Ziarul Financiar: Ce sta in spatele notei de plata de 100 mld. euro datorie externa

Directorul Ford Romania, Zoltan Brassai, a surprins saptamana trecuta intr-o fraza toata situatia economiei romanesti: inginerii sunt mai prost platiti aici decat economistii pentru ca Romania produce putin si importa mult. "In Germania in productie se plateste mai bine decat in comert deoarece acolo se produce mai mult decat se vinde. In Romania comertul este pe primul loc deoarece se vinde mai mult decat se produce, de aici si diferentele intre salarii", a spus Brassai saptamana trecuta la ZF Live. Cu alte cuvinte, firmele se adapteaza contextului si cauta pe piata muncii mai multi economisti, oameni care sa se ocupe de relatiile comerciale, de identificat cele mai bune surse de achizitii si cele mai profitabile canale de vanzare si sa administreze profitabil conturile companiei, decat oameni care sa se ocupe de productie, noteaza ZF.

Capital: Cine sunt investitorii care puteau schimba piata imobiliara, dar acum nu mai vor sa auda de Romania

Au intrat pe piata in perioada 2007-2008 cu planuri de investitii ce depaseau 8 mld. euro, insa au plasat abia 370 mil. euro, mare parte in terenuri. Numele lor au atras si alti investitori in Romania, insa semnalul dat la plecarea din țara a ravasit piata locala. Investitori precum olandezii de la ING si Redevco, controlat de grupul Cofra - care detine si lantul de magazine C&A, italienii de la Pirelli, puternicul fond de investitii Cheyne Capital, care a cumparat platforma Tractorul Brasov, sau americanii de la Polimeni au pus Romania pe harta marilor investitori ai lumii. Tot ei au indeparat piata locala din atentia jucatorilor de anvergura, odata ce au hotarat sa renunte la activitatile din Romania. Astazi, o serie de alti investitori atrasi in trecut de potentialul pietei locale se zbat sa isi lichideze afacerile pentru a se retrage si ei din Romania. Criza a jucat un rol semnificativ in deciziile de „exit“, insa sistemul romanesc le-a lasat acestor multinationale un gust amar. Jucatorii care inca mai au activitate pe sectorul imobiliar din Romania asteapta intoarcerea acestor investitori, insa rezolvarea problemelor economice ale Europei nu mai este suficienta pentru a le stimula apetitul, relateaza Capital.

ZF Corporate: Cel mai activ „vultur“ imobiliar a luat terenuri de 5 milioane de euro de la o firma in insolventa

Discretul om de afaceri elen Ioannis Papalekas a cumparat centrul comercial City Mall (in faliment) si turnul Tower Center din Piata Victoriei (in insolventa), scrie ZF Corporate.

incont.ro: Afaceri cu parfum de flori. Romanul, indragostit de trandafirii de import, de Sfantul Valentin

A intrat in hatisul mediului de afaceri romanesc in 2001, cand, cu 300 de euro, si-a lansat propria agentie de web design Avantaj NET, un gest firesc dupa absolvirea Facultatii de Automatica si Calculatoare. Dupa doi ani, pentru ca voia sa invete sa faca site-uri de comert electronic, a lansat FlorideLux.ro, prima florarie online din Romania. Proiectul, care la inceput a fost unul intern, de incercare, a ajuns anul trecut la o cifra de afaceri de jumatate de milion de euro, iar de Valentine’s Day fondatorul isi propune vanzari de 15.000 de euro. Marius Dosinescu spune ca nu este indragostit de flori, dar vorbeste cu pasiune despre bujorii romanesti, anemonele batute sau o specie rara de trandafir, flori pe care ii place sa le ofere de cate ori are ocazia. Si-a ales insa acest domeniu, in 2003, pentru dezvoltarea unei afaceri, pentru ca era o nisa neacoperita la vremea respectiva, pentru ca era cea mai usoara trecere de la ceea ce facuse pana atunci si pentru ca voia sa invete si sa se dezvolte odata cu piata de comet electronic, potrivit Incont.ro

Wall-Street.ro: Satul de "modelul polonez"? Turcia devine cea mai tanara putere economica a Europei

