Un salariat plateste primariei si consiliului local, anual, si 3 salarii medii nete pe luna

In functie de venitul salarial, de localita­tea in care are domiciliul si de zona localitatii, un cetatean plateste primariilor si consiliilor locale, in medie, intre 1 si trei salarii medii nete/luna (fara a socoti partea de TVA care merge la administratia locala), potrivit unie analize a Ziarului Financiar. Primariile isi fac an de an, bugete din ce in ce mai mari – veniturile bugetelor locale au crescut spectaculos, de la 6 mld. lei in anul 2000 la aproape 45 mld. lei in 2011 (10 mld. euro), iar acesti bani nu vin din impozitele locale, ci, in majoritatea lor, din impozitele stranse de stat si reintoarse la administratiile locale. Banii sunt din ce in ce in ce mai multi la administratiile locale, dar bugetele acestora sunt la fel de obscure. Este la fel de dificil sa vezi astazi, la fel ca in urma cu 10 ani, incotro merg banii, pe ce proiecte, cat a costat cu adevarat un proiect, care este relevanta lui pentru comunitate.

Cine este tanarul care face patru milioane de euro pe an dupa ce a creat trei branduri de la zero

Omul de afaceri Cristian Preotu si-a inceput afacerile din Romania in urma cu noua ani, iar acum a ajuns sa dezvolte trei branduri, toate premium: magazinele Comtesse du Barry, macelaria de lux La Boucherie Française si The Whisky Shop, magazin de whisky, potrivit www.businessmagazin.ro. Anul acesta a bifat deja deschiderea primului magazin de tarii fine, urmeaza alte doua, iar planurile lui Preotu merg pana in Serbia, acolo unde vrea sa duca brandul Comtesse du Barry, alaturi de un partener local. 2013 va fi cu atat mai aglomerat cu cat spune ca vrea sa lanseze un nou brand, de data aceasta in domeniul vinurilor. Firma Le Menoir care opereaza Comtesse du Barry a aparut in anul 2004, iar pana in 2006, cand a fost inaugurat primul magazin, Cristian Preotu impreuna cu sotia sa, Maria, vindeau cadouri de afaceri catre firme. In aceeasi perioada a calatorit foarte mult (de obicei dupa paste pana in septembrie) cautand noi furnizori, noi produse si noi idei. Si acum calatoreste mult, insa cu avionul, pe cand la inceput de baza era masina.

Ce salarii cer romanii la interviul de angajare

IT-istii isi doresc salarii in medie cu 30% mai mai decat restul breslelor, in timp ce candidatii fara experienta vor un salariu de 1.500 de lei, arata un studiu Catalyst Solutions, citat de www.capital.ro. Candidatii din Bucuresti se asteapta la salarii mai mari cu 25% comparativ cu cei din provincie, indiferent de nivelul de experienta. Daca ne uitam la diferentele asteptarilor salariale ale respondentilor cu profil economic versus cele ale respondentilor cu profil tehnic, putem vedea ca cei cu profil IT isi doresc in medie salarii cu 30% mai mari. In 2013, asteptarile salariale ale persoanelor fara experienta din Bucuresti au crescut cu aproximativ 10% fata de 2012. De exemplu, un tanar din Bucuresti, fara experienta profesionala, care studiaza sau a absolvit o facultate cu profil economic, are asteptari salariale in jurul a 1.500 de lei net, fata de aproximativ 1.300 de lei net in 2012.

Hotelierii din Grecia si Cipru angajeaza tineri fara experienta pe salarii de la 450 euro pe luna

O firma de recrutare cauta 50 de tineri romani dispusi sa munceasca in hotelurile din Grecia sau Cipru in aceasta vara. Candidatii selectati vor castiga intre 450 de euro si 500 de euro pe luna, daca nu au experienta si intre 500 de euro si 600 de euro, daca au cel putin doi ani experienta in turism, scrie www.economica.net. Te califici pentru un loc de munca in hotelurile din Grecia sau Cipru daca vorbesti limba engleza, esti clinic sanatos si apt de munca, esti flexibil si ai cazier juridic curat. Angajatorii din Grecia sau Cipru asigura gratuit cazarea si masa candidatilor selectati sa munceasca pentru ei si le ofera bonusuri de performanta cuprinse intre 100 de euro si 300 de euro. Contractele pentru locurile de munca oferite acum in turism in Grecia sau Cipru se intind pe o perioada cuprinsa intre trei si sase luni, cu posibilitate de prelungire.

Germania iese la atac: Euro ar mai putea avea de trait doar cinci ani. Europa este mult mai importanta

Philipp Roesler, ministrul german al economiei: Germania va mentine cursul consolidarii bugetare, iar celelalte state din zona euro ar trebui sa faca la fel. El a criticat avertismentul presedintelui Comisiei Europene ca austeritatea si-a atins limitele: „O astfel de pozitie este gresita“. Moneda euro are „sanse minime de supravietuire“ si ar mai putea rezista doar inca cinci ani, a avertizat Kai Konard, presedintele unui institut german de cercetare financiara care consiliaza guvernul de la Berlin. Executivul german condus de cancelarul Angela Merkel isi foloseste adesea consilierii pentru a trimite publicului mesaje mai mult sau mai putin subtile, iar afirmatiile lui Konard vin intr-un moment in care mai multi oficiali din UE si alte parti cer franarea austeritatii sustinute de Germania. De altfel, economistul atentioneaza si asupra riscurilor datoriilor prea mari. Aparent, ideea economistului contras­teaza cu punctul de vedere oficial al guver­nu­lui de la Berlin ca uniunea mo­netara tre­buie sa reziste pentru ca Europa sa ramana unita, scrie The Telegraph, preluat de Ziarul Financiar.

