Ce sens mai are sa lucrezi la privat cand la stat, pe banii fraierilor de contribuabili care isi bat capul cu TVA si CAS, te imbraci la Milano, iti iei un ceas Cartier sau decontezi niste mese la Ibiza ?

Citind raportul Corpului de control al Guvernului despre devalizarea facuta la o obscura societate de asigurari detinuta indirect de catre stat, ma intreb ce sens are sa mai lucrezi in sectorul privat, relateaza Ziarul Financiar.

Probabil ca pana saptamana trecuta, cei mai multi dintre voi nu au auzit niciodata de – Compania de Asigurare – Reasigurare Exim Romania (CARE Romania SA). In piata era cunoscuta sub denumirea Exim-Asig, societatea de asigurari controlata de banca de stat EximBank.

Daca nu ar fi venit altii la putere, PSD in locul PDL, adica “au venit ai nostri, pleaca ai lor”, probabil ca nu s-ar fi auzit vreodata de achizitii, din banii nostri, de catre vechea conducere – Radu Frincu sau Constantin Banu – a unor genti de lux, a unor ceasuri (Cartier, 15.800 de lei), pantofi (2.500 de lei), butoni, inele si ce mai are nevoie managerul pentru reprezenta bine compania la intalnirile de afaceri.

Firmele, pedepsite de Fisc daca isi aleg gresit partenerii de afaceri

Desi tranzactiile cu parteneri inactivi inseamna costuri mari pentru firme, cum ar fi pierderea dreptului de deducere a cheltuielilor si a TVA, sunt greu de evitat. Modul in care Fiscul publica listele cu inactivi si criteriile de declarare a inactivitatii forteaza companiile sa-si asume riscuri incalculabile, potrivit Capital.ro.

Firmele care nu depun nicio declaratie intr-un semestru, sau au sediu fictiv sunt declarate inactive de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF). Conform legii, ele nu mai au dreptul sa utilizeze facturi, facturi fiscale, alte documente sau formulare tipizate cu regim special. In cazul in care totusi emit documente, nu produc efecte juridice din punct de vedere fiscal. In acelasi timp, avizele, autorizatiile, licentele, acordurile si orice alte acte in baza carora sunt autorizate sa functioneze sau sa desfasoare diverse activitati economice se suspenda de drept. Reversul este  ca, in orice moment, daca se conformeaza conditiilor pot reintra in activitate.

Fiind vorba de o actualizare periodica, firmele pot deveni inactive sau active, in orice moment, in functie de decizia Fiscului pe baza criteriilor legale. Lista privind situatia companiilor este publicata pe site-ul ANAF, sub forma registrului inactivilor si poate fi consultata dupa codul unic de identificare fiscala.

Producatorii din constructii: Industrii mari vor pleca din Romania si vor lasa mii de angajati pe drumuri. Ce risca Romania o data cu cresterea pretului la gaze si carburant?

Liberalizarea pretului la gaze, perceperea unor suprataxe la carburant, precum si impunerea unui tarif de cogenerare in cazul energiei electrice vor face ca tot mai multi producatori din industrii cheie si companii puternice prezente pe plan local sa fie fortate sa creasca preturile sau, mai rau, sa fie nevoite sa dea afara mii de angajati ori sa-si relocheze productia in Asia, sustin la unison producatorii din constructii, arata Wall-Street.ro.

Una dintre cele mai afectate sectoare ale constructiilor de cresterea pretului la gaze sau impunerea unor noi taxe este cel al producatorilor de zidarie (BCA si caramida), industrie care a suferit in plina criza o scadere de circa 50% a pietei.

“Suntem in al «13-lea ceas», iar situatia nu este deloc una favorabila. Sunt industrii mari pe punctul de a pleca din Romania. Exista un pericol care a aparut de la finalul anului 2013, iar lumea, companiile se «sufoca». Chiar daca azi, pe hartie, lucrurile arata bine economic – industria automotive, dar si o parte din producatorii din constructii – in 2-3 ani vor resimti masurile luate acum de catre Guvern, iar o consecinta va fi repornirea unui proces de reorganizare al companiilor din domeniu”, a declarat in cadrul unui eveniment de presa – Marius Marin (foto stanga), directorul general al producatorului Macon, companiei membra a PRO BCA, Organizatia Patronala a Producatorilor de Beton Celular Autoclavizat.

Gazprom: Constructia sectiunii bulgare a gazoductului South Stream va incepe la vara

Lucrarile de constructie pentru sectiunea terestra din Bulgaria a gazoductului South Stream vor incepe in luna iulie, a declarat directorul general al Gazprom, Alexey Miller, transmite Novinite. Comisia Europeana este ingrijorata fata de riscul ca proiectul South Stream sa incalce legislatia UE, noteaza Economica.net.