Cu cea mai tanara populatie de pe continent (mediana de 29 de ani), o bursa unde se fac tranzactii mai mari decat in toate tarile din Europa Centrala si de Est la un loc si ajutata de investitii straine directe de doua ori mai mari decat in Polonia, Turcia face pasi mari catre titlul de cea mai tanara putere economica din Europa. De unde boom-ul economic al Turciei? Spre deosebire de Polonia, care in buna parte s-a concentrat pe dezvoltarea pietei de capital apeland la privatizari si reglementari care au obligat fondurile de pensii sa investeasca pe plan local, cresterea spectaculoasa a economiei turcesti se datoreaza unui cumul de factori. Perspectivele excelente ale companiilor din sectorul energetic, printre putinele pe care Guvernul de la Ankara inca le controleaza, si ale celor din industrie, au adus anul trecut investitii straine directe estimate la 15 - 20 mld. dolari, anunta Wall-Street.ro.

ZF Corporate: Tinerii s-au saturat de voluntariat ca forma de autodezvoltare. Vor bani si respectarea echilibrului dintre viata personala si cea profesionala

Tinerii care intra pe piata muncii nu mai sunt atat de dornici sa desfasoare activitati pentru care sa nu fie platiti doar pentru a acumula experienta, spre deosebire de cei din anii precedenti, este de parere Alina Radulescu, directorul de resurse umane al producatorului de conserve Scandia Food, care are 550 de angajati . Desi au bugetele de recrutare inghetate, multe companii incearca sa isi "filtreze" cativa angajati tineri prin programe de internship, care, de multe ori, nu sunt remunerate. O data la doi ani, pentru a-si asigura "pepiniera" de candidati care sa preia fraiele managementului, Scandia Food organizeaza un program de management trainee. Anul acesta, pentru un loc in cadrul celei de-a doua "editii" a programului au aplicat circa 2.500 de tineri, dintre care au fost selectati sase in final, potrivit ZF Corporate.

Mediafax.ro: Reportaj foto. O comuna fara obiective turistice sau spatii de cazare are centru de informare turistica: "Daca nu le place la noi, ca avem case mai taranesti, avem caminul cultural, le putem amenaja sa doarma"

O comuna din judetul Arad cu drumuri din pamant, fara retea de apa si unde cei 800 de locuitori traiesc din cultivarea pamantului va avea un centru de informare turistica construit cu o finantare europeana de 85.000 de euro, desi in zona nu exista obiective turistice sau locuri de cazare. Comuna Silindia se afla la 55 de kilometri de municipiul Arad, la poalele unui deal, iar zona este lipsita de investitii, astfel ca majoritatea celor 800 de localnici traiesc din cultivarea pamantului sau din exploatarea unor paduri. In cele cinci sate apartinatoare - Silindia, Iercoseni, Camna, Luguzau si Satu Mic - traiesc in general persoane varstnice, care spun ca "tineretul a fugit de saracie". La tot pasul, chiar si in centrul localitatii, in apropierea Primariei, sunt case parasite si in stare avansata de degradare. Localnicii au aflat cu surprindere, recent, ca Primaria va ridica, la cativa pasi de dispensarul in care medicul este prezent doua zile pe saptamana, o noua cladire, care va gazdui un centru de informare turistica, arata Mediafax intr-un reportaj.

Stirileprotv.ro: Cine plateste pentru imaginea patata a Romaniei. Englezii descopera abatoarele-problema la ei acasa

Scandalul carnii de cal ne-ar putea afecta mai mult decat seceta. Dar daca nu am gresit cu nimic in acest caz, nici nu putem ramane vinovatii de serviciu ai Europei, spune premierul Victor Ponta. Si asta pentru ca un scandal similar, cel cu castravetii de acum doi ani, ne-a produs pagube de milioane de euro. Asa ca Romania este indreptatita sa ceara si sa primeasca despagubiri, de la englezii si francezii care s-au jucat cu afirmatiile si au aruncat in aer o industrie intreaga. Cu atat mai mult cu cat cei care au declansat acest scandal au descoperit nereguli in propria ograda. Britanicii au inchis in ultimele 24 de ore un abator si o fabrica, unde caii erau sacrificati si vanduti drept carne de vita, anunta Stirileprotv.ro.

