Aniversare amara la Hidroelectrica. Ce schimbari s-au facut intr-un an de la intrarea in insolventa

Ziua care a adus un soc fara precedent in economia locala, este 20 iunie 2012, Hidroelectrica, una dintre cele mai valoroase companii de stat si „perla“ sistemului energetic local, intrand in insolventa. Operatiunea a fost facuta in cel mai mare secret si a afectat categorii intregi de actori economici, pornind de la banci pana la furnizorii care lucrau cu compania de stat. La un an dupa aceasta aniversare amara, cei care detin fraiele Hidroelectrica spun ca saptamana viitoare firma ar putea iesi din insolventa. Cum s-a schimbat compania in acest timp? Companiile de comert cu energie din piata care aveau contracte directe cu Hidroelectrica, aceastea fiind considerate principala cauza a intrarii in insolventa a producatorului de stat, spuneau insa recent ca zvonurile circulau de circa 3 luni de zile, dar ca nimanui nu-i venea sa creada ca statul va merge mai departe cu acest plan, scrie Ziarul Financiar.

Comuna cu 3.000 de suflete in care s-au investit sute de milioane de euro

Casimcea, Tulcea. 3.000 de oameni, dar aproape nimeni pe ulitele sparte. Cativa copii se uita curiosi la autobuzul mare si alb, aproape gol si el, care se chinuie sa ajunga la primarie. Peste toate acestea bate un vant bun si banos, mai ales pentru cele cateva grupuri internationale miliardare in euro care au impanzit pamantul comunei cu stalpi inalti de 100 de metri pe care stau cocotate eolienele uriase. De Casimcea nu stia aproape nimeni, in afara de cele 3.000 de suflete care stau acolo. Dar, la fel ca Fantanele, Cogealac sau Pestera, a ajuns o destinatie cautata de toti cei care au vrut sa faca bani din briza dobrogeana. „Primii care au venit au sosit in 2008 si au fost cei de la Martifer (grup portughez – n. red.) care au montat un stalp de masurare a vantului. Nici nu stiam la momentul respectiv cu ce se mananca, dar acum stim cum sa negociem cu ei", spune Gheorghe Tilinca, primarul din Casimcea. In 2008, nu doar primarul comunei era un strain fata de energia eoliana, ci toata Romania nici macar nu banuia de potentialul ascuns in vant. Citeste continuarea reportajului pe www.businessmagazin.ro.

Ce se intampla cu leul si bursa daca SUA anunta oprirea tiparnitei?

Ben Bernanke a anuntat in seara zilei de miercuri ca Fed ar urma sa reduca achizitiile de obligatiuni in al doilea semestru din 2013, programul de stimuli urmand sa se incheie la jumatatea anului viitor daca datele economice ale SUA continua sa inregistreze imbunatatiri. Fed cumpara in prezent titluri de stat si obligatiuni ipotecare de 85 mld. dolari in fiecare luna cu bani electronici noi, iar posibilitatea ca acesti stimuli financiari sa fie retrasi a dus la agitarea pietelor in saptamanile precedente. Astfel, atat Bursa de la New York cat si bursele din Europa, inclus cea din Bucuresti, au scazut in ultima luna, informeaza www.wall-street.ro.

Vorbesti engleza? Cum poti castiga 1.000 de euro net lunar in Marea Britanie

O firma de recrutare cauta 50 de romani dispusi sa munceasca in restaurante fast-food din Marea Britanie. Te califici pentru unul din cele 50 de locuri de munca in Marea Britanie daca vorbesti limba engleza, ai mai lucrat intr-un lant international de restaurante fast-food, esti orientat catre clienti si entuziast. Angajatorii oferteaza candidatii romani cu salarii nete lunare cuprinse intre circa 968 de euro si 1.380 de euro, in functie de pozitia pentru care aplica. Angajatorii asigura candidatilor selectati o masa pe zi si le ofera asigurare medicala, potrivit www.economica.net.

Romanii, pe cale de disparitie: Anul in care Romania va avea 12 milioane de locuitori

In anul 1950 Romania avea aproximativ 16 milioane de locuitori, iar in 2013 undeva pe la 21 de milioane. Cifrele sunt alarmante pentru viitorul mai mult sau mai putin indepartat: Conform unui raport al Natiunilor Unite, in anul 2050 tara noastra va mai avea doar 17 milioane de locuitori. Mai mult decat atat, in anul 2100, romanii vor fi mai putini decat erau chiar in anul 1950. Astfel, conform raportului, la finalul acestui secol Romania va mai avea doar 12 milioane de locuitori. Exista insa si o veste buna. Raportul ONU arata ca speranta de viata a romanilor va fi de 84,8 ani la orizontul anului 2100, de la 73,7 ani cat este in prezent. Surprinzator, China va fi unul dintre statele cu cea mai mare speranta de viata din lume in 2100: va depati pragul de 90 ani, iar in Hong Kong speranta de viata va fi chiar de 94,9 ani, noteaza www.capital.ro.