Bancnota de 100 de dolari se schimba la fata

Noua bancnota de 100 de dolari va intra in circulatie de abia din toamna, la mai bine de doi ani de cand era programata sa ajunga in piata, a anuntat The Federal Reserve. 8 octombrie va fi prima zi in care bancnota de 100 de dolari refacuta va ajunge sa intre in casele de marcat ale magazinelor din SUA. Noul bilet de banca are cateva semne de siguranta, unul dintre ele fiind panglica albastra tridimensionala. Alaturi de aceasta va fi si Clopotul Libertatii care dispare. Initial, aceasta bancnota trebuia sa intre in circulatie in februarie 2011, potrivit Wall Street Journal. In schimb, in decembrie 2010, oficialii Fed au anuntat o intarziere pe termen nedefinit spunand ca au nevoie de mai mult timp pentru a rezolva unele probleme de productie, noteaza www.manager.ro.

Samsung anunta profit record, pe fondul declinului Apple

Samsung Electronics a anuntat un profit trimestrial record, datorita vanzarilor de smartphone-uri Galaxy, care au fost chiar mai mari decat cele de televizoare, noteaza Bloomberg. Venitul net a crescut in primele trei luni ale anului de la 5,05 trilioane de dolari, cat s-a inregistrat anul trecut, la 7,15 trilioane. Cererea pentru smartphone-urile Samsung a luat un avant important, inclusiv pentru ultimul model Galaxy S4, care va fi lansat pe piata astazi. Livrarile ar putea fi duble fata de cele ale rivalilor de la Apple. “Samsung va avea castiguri si mai mari in urmatoarele trimestre, ceea ce ma face sa cred ca profitul de anul viitor il va depasi pe cel al Apple”, a declarat directorul Midas International Asset Management. Castigul Samsung ar putea veni pe fondul pierderilor rivalilor americani, care au anuntat saptamana aceasta prima scadere a profiturilor din ultimul deceniu.

Cu cat de putini bani poate trai un om? Guvernul britanic cere cetatenilor sa mai scada din costurile de trai

Guvernul britanic sustine ca nici o familie care beneficiaza de ajutoare de la stat nu ar trebui sa primeasca mai mult de 30.000 de euro, atat cat este venitul mediu al unei gospodarii din Regat. Astfel, oficialii intentioneaza sa introduca un plafon de ajutorare de 410 euro pe saptamana pentru un singur adult si 590 de euro pentru un cuplu sau o familie monoparentala, indiferent de numarul copiilor pe care il are, informeaza BBC. Cele mai mari costuri sunt reprezentate de cheltuielile cu locuinta si intretinerea, dar acestea variaza atat de mult pe teritoriul tarii, incat este aproape imposibil de estimat o medie. De asemenea, o alimentatie echilibrata costa britanicul de rand 14 euro pe saptamana iar benzina reprezinta alti 36 de euro cheltuiti, desi cifrele indicate de guvern sunt mai mici decat acestea.

Starbucks anunta castiguri peste asteptari, in timp ce incearca sa evite plata impozitelor

Castigul lantului de cafenele a urcat cu 11% in primul trimestru al acestui an, ajungand la 3,6 miliarde de dolari si un venit operational de 544 milioane de dolari, in crestere cu 26%, potrivit The Guardian. Troy Alstead, directorul financiar al companiei, sustine ca aceasta a inregistrat o crestere continua in Statele Unite, in ciuda incertitudinilor din piata. “Data fiind performanta din prima jumatate a acestui an si trendul pozitiv pe care afacerea il traverseaza in aceasta perioada, ne ridicam targeturile de castig propuse pentru 2013”, a declarat Alstead. Anuntul vine dupa ce Starbucks a fost acuzata de ocolirea taxelor in Marea Britanie, lucru pe care vrea sa il faca acum si in SUA.

Smartphone-urile cu touch spun adio QWERTY. Apare o noua aranjare a literelor pe tastatura

Cercetatorii au creat un nou tip de tastatura, despre care spun ca va face scrisul de mesaje mai rapid pe dispozitivele cu ecran tactil, scrie BBC. Potrivit Dr. Per Ola Kristensson, de la Universitatea St. Andrews, tastaturile traditionale QWERTY tin utilizatorii legati de niste “interfete de introducere a textului suboptime”. Noul design a fost denumit KALQ, dupa asezarea literelor din primul rand. Acesta a fost dezvoltat de catre oamenii de stiinta de la Universitatea St. Andrews (Scotia), Institutul pentru informatica Max Planck (Germania) si Montana Tech (SUA), urmand sa fie disponibil ca o aplicatie gratuita pentru dispozitivele mobile cu sistem de operare Android. Sistemul a fost gandit pentru o rata mai rapida de scriere a mesajelor, care acum este estimata la 20 de cuvinte pe minut.