Prigoana Fiscului impotriva firmelor: orice greseala trebuie penalizata

O simpla greseala in declaratia de impozite va impovara firmele cu penalitati suplimentare de pana la 25% din suma calculata eronat. Masura este un abuz din partea Fiscului, care poate majora debitele printr-o simpla decizie de impunere, fara a face macar o inspectie fiscala. Intr-un proiect de modificare a Codului de procedura fiscala apare o noua pedeapsa pentru contribuabili: o penalitate de nedeclarare sau declarare eronata a taxelor si impozitelor. Desi precizeaza ca nu vor fi amendati contribuabilii care au gresit fara rea-vointa, criteriile dupa care va fi stabilita vinovatia sunt neclare. Cele cateva exemple enumerate in proiect nu reusesc sa faca o demarcatie intre nedeclararea cu rea-credinta si cea cauzata de omisiuni, noteaza www.capital.ro.

Cehii aduc in Romania un nou sistem de certificare: cum sa evitam aditivii din alimente

CEFF Romania a lansat pe piata locala marca CEFF Certified E-Friendly Food, inregistrata la nivelul Uniunii Europene, care atesta faptul ca produsele alimentare inscriptionate cu acest logo nu contin conservanti, indulcitori, coloranti artificiali sau glutamati cu potential periculos sau controversati. Stampila CEFF de pe ambalajul produselor certifica faptul ca nu contin niciun aditiv dintr-o lista de 70 de substante grupate in conservanti, coloranti artificiali, indulcitori si glutamati, care fac obiectul unor controverse la nivelul expertilor, desi sunt acceptati de Uniunea Europeana. In total, exista 320 de aditivi acceptati de UE. In prezent, CEFF este prezenta in Cehia, Slovacia si Polonia, Romania fiind a patra tara in care este lansat acest proiect, informeaza www.wall-street.ro.

Enea Software produce la Bucuresti tehnologie pentru avioane Boeing si pentru sateliti europeni

Producatorul de software suedez Enea produce in Romania tehnologie pentru avioane Boeing, avioane de lupta americane, sateliti europeni si elicoptere apache, a spus la ZF Live Bogdan Putinica, vicepresedintele companiei. Putinica este cel care a fondat in anul 2000 compania de software IP Devel impreuna cu Daniel Bogdan. In 2006, compania de recrutare Adecco a achizitionat 76% din IP Devel pentru o suma estimata la 7 mil. euro, iar in 2008 compania fondata de Putinica a fost preluata integral de Enea pentru 3,2 mil. euro. Astazi, Bogdan Putinica este vicepresedinte al Enea, un business la nivel mondial de 100 de milioane de euro. Putinica este responsabil de divizia de servicii a companiei in Europa si in America, respectiv un sfert din businessul total. In Romania, Enea a avut in 2013 o cifra de afaceri de 10 milioane de euro. Enea este specializata in furnizrea de solutii software pentru echipamente care stau la baza retelelor de telefonie mobila.

Apare primul operator mobil virtual. Cum se va schimba piata telecom

Anul 2014 este unul istoric pentru piata romaneasca a comunicatiilor mobile. Pe langa lansare a patru noi retele 4G de mare viteza va mai aparea pe piata si primul operator mobil virtual (MVNO). Prima companie care ar putea oferi servicii de comunicatii mobile in sistem MVNO ar putea fi daPhone, firma specializata in apeluri internationale la pret redus. MVNO ester un operator care furnizeaza servicii de comunicatii mobile prin intermediul retelei fizice a altui operator mobil. Operatorul virtual poate aduce costuri mai mici sau servicii care ne-ar putea scapa de contractele de 24 de luni ale operatorilor, scrie www.economica.net.

O fabrica din Bucuresti a trecut de la mochete pentru Dacia Solenza la „textile inteligente“ care incalta muncitori de pe platforme petroliere si soldati din armata Rusiei

Materialele produse de Siderma pot fi folosite pentru incaltaminte militara, sportiva, pentru incaltaminte de protectie, dar si pentru apres-ski-uri. Din totalul productiei circa 80% merg catre industria de incaltaminte, 10% catre industria auto si 10% catre alte industrii. La iesirea din Bucuresti, intr-o fabrica cu infatisare „prafuita“ ce aminteste din exterior de perioada de dinainte de caderea comu­nis­mului, 72 de romani produc textile inteligente, respectiv materiale care rezista in conditii extreme – pana la -80 de grade Celsius, si care sunt folosite printre altele in productia de incaltaminte militara. Angajatii fabricii Siderma din Capitala sunt astfel cei care ii incalta pe soldatii armatei ruse, dar si pe muncitorii de pe platformele pe­tro­liere si din combinatele industriale din Europa, scrie Ziarul Financiar.

