Cel mai bine pentru BNR ar fi ca America sa nu-si revina asa de repede, ca sa aiba timp sa relaxeze politica monetara si sa scada dobanzile la lei

Acum aproape doua luni, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a anuntat ca Banca Centrala are in vedere din a doua parte a anului, odata cu scaderea inflatiei si diminuarea presiunilor pe curs, intrarea intr-un nou ciclu de relaxare monetara si reducerea dobanzii de referinta care se afla de un an si o luna la nivelul de 5,25%. Anuntul a luat prin surprindere, analistii bancari si-au refacut imediat calculele, previzionand chiar atingerea unui nivel de 4,25% al dobanzii pentru finalul anului.  BNR spera ca aceasta scadere si relaxare monetara ar presa bancile sa reduca dobanzile la credite, pentru a mai apropia clientii de bancheri si a nu-i alunga cu ratele mari, si mai putin la depozite pentru a nu iesi economiile in lei din sistem si a le indrepta spre valuta sau spre saltea.  Bancile au actionat imediat la declaratia guvernatorului privind miscarea viitoare a BNR, ce-i drept putin diferit, adica au redus instantaneu dobanzile la depozite si putin mai greu la credite.  Dar cum doua luni inseamna mult in lumea asta globalizata, intre timp peisajul s-a schimbat fundamental, nu in Romania, ci pe pietele financiare internationale, care are repercusiuni si pe piata romaneasca.  Banca centrala americana FED a anuntat ca va tipari mai putini bani in viitor pentru ca economia americana da semne de redresare, ceea ce a antrenat imediat un val de vanzari pe piata obligatiunilor americane, scaderea preturilor instrumentelor cu venit fix si automat cresterea dobanzilor. Concomitent investitorii au inceput sa iasa de pe pietele emergente, ceea ce a dus la deprecierea monedelor nationale, majorarea primelor de risc cerute si cresterea dobanzilor. Acest lucru s-a intamplat si in Romania, cursul leu-euro marcand o fluctuatie de 3-5% - intre 4,35 si 4,56 lei/euro - in functie de intrarile si iesirile investitorilor straini de pe titluri de stat, iar dobanzile la titlurile de stat in lei au urcat de la 4,6-4,8% la 5,2-5,4%.  In actualele conditii de inversare a trendului pe dobanzile la titlurile de stat in lei, dar si in valuta, odata cu schimbarea perceptiei investitorilor straini privind randamentul acceptat pentru banii plasati in  Romania in sensul cresterii, intrebarea este daca BNR va mai opera relaxarea monetara anuntata acum aproape doua luni care ar fi trebuit sa intre in vigoare odata cu sedinta de politica monetara de luni 1 iulie, scrie ZF.

Zeci de mii de persoane aclama aderarea Croatiei la UE 

Zeci de mii de persoane au aclamat luni, la ora locala 0.00 (1.00, ora Romaniei), aderarea la Uniunea Europeana a tarii lor, dupa 22 de ani de la proclamarea independentei fata de fosta Iugoslavie, relateaza AFP, citat de Mediafax.  "Bine ati venit in Uniunea Europeana", a spus presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, multimii reunite la Zagreb, cu putin timp inainte ca "Oda bucuriei" a lui Beethoven - imnul UE - sa consacre integrarea Croatiei ca al 28-lea stat membru al blocului european.

Salariul minim si mai multe ajutoare sociale, majorate de la 1 iulie, pentru a compensa cresterea pretului la energie. De luni, cresc si amenzile de circulatie

Guvernul a anuntat in luna mai ca va majora cuantumul ajutoarelor sociale, incepand cu 1 iulie, pentru a compensa cresterea preturilor la energie. Premierul Victor Ponta preciza, la acea data, ca suma venitului minim garantat va creste in medie cu 13%, in doua transe, iar alocatia de sustinere a familiei va fi majorata in medie cu 30%. Venitul minim garantat va fi majorat in medie cu 8,5% din luna iulie si cu 4,5% de la 1 ianuarie 2014, efortul bugetar pentru aplicarea acestei cresteri si pentru majorarea alocatiei de sustinere a familiei fiind estimata pentru al doilea semestru din 2013 la circa 200 milioane lei. Alocatia pentru sustinerea familiei va fi majorata intr-o singur transa. Mai multei informatii despre toate scumpirile gasiti pe incont.ro.

