IBM, ajutor de la stat de 21 milioane de euro pentru 900 de locuri de munca

Ministerul Finantelor va oferi un ajutor de stat in valoare de 21 mil. euro firmei americane IBM pentru crearea a 900 de locuri de munca in industria de IT&C, in cadrul unui proiect in valoare de 51,2 mil. euro, scrie Ziarul Financiar in editia electronica.

Proiectul, impreuna cu unul al Endava, care activeaza in industria software la Bucuresti, Iasi si Cluj, sunt singurele doua care au primit finantare prin schema de ajutor de stat pentru investitii mari in 2013. Endava, care va angaja 500 de oameni in urma unui ajutor de stat de 9,5 mil. euro pentru un proiect de 20,6 mil. euro a primit acordul de finantare de la Ministerul de Finante pe 22 martie.

Maratonul de la Prima Casa, intre finish si un nou start. Doar 4 banci mai primesc dosare

Clientii speriati ca Prima Casa s-ar putea termina in acest an au dat navala la credite, desi autoritatile au anuntat ca vor continua sa sprijine programul. 12 banci au terminat deja plafonul, doar 4 banci mai primesc in prezent dosare, potrivit Capital.ro.

Cu toate ca in urma cu patru saptamani reprezentantii Finantelor declarau in exclusivitate pentru Capital ca monitorizeaza atent programul Prima Casa si sunt pregatiti sa intervina rapid cu sume suplimentare astfel incat creditarea sa nu se intrerupa, ritmul de accesare a garantiilor a crescut peste orice asteptari, din cauza clientilor panicati ca acum au ultima sansa sa ia un credit ipotecar cu avans de doar 5% si la cele mai mici costuri.

Practic, ritmul de acordare a crescut de peste doua ori in mai putin de o luna, reprezentantii FNGCIMM  declarand pentru Capital ca numarul dosarelor primite de la banci a sarit de la 80-90/zi, la 160-180/zi, in conditiile in care multe banci deja epuizau plafonul disponibil.

Cei mai doriti angajatori in 2013

Tinerii absolventi sunt chestionati anual cu privire la angajatorul visurilor lor de catre institutul de cercetare Trendence. Editia din 2013 a barometrului a adus cateva schimbari interesante: bancile, desi inca pe primele locuri, si-au pierdut mult din atractivitate,  in timp ce marii retaileri sunt angajatori mai interesanti decat in 2012 pentru studentii romani, relateaza Wall-Street.ro.

Locul 25: Oracle

Oracle este nou intrata in topul Trendence 2013, studiu care evalueaza si claseaza cele mai atractive brand-uri ale angajatorilor la nivel national si european. La editia de anul acesta, 3,1% dintre studentii romani care se pregatesc sa intre in piata muncii au declarat ca si-ar dori sa lucreze la Oracle.

Bram Boon sau povestea managerului de cariera care pregateste manageri

Unul dintre expatii cu cea mai lunga istorie la conducerea unei companii lider de piata pe segmentul ei, olandezul Bram Boon, isi incheie anul acesta al doilea mandat de CEO al ING Asigurari de viata. Din 57 de ani de viata, peste 30 i-a petrecut in grupul ING, ceea ce ar fi reteta ideala pentru o cariera liniara sau macar linistita; totusi, biografia lui e plina de cotituri neasteptate si de experiente care ar putea face cu usurinta obiectul unui film despre viata unui CEO european, scrie revista Business Magazin.

"Am facut multe greseli in trecut, ceea ce de fapt nu e chiar asa de rau", glumeste Bram Boon, cu o nonsalanta care avea sa se lamureasca pe parcursul discutiei cu participantii la MEET THE CEO, cand seful ING Asigurari de Viata a explicat de ce pune pret pe libertatea unui manager de a gresi. "E important sa inveti din propriile erori, dar pentru asta trebuie sa fii intr-un mediu profesional unde poti sa risti, sa incerci lucruri noi si implicit sa faci si greseli. La noi in companie, asta nu a fost o problema. Dar daca va gasiti intr-un mediu unde asa ceva nu se poate intampla, schimbati-l!" e sfatul probabil cel mai important al lui Boon pentru orice tanar manager sau antreprenor.