Potrivit unui comunicat publicat vineri pe pagina de Internet a Gazprom, in scurt timp va fi semnat in Bulgaria un contract pentru livrarea de materiale si echipamente, constructii, instruirea personalului si punerea in functiune a conductei de gaze.

"Astazi doar South Stream poate da Europei garantii reale cu privire la securitatea energetica"
, a apreciat Alexey Miller. Potrivit acestuia, in toamna acestui an ar urma sa inceapa si lucrarile de constructia la sectiunea off-shore a conductei, via Marea Neagra, urmand ca primele livrari de gaze naturale prin viitoarea conducta sa aiba loc la sfarsitul lui 2015.

In paralel insa, purtatorul de cuvant al Comisarului european pentru Energie, Gunther Oettinger, a exprimat ingrijorarile Comisiei fata de riscul ca proiectul South Stream sa incalce legislatia UE. "Comisia se asteapta ca Bulgaria sa nu adopte o lege care violeaza normele europene. Daca South Stream este construit si opereaza prin incalcarea legislatiei UE vor fi sanctiuni", a avertizat Sabine Berger.

Si-a pornit afacerea in anul doi de facultate in Constanta. Acum vinde de 100.000 de euro si toata lumea o cauta

Ioana Pascal era inca in anul II de facultate atunci cand a deschis cu mama sa primul boutique de bijuterii lucrate in argint, cu pietre naturale, intr-o zona comerciala din Constanta. In prezent, cerceii, bratarile, colierele, butonii sau inelele comercializate sub brandul Obsidian, provenind atat din import cat si din  din linia de bijuterii produsa in atelierul personal, sunt vandute in magazinul din Constanta, intr-un showroom din Bucuresti  si printr-un magazin online, informeaza Business Magazin.

Pascal a absolvit in 2006  Facultatea de Comunicare si Relatii Publice din cadrul Scolii Nationale de Stiinte Politice si Administrative din Bucuresti, iar apoi si-a obtinut Masteratul in Comunicare Interculturala, catedra UNESCO, la Universitatea din Bucuresti (2006-2008).

Din 2004 lucreaza impreuna cu mama ei la businessul Obsidian, “creat din pasiunea noastra pentru bijuterii si accesorii”. Pentru ca a simtit nevoia specializarii in afacerea cu bijuterii, a urmat si un curs de design de bijuterii in cadrul Institutului European de Design din Milano.

Moldovenii, prea putin entuziasmati ca pot circula fara vize in UE incepand de luni: "In Europa nu sunt locuri de munca. In Rusia castigam bani sa ne intretinem familiile"

Moldovenii pot circula fara vize in Spatiul Schengen incepand de luni, insa acest pas catre Uniunea Europeana (UE) nu provoaca prea mult entuziasm intr-o tara din care sute de mii de persoane au emigrat deja in cautarea unui loc de munca.
"Este un pas incredibil de important, (Republica) Moldova devenind prima tara membra a Parteneriatului Estic care obtine liberalizarea regimului vizelor", a declarat pentru AFP seful misiunii UE la Chisinau Pirkka Tapiola, care si-a exprimat satisfactia fata de reformele indispensabile intreprinse de catre fosta republica sovietica cu scopul de beneficia de aceasta masura, potrivit Mediafax.

Parteneriatul Estic a fost incheiat in 2009 de catre UE cu sase state din fosta URSS (Armenia, Azerbaidajn, Belarus, Georgia, Republica Moldova si Ucraina), cu scopul de a contrabalansa influenta rusa.

Insa, potrivit unui sondaj publicat joi de catre Institutul pentru Politici Publice din Republica Moldova, 50% dintre persoanele chestionate apreciaza ca liberalizarea regimului vizelor pentru sejururi de scurta durata "nu este un eveniment important", fie pentru ca nu au mijloacele de a calatori, fie pentru ca un pasaport romanesc care le permite deja sa circule fara probleme.

Drumurile noastre toate sunt cam expirate. Peste jumatate din soselele Romaniei trebuie reconstruite

Peste 52% din soselele acoperite cu imbracaminti asfaltice usoare si aproape 45% din cele modernizate au durata de serviciu depasita si trebuie reconstruite. Cele mai multe dintre soselele Romaniei au fost construite si modernizate in perioada 1960-1980, iar durata de serviciu a acestora este de maximum 25 de ani. De aceea, cel putin jumatate din ele (ca numar de kilometri) sunt deja expirate, scrie Adevarul.ro.