Obama da drumul la majorari salariale la stat. Cateva sute de mii de americani primesc lefuri mai mari cu 25%

Presedintele Barack Obama a marit cu 25% salariul minim al catorva sute de mii de americani, miercuri, si a indemnat Congresul sa generalizeze masura, relateaza AFP, preluata de Mediafax. Intr-o ceremonie organizata la Casa Alba, Obama a semnat un decret prin care mareste la 10,10 dolari salariul minimum pe ora acordat persoanelor care au contracte cu statul, in cazul persoanelor angajate incepand cu data de 1 ianuarie 2015. Astfel, presedintele pune in aplicare anuntul pe care l-a facut in discursul sustinut in Congres la sfarsitul lui ianuarie. Salariul minim la nivel federal este, in prezent, de 7,25 dolari, si a ramas la acelasi nivel din 2009. Anumite state americane acorda salarii mai mari.

Peugeot a ajuns la un acord preliminar cu grupul chinez Dongfeng Motor si Franta pentru o majorare a capitalului

Producatorul auto francez PSA Peugeot Citroen a ajuns la un acord preliminar cu grupul chinez Dongfeng Motor si statul francez pentru o majorare de capital de patru miliarde de euro, precum si pentru o colaborare mai stransa cu Dongfeng, au declarat surse apropiate situatiei pentru Reuters. Intelegerea de principiu va fi prezentata board-ului Peugeot saptamana urmatoare si va fi semnata in aceeasi zi ca memorandum neangajant, au declarat trei surse. Vanzarile producatorului auto francez, al doilea ca marime din Europa, au scazut cu 4,9% anul trecut, la 2,82 milioane de unitati, dupa ce rezultatele de pe piata chineza au sustinut cresterea livrarilor in ultimele trei luni ale anului.

Prima companie aeriana care introduce plata zborurilor prin Facebook si Twitter

Operatorul aerian olandez KLM introduce un sistem care permite pasagerilor sa-si plateasca biletele si sa beneficieze de serviciile companiei prin intermediul retelelor de socializare Facebook si Twitter. "Pasagerii KLM pot sa isi rezerve biletul, sa si-l schimbe, sa isi rezerve locul in avion sau sa opteze pentru bagaj suplimentar, platind pentru toate acestea prin retelele sociale Facebook si Twitter. Pana acum, clientii care faceau solicitari de calatorii prin Social Media puteau plati pentru biletele de avion selectionate doar prin telefon", potrivit unui comunicat al companiei, care arata ca este primul operator aerian care introduce un astfel de sistem. KLM, prin pagina sa de Facebook globala, trimite un link clientului printr-un mesaj privat pe Facebook sau Twitter. Apoi, acesta isi poate alege metoda de plata pentru a completa tranzactia.

UE vrea sa reduca influenta Statelor Unite asupra internetului

Comisia Europeana creste presiunea pentru reducerea influentei Statelor Unite asupra arhitecturii internetului, un semnal al tensiunilor aparute in urma scandalului de spionaj declansat de dezvaluirile lui Edward Snowden, potrivit Reuters. Executivul comunitar a evitat insa, intr-un document publicat miercuri, sa ceara un control mai strict al guvernelor, varianta sustinuta de tari precum China si Rusia. In schimb, Comisia a cerut transparenta si o influenta mai redusa a Statelor Unite asupra institutiilor care controleaza mecanismele internetului, printre care alocarea de adrese paginilor web. In prezent, ICANN, oragizatie cu sediul in California, care opereaza sub contract cu guvernul SUA, supravegheaza introducerea de noi adrese de internet. In urmatorii ani, sute de noi supradomenii, precum .london sau .sex, vor fi adaugate, oferind mai multe alegeri privind adresele, odata cu cresterea utilizarii internetului.