Rezerva Federala Americana ar putea opri achizitia de titluri de stat in 2014

Rezerva Federala a Statelor Unite si-a mentinut rata programului de achizitii la 85 miliarde de dolari pe luna, dar s-ar putea afla cat de curand in fata unui regres, noteaza BBC. De asemenea, dobanzile au fost mentinute la un minim istoric, ce variaza intre 0 si 0,25%. Seful Fed, Ben Bernanke, spune ca, in cazul in care prognoza bancii centrale este corecta, cumpararea de titluri de stat ar putea incetini spre sfarsitul anului 2013, pana la punctul in care sa se opreasca total la mijlocul anului viitor. Acesta a subliniat insa ca totul depinde de conditiile economice. “Nu avem nimic fixat sau planuit”, a spus Bernanke intr-o conferinta de presa. Restul reprezentantilor Rezervei Federale, care au luat parte la intalnirea pe politici monetare, au incercat sa prezinte situatia intr-un mod mai optimist, spunand ca se asteapta ca rata somajului sa continue sa scada, iar inflatia sa ajunga la tinta propusa pe termen lung, de 2%.

Manipularea yenului japonez afecteaza companiile straine, piata este mai inchisa ca cea a Chinei

Alan Mulally, directorul executiv al Ford Motor, spune ca Japonia se implica in manipularea monedei locale, iar piata sa este mai inchisa decat a Chinei, potrivit Bloomberg. “Este pur si simplu cea mai inchisa piata din lume. Odata cu manipularea monedei, ne vedem nevoiti sa ne intoarcem in locurile in care evoltia monetara e dictata de piata, iar intelegerile comerciale libere chiar sunt intelegeri libere”, a declarat Mulally intr-un interviu, pentru Bloomberg TV. CEO-ul a mai adaugat ca devalorizarea yenului afecteaza companiile americane. Moneda japoneza a scazut cu 17 procente de la mijlocul lunii noiembrie, cand Shinzo Abe declara ca va face orice e necesar pentru a pune capat unei scaderi economice care dureaza de 15 ani.

Browserul Firefox vrea sa puna capat supravegherii pe Internet

Producatorul popularului browser web Firefox are in plan sa stopeze modalitatile prin care utilizatorii de Internet sunt monitorizati in mediul online, relateaza Washington Post. Conform reprezentantilor companiei, sute de milioane de useri vor avea astfel un control sporit asupra limitarii celor care le urmaresc miscarile atunci cand navigheaza pe Internet. Dezvoltatorii Firefox au anuntat luni ca au luat aceasta decizie, in ciuda opozitiei vehemente din partea grupurilor publicitare, care au argumentat ca monitorizarea este un factor cheie in livrarea de continut bine targetat si reclame direct orientate catre consumatori. Insa tehnologia care permite un mai bun control asupra datelor nu va fi disponibila decat peste luni de zile. Reprezentantii Mozilla s-au aratat increzatori aupra progreselor pe care le-au facut pana acum in limitarea plasarii “cookie-urilor” in browserele utilizatorilor.

Contract de 30 mil. dolari pentru Apple, pentru a asigura ipad-uri in scoli

O scoala din Los Angeles a incheiat un contrat cu Apple, in valoare de 30 milioane de dolari, prin care fiecare elev va beneficia de un iPad, transmite Wall Street Journal, care citeaza Los Angeles Times. Consiliul director al scolii, care cuprinde 47 de campusuri, a votat in unanimitate decizia de a inlocui clasicele computere cu tabletele de tip Ipad. Un purtator de cuvant al Apple a confirmat tranzactia, una de foarte bun augur pentru compania americana, confirmand faptul ca iPad-ul ramane in topul produselor pe care le comercializeaza, alaturi de iPhone. Producatorul culege acum roadele dupa lobby-ul facut asupra componentei si facilitatilor educationale oferite de tabletele sale. Spre exemplu, exista o serie intreaga de aplicatii dedicate domeniului matematicii sau biologiei.

Milionarii deseneaza pe harta Chinei orase necunoscute pana acum

Populatia multimilionarilor din orasele chinezesti de care pana acum nu a auzit nimeni creste intr-un ritm extrem de rapid, scrie CNN Money. Ca exemplu, numarul locuitorilor foarte bogati din Chongqing a crescut cu 80% intre 2007 si 2012. Orasul gazduieste in prezent 96 de persoane cu venituri de peste 30 de milioane de dolari. Chengdu si Fuzhou sunt si ele in aceeasi situatie, populatia lor crescand cu 60% in aceeasi perioada, iar ultimele date arata ca cele doua orase numara in prezent 120, respectiv 67 de multimilionari. Prin comparatie, Hong Kong avea 2.560 de locuitori foarte bogati, la sfarsitul lui 2012, insa in intervalul de timp analizat numarul acestora a inregistrat o crestere de numai 16%. In topul oraselor cu cel mai mare numar de multimilionari Hangzhou ocupa prima pozitie, cu un numar de 563 de persoane foarte instarite.