurilor la importurile de petrol si a chimicalelor folosite la ambalare. Asa cum era de asteptat, diferenta de pret avea sa se vada la raft, pentru a compensa costurile de transport si de achizitie a materiilor prime. Localnicii au inceput sa cumpere mai putine bunuri din toate sortimentele, de la carne si fructe, la tigari si cosmetice. Cresterea in consumul privat a atins un minim istoric in ultimul trimestru, potrivit Nomura Holdings, amenintand o economie care si asa este condamnata sa se dezvolte in cel mai incet ritm din ultimul deceniu. “Saracii din zonele urbane sunt cei mai afectati, pentru ca primesc ajutoare de stat mai mici decat cei de la sate”, explica Shubhada Rao, economist sef la Yes Bank, pentru agentia de presa Bloomberg.

Tarile din Sud, salvate de turism
 
Turistii s-au grabit si anul acesta sa viziteze tarile din sudul Europei, ajutand astfel la sustinerea economiilor acestora. Din ianuarie, numarul de vizitatori straini care au ajuns in Spania a atins un nivel record, iar de o revenire in turism se bucura si Grecia si Portugalia, potrivit Wall Street Journal.

In sudul continentului au sosit in prima jumatate a acestui an cu 6% mai multi turisti, fata de aceeasi perioada a lui 2012, un procent situat deasupra mediei globale, potrivit Organizatiei Mondiale a Turismului. La acest lucru au contribuit preturile in scadere (conform statisticilor oficiale, cazarea in Spania este cu 10% mai ieftina acum decat in 2008), dar si revoltele continue incepute odata cu Primavara Araba din 2011, care au alungat turistii din acele zone. Operatorii anuleaza astfel cursele catre Egipt, pe fondul manifestarilor violente din tara, si isi reorienteaza clientii catre plajele grecesti si Insulele Canare. “Nu doresc rau nimanui, dar problemele din nordul Africii au fost benefice pentru Spania”, recunoaste un hotelier iberic.

Independenta Scotiei va duce la “dislocarea economiei” Marii Britanii
 
Mike Rake, de la CBI, cea mai mare organizatie sindicala independenta din Marea Britanie, s-a folosit de primul sau discurs in calitate de presedinte al organizatiei pentru a lansa un avertisment. Potrivit acestuia, separarea Scotiei de Marea Britanie va fi scumpa si va duce la o “dislocare economica” deloc de dorit pentru scotieni, noteaza The Telegraph.

“CBI nu este convinsa de argumentele economice care pledeaza in favoarea independentei si ar avea cateva intrebari importante pentru guvernul scotian. Care ar fi implicatiile unei independente asupra pietei muncii, in prezent unificata, infrastructurii integrate, portofoliului de afaceri si pozitiei noastre in cadrul Uniunii Europene?”
, a intrebat Rake. Acesta a mai subliniat ca tinerii ar trebui sa renunte la falsa idee ca au nevoie de o diploma universitara pentru a obtine o slujba buna.