Afacerile de jumatate de miliard de euro ale celui mai discret investitor din imobiliare

Incet-incet, omul de afaceri grec Ioannis Papalekas si-a construit un portofoliu de proprietati imobiliare in Romania - Globalworth, si a iesit pe Bursa de la Londra in cautare de bani. A reusit sa stranga peste 50 de milioane de euro saptamana trecuta, cu mult sub planurile initiale de a strange 300 de milioane de euro, potrivit Economica.net.

Marea afacere a omului de afaceri Ioannis Papalekas in Romania a fost vanzarea proiectului rezidential Upground si a cladirii de birouri BOC catre RREEF, fond controlat de Deutsche Bank, pentru suma de 340 de milioane de euro, cea mai mare tranzactie din istoria pietei imobiliare romanesti. Papalekas a stiut cand sa vanda, iar cu banii obtinuti din acest proiect a iesit la cumparaturi de active neperformante. Asa cum a fost cazul falimentarului City Mall, cumparat cu 17 milioane de euro, dupa ce initial il vanduse cu peste 100 de milioane de euro. I-au urmat cladirile de birouri Tower Center International si Cathedral Plaza, dar si proprietati mai mici, ridicate dar nefinalizate.

Domnul Avon si lectiile de afaceri

Lucreaza intr-un business dedicat infrumusetarii femeilor si are pe mana o afacere de origine americana, de o suta de milioane de euro. Pentru el, succesul s-a construit cu pasi marunti, iar maturizarea profesionala s-a datorat, paradoxal, crizei. La etajul 12 al cladirii de birouri din nordul orasului, unde isi are sediul compania Avon, Razvan Diratian emana siguranta pe care o afiseaza liderii cu foarte multi ani de experienta. Nu mai are emotiile unui incepator si pentru ca a trecut prin furcile caudine ale crizei, chiar la inceputurile sale in functia de director general. Lucreaza in aceeasi companie de la 24 de ani, din 1999, la doi ani dupa ce grupul american Avon a intrat pe piata autohtona si, astfel, a asistat si a participat, practic, la consolidarea afacerii in Romania, noteaza revista Forbes Romania.

De fapt, cel mai mare oras american intrat in faliment nu e chiar atat de sarac

Detroit, locul de origine al automobilului, a devenit, la jumatatea lunii, cel mai mare oras american care s-a declarat in faliment. Pentru o perioada de timp o adevarata bijuterie a industriei, Detroit a pierdut jumatate de populatie in 60 de ani, iar marile grupuri au abandonat in mod treptat orasul, o lovitura grea pentru veniturile sale fiscale. Autoritatile au anuntat luna trecuta ca datoria totala a orasului se ridica la 18,5 miliarde de dolari, suma imposibil de finantat, pentru a face metropola sa functioneze.

Publicatia americana Businessweek a trecut in revista cateva dintre activele orasului pe care, daca le-ar vinde, ar putea finanta o parte din datorie, noteaza Incont.ro. Joe Louis Arena, de exemplu, terenul celor din echipa de hokey Detroit Red Wings, in conditiile in care, in iunie, reprezentantii orasului au anuntat ca vor construi o noua arena in centrul orasului pentru echipa.