FMI: Romania corigenta trece clasa

Valoarea unui acord cu FMI este tot mai mica, in conditiile in care Fondul accepta o multime de „scuze“ doar pentru a „promova“ elevul. Ceea ce ridica mari semne de intrebare fata de beneficiile unui nou acord.  Romania a incheiat cu succes acordul preventiv cu Fondul Monetar International inceput in urma cu doi ani. Cu trei derogari de la tintele stabilite: activele externe nete ale BNR, balanta fiscala guvernamentala si arieratele. Nicio surpriza in faptul ca FMI a acceptat derapajele Romaniei de la acord, tara noastra fiind totuși un „elev cuminte“, chiar daca nu premiant.  In fapt, a fost vorba de o acceptare a „succesului“ de catre FMI in baza unor reevaluari, inclusiv a arieratelor pe care bugetul de stat si bugetele locale le au catre sectorul privat. Nu mai putin de 360 milioane de lei au disparut din lista de datorii ale statului doar pentru ca sunt contestate de catre autoritatile locale. De altfel, in cazul unui nou acord, pe care Romania vrea sa il incheie cu FMI, arieratele vor fi din nou una dintre tintele ce trebuie atinse, scrie Capital.

„Piata de telecom din Romania este la rascruce. Exista premise de evolutii pozitive, dar si germenii esecului“

 Valentin Mircea, vicepresedinte al Con­siliului Concurentei (CC), sus­tine intr-o opinie pentru ZF ca pie­tele de telecomunicatii din Roma­nia sunt la un moment de rascruce, un context in care exista premise atat pentru evolutii pozitive, cat si pentru germenii esecului. El considera ca anul acesta nu se intrevad evenimente spectaculoase, insa 2014 este anul marilor sperante in domeniul telecomunicatiilor, poate cel mai important moment dupa liberali­za­rea acestui sector in anii 1990.  Valentin Mircea face apoi o trecere in revista a punctelor slabe de pe piata telecom, men­tionand ca in ciuda faptului ca exista 22,8 milioane de SIM-uri, acestea sunt detinute de aceleasi per­soane, ceea ce arata nivelul ridicat al tarifelor de interconectare.  Vicepresedintele mentio­nea­za ca este esential ca politicile publice si me­canis­mele tipice pietei sa nu mai fie proiectate, res­pectiv sa se desfasoare, in mod autarhic, pri­vind spre interior, doar la Romania si consu­ma­torii din aceasta tara. Mai mult, adauga el, pietele de comunicatii trebuie sa evolueze in acord cu politicile si demersurile UE, pentru ca viitorul teleco­municatii este in ca­drul pietei unice a blocului co­mu­nitar. Un exem­plu in acest sens este perspectiva apa­ritiei retelelor de telefonie mobila paneuro­pene, care va avea beneficii uriase pentru consumatori.    Piata de telecom din Romania se situeaza in ju­rul a 4 mld. euro/an, noteaza ZF.

Doi tineri romani vor “sa aduca pub-urile in secolul 21” cu o tehnologie prin care comanzi fara chelner