Drumul modern, asa cum il stim noi astazi, presupune o fundatie formata din balast sau piatra sparta si ciment, peste care se toarna asfaltul pe care ruleaza masinile. In aceasta formula, se presupune ca poate fi reasfaltat de mai multe ori, dar dupa 15, cel mult 25 de ani de la construire i se degradeaza inclusiv fundatia si se deniveleaza chiar pamantul pe care a fost amplasat. In aceasta stare, sa-i zicem „finala“, se afla – potrivit datelor centralizate la Institutul National de Statistica (INS) – 12.973 de kilometri de drumuri modernizate si 11.605 kilometri de drumuri care au imbracaminti asfaltice usoare. Adica 44,5% din soselele modernizate si 52,3% din cele cu asfalt usor.

Un serviciu romanesc intra pe piata de food delivery din Rusia

Intotdeauna, visul unei economii mici a fost acela de a isi exporta produsele, altfel spus, de a aduce bani externi in fluxul economic autohton. Economiile mature insa, tintesc mai in adancime de atat, si anume tintesc la a isi exporta serviciile. Exportul de servicii este primul indiciu de maturizare a unei economii, in masura in care ceea ce sta sub semnul particular al autohtonului are tendinta de a devein multinational, adica actor al economiei globalizate, potrivit Hotnews.ro.

Economia romaneasca nu are exercitiul exportului de servicii, cu atat mai putin al exportului de servicii in tarile cu economii mai consolidate decat cea autohtona. Iar daca aceaste lucruri se mai intampla pe ici pe colo, ele raman sub semnul anonimatului iar noi ramanem cu frustrarea lipsei de initiativa ca trasatura specifica a acestui spatiu. Initiativele de aceste gen, credem noi, ar trebui popularizate pentru potentialul lor motivational.

Aplicatia de mobil Oliviera a devenit un produs destul de cunoscut in randul celor obisnuiti sa isi comande mancarea acasa sau la birou. In Bucuresti, cele mai importante restaurante de pe piata de fooddelivery sunt prezente in Oliviera iar numarul de download-uri a aplicatiei depaseste 50000.

Statul vrea sa ia bani de la UE, pentru a plati salariile absolventilor de liceu. Programul care ar putea crea mii de locuri de munca

Tinerii care vor termina scoala in aceasta vara se vor lovi de aceeasi lipsa a locurilor de munca. Ministerul Fondurilor Europene vrea sa ia bani de la Uniune si sa subventioneze, un an, salariile a mii de absolventi din 2014. George este un tanar care lucreaza de 6 luni la o spalatorie. Patronul l-a luat direct de pe bancile liceului si l-a invatat meserie. Pentru ca i-ar mai trebui ajutoare, seful sau vrea sa mai angajeze cativa oameni si e interesat de programul european care il ajuta sa plateasca salariile, noteaza Incont.ro.

Cristi Anghelache, patronul unei spalatorii auto: "Ar fi benefic si pentru ei, tinerii, pentru ca momentan niciunul nu stie sa faca nimic. Pe mine ma ajuta sa-mi dezvolt afacerea."

Ministerul Fondurilor Europene a lansat in dezbatere publica un proiect menit sa ajute firmele sa-si dezvolte afacerile si sa le dea absolventilor sansa de a munci. Concret, firmele care angajeaza absolventi din promotia 2014 vor primi subventii pentru plata salariilor acestora. 900 de lei pe luna pentru cei cu studii medii si 1.300 de lei pe luna pentru cei cu studii superioare. Banii, care vin de la Uniunea Europeana, vor fi acordati cel putin 6 luni si cel mult un an.

Tesla Motors l-a platit pe Elon Musk cu 70.000 dolari anul trecut, fata de 78 mil. dolari in 2012

Miliardarul american Elon Musk, fondator si CEO al producatorului de automobile electrice Tesla Motors, a primit anul trecut de la companie o compensatie financiara de sub 70.000 de dolari, fata de 78,2 milioane de dolari in 2012, cand a obtinut o alocare substantiala in actiuni, potrivit Bloomberg.

Musk (42 de ani) a obtinut anul trecut o compensatie de 69.989 dolari, fata de 78,2 milioane dolari in 2012, a anuntat Tesla intr-un anunt catre autoritatea de reglementare a pietei de capital din SUA. Aproape 36.700 dolari din aceasta suma reprezinta bonusuri in actiuni, fata de totalul de 78,1 milioane de dolari acordat in 2012. Bonusul in actiuni obtinut de Musk in 2012 este conditionat de indeplinirea unor criterii de performanta si va fi distribuit esalonat intr-o perioada de 10 ani.