Siemens numeste un nou CEO

Consiliul director al Siemens vrea sa-l inlature pe Peter Loescher din pozitia de director executiv, in urma decizilor operationale si pierderilor inregistrate in ultima perioada, care au zdruncinat increderea investitorilor in cel care a condus conglomeratul german in ultimii sase ani, informeaza Financial Times. Compania germana a emis sambata un comunicat de presa prin care anunta ca miercuri “va decide asupra plecarii timpurii a presedintelui si CEO-ului”. Din acelasi comunicat reiese ca Loescher va fi inlocuit cu un membru al consiliului director, insa reprezentantii Siemens au refuzat sa ofere mai multe detalii. Potrivit unor surse interne citate de FT, Joe Kaeser, directorul economic, este favoritul in preluarea conducerii, el  fiind pe placul investitorilor, care ii admira relatia pe care si-a creat-o pe pietele de capital, precum si pentru concentrarea sa pe profit. Intre timp, multinationala si-a redus estimarile de crestere pentru 2014.

Schimbari la varful Apple

Bob Mansfield, vicepresedintele si responsabilul de tehnologie al Apple, se retrage din functie, insa va continua sa lucreze in companie, ocupandu-se de filiera “proiectelor speciale”, a anuntat Katie Cotton, purtatoarea de cuvant a Apple, citata de agentia de presa Bloomberg. Rolul lui Mansfield a fost unul important de-a lungul timpului, el fiind la carma companiei americane inclusiv in timpul tranzitiei catre calculatoarele Mac si dezvoltarii tabletelor ipad. Mansfield s-a mai retras o data, in iunie 2012, dar a revenit in luna august, dupa ce Apple i-a oferit un pachet salarial in valoare de 85,5 milioane de dolari, transformandu-l astfel in al doilea cel mai bine platit director de companie, potrivit ratingului Standard & Poor`s. Schimbarea are loc intr-un moment in care multinationala se straduieste sa multumeasca investitorii, venind cu produse noi pe piata, dupa ce castigurile din ultimul trimestru au crescut cu mai putin de un procent.

Cati turisti a atras in Marea Britanie nasterea printului mostenitor

Venirea pe lume a viitorului mostenitor a coroanei regale britanice a fost un eveniment asteptat cu nerabdare de catre Casa Regala, dar de aici si pana la a afirma ca turismul din Marea Britanie va avea beneficii majore de pe urma acestui lucru, e cale lunga, noteaza jurnalistii CNN. Adeptii monarhiei britanice spun ca evenimentul a readus Regatul in atentia intregii lumi si ca tot mai multi vizitatori straini ii vor trece acum granitele. Insa istoria arata ca lucrurile nu stau tocmai asa. In 1986, cand Printul Andrew s-a casatorit cu Sarah Ferguson, Marea Britanie a avut cu 4% mai putin vizitatori fata de anul precedent, si chiar cu 8% mai putini, daca e sa comparam cifrele din luna iulie, cand a avut loc nunta. “Nu exista nicio dovada ca nuntile regale, nasterile sau aniversarile aduc vreun beneficiu turismului. Asta e o inventie. Oamenii nu-si iau deciziile de vacanta in functie de cine in ce castel locuieste”, spune Graham Smith, directorul grupului de campanie Republic, citat de CNN.

China cere auditul datoriei guvernamentale

China a comandat un audit la nivel national cu privire la datoria guvernamentala, sub temerile ca recenta incetinire economica va avea un impact major asupra sectorului financiar, titreaza BBC in pagina electronica. Administratiile locale din tara au imprumutat cantitati mari de bani dupa criza financiara globala, incercand sa isi mentina ritmul de crestere. Rezultatele ultimului audit, publicate in 2011, arata ca datoria acestora se ridica la 10,7 trilioane de yuani (1,7 trilioane de dolari), pana la sfarsitul lui 2010. Datoriile acumulate ameninta cresterea economica din China si exista temeri tot mai mari ca guvernele locale nu vor putea fi in stare sa returneze banii. Biroul National de Audit, cel care se ocupa de conducerea operatiunii, a anuntat ca a oprit toate celelalte proiecte aflate in desfasurare, pentru a se ocupa de acesta, dar nu se cunoaste o data limita pana la care auditul ar trebui sa fie finalizat.