“O solutie care vrea sa aduca pub-urile in secolul 21”, asa descriu Teo Pavel si Adrian Flucus, cei doi antreprenori care au fondat start-upul LiveTouch.  Proiectul lor, prezentat in cadrul competitiei de start-upuri tehnologice Intel Business Challenge Europe, ar trebui sa inlocuiasca mesele actuale din pub-uri, cluburi, cafenele si chiar restaurante cu mese interactive, cu ecran tactil, cu ajutorul acestora clientii avand posibilitatea de a face comenzi direct de pe masa, fara chelneri. Mesele pot lua orice forma posibila. “Nu eliminam chelnerii, dar facem tot posibilul ca lucrurile sa fie mult mai rapide. Nu mai astepti meniul, nu mai astepti sa vina sa ti se ia comanda, sa primesti nota de plata. Pentru nota de plata, apesi <<Done>>, chelnerita afla ca ai terminat, face o comanda in sistemul pe care il are pentru imprimarea bonurilor si, asa, nu mai apar nici probleme legate de faptul ca iti incurca comanda sau apar produse in plus”, afirma Teo Pavel (31 de ani). Mesele au integrate tehnologia NFC (near field communication) care in ultimul timp este incorporata in tot mai multe smartphone-uri, scrie Wall Street.ro

Ultimele smartphone-uri Blackberry, o dezamagire. Actiunile au scazut cu 28% 

Dupa ce toata lumea astepta o revenire spectaculoasa a companiei canadiene, odata cu lansarea smartphone-urilor Z10 si Q10, vanzarile s-au dovedit a fi, de fapt, dezamagitoare, scrie CNN Money. Blackberry a anuntat pierderi, dupa livrarea a numai 2,7 milioane de modele din seria 10 in primul trimestru fiscal, ce s-a sfarsit la 1 iunie. Analistii de pe Wall Street se asteptau ca producatorul canadian sa treaca in sfarsit pe profit si, mai ales, ca livrarile sa fie cu aproximativ un milion de unitati mai mari.  Drept consecinta, dupa aflarea rezultatelor, actiunile firmei au scazut brusc, cu 28%. Blackberry spera sa dea lovitura cu propriul sistem de operare, dupa ce, odata aflat in topul preferintelor consumatorilor, acesta a ramas in spatele rivalilor de la Apple, Google si chiar Microsoft.

iPhone 5S ar putea fi lansat pe 20 septembrie, urmat de varianta sa low-cost 

Posesorii de iPhone care nu au trecut inca la ultimul model, iPhone 5, asteapta lansarea variantei 5S, in special datorita noului sistem de operare de la Apple, iOS 7, care va veni direct implementat pe acesta. Potrivit International Business Times, citat de revista americana Forbes, Apple ar putea face marele anunt in jurul datei de 20 septembrie, alaturi de un altul, pe 18 septembrie, privind scoaterea pe piata a iOS 7. Predictiile se bazeaza pe lansarile anterioare ale companiei americane si pe superstitiile managerilor sai legate de date. iOS 6 a fost lansat la exact 100 de zile dupa ce a fost anuntat si, urmand acelasi tipar, ultimul sistem de operare al companiei ar trebui sa fie gata pe 18 septembrie. In ceea ce priveste iPhone 5S, acesta ar trebui sa apara la doua zile dupa, asa cum s-a intamplat si in cazul iPhone 5, fata de lansarea iOS 6.

China nu a mai prins niciun loc in top zece al celor mai mari companii din lume, dupa valoarea pe piata 

Pentru prima data incepand din 2006, companiile din China nu au mai prins niciun loc in topul celor mai importante 10 firme, in functie de capitalizarea pe bursa, noteaza International Business Times. Daca la acea data jumatate din clasament apartinea asiaticilor, acum topul este monopolizat de companiile americane. Iata cum arata noua ordine mondiala: Exxon Mobil Corporation, Apple, Google, Microsoft, Berkshire Hathaway, Wal-Mart, Johnson & Johnson, General Electric, Chevron Corporation si Well Fargo & Co.  In urma cu sapte ani, din lista mai faceau parte companiile de stat PetroChina, China Mobile, China Petroleum & Chemical si China Construction Bank. Analistii pun scoaterea din cursa a acestora pe seama incetinirii cresterii economice din zona, masurilor de austeritate impuse de guvernul de la Beijing, dar si a pasei foarte bune pe care o traverseaza firmele americane.