CNN: UE si SUA incep negocierile pentru pactul transatlantic

Presedintele american Barack Obama spera sa ajunga la un acord cu liderii UE, in urma caruia sa reduca barierele comerciale si sa ajute la crearea a milioane de locuri de munca pe ambele continente. “Procesul nu va fi unul usor. Ideal ar fi sa punem in aplicare acest plan in urmatorii doi ani”, a declarat comisarul european pe probleme de comert, Karel De Gucht. Negocierile dintre sefii Uniunii si cei americani vor avea loc pana la sfarsitul lunii iunie. In cazul in care proiectul transatlantic va prinde contur, parteneriatul va fi cel mai mare pact comercial incheiat vreodata, relateaza CNN in pagina electronica.

Bloomberg: Cum se impaca dragostea si economia de Ziua Indragostitilor

Potrivit unor sondaje realizate de institutul de cercetare Gallup in 136 de tari, intr-o zi obisnuita aproape 70% dintre oameni se simt afectuosi. La acest capitol, americanii, canadienii si italienii stau cel mai bine, inregistrand procente de 81% si 79%. Mai putin deschisi catre sentimente de iubire se arata in schimb nemtii, britanicii si, surprinzator, francezii. Situatia este si mai putin buna in Japonia, unde numai 59% dintre raspunsuri au fost pozitive. Toate aceste date se schimba insa de Valentine’s Day, un lucru benefic pentru economia tarilor care sarbatoresc evenimentul, avand in vedere explozia de vanzari din segmentul florilor si al delicateselor de ciocolata, noteaza Bloomberg.

BBC: American Airlines si US Airways pregatesc gigantul cu aripi

Noua companie formata prin fuziunea celor doi giganti ai aviatiei va opera sub brandul American Airlines, insa cel care se va afla la conducere va fi, cel mai probabil, Doug Parker, actualul sef al US Airways. Potrivit mai multor surse citate de BBC, cele doua mari puteri vor forma cel mai mare operator de transport aerian din lume. Acordul ar putea fi anuntat chiar in cursul zilei de astazi. Fuziunea va aduce American Airlines mai aproape de compania rivala, Delta Airlines, a carei valoare de piata este estimata in prezent la 11 miliarde de dolari. In schimb, din cauza faptului ca firma mama a American Airlines a depus actele pentru faliment in urma cu mai bine de un an, creditorii vor continua sa detina 72% din companie, potrivit BBC News.

Financial Times: Google da in judecata grupul BT pentru incalcarea patentelor

Google a intentat miercuri un proces impotriva companiei de telecomunicatii BT din Marea Britanie, pentru incalcarea patentelor. Este pentru prima oara cand Google deschide o asemenea actiune in nume propriu, reprezentantii companiei care opereaza cel mai popular motor de cautare din lume aratandu-se in nenumarate randuri impotriva acestor tip de procese si declarand ca cei care fac asta se ascund in spatele litigiilor, in loc sa se evidentieze prin competitie si inovatie. “Am privit mereu procesele ca pe o resursa la care sa apelam numai in ultima instanta si am incercam intotdeauna sa le evitam. Insa BT a incalcat flagrant mai multe patente, afectandu-ne pe noi si pe clientii nostri”, se arata intr-un comunicat al companiei. Firma britanica a refuzat sa comenteze acuzatiile, informeaza Financial Times.

Wall Street Journal: Cum se imbogatesc americanii pariind impotriva yen-ului

Unii dintre cei mai mari investitori din Statele Unite au facut miliarde de dolari mizand pe determinarea Japonei de a-si slabi moneda (pentru a-si revigora economia). Pariurile impotriva yen-ului au reprezentat cel mai puternic trend de pe Wall Street din ultimele luni. Miliardarul George Soros si-a cladit averea dupa o miscare similara impotriva lirei britanice, in 1990. In ultimele trei luni, tot Soros a castigat aproape un miliard de dolari aliniindu-se impotriva monedei nipone, alaturi de alti investitori, precum David Einhorn (Greenlight Capital), Daniel Loeb (Third Point) sau Kyle Bass (Hayman Capital Management LP). Miscarea a dus la deprecierea yen-ului cu 20% in ultimele patru luni, insa ar putea declansa un razboi al monedelor nationale, tari precum Germania si Franta criticand politica monetara a Tarii Soarelui Rasare, arata Wall Street Journal intr-o analiza.