BNR foloseste prea putin cel mai eficace instrument de care dispune, care este mult mai puternic decat orice reducere de dobanda

Miercuri, pe 7 ianuarie, Banca Nationala a redus dobanda de politica monetara de la 2,75% la 2,5% pe an. Daca cineva – companie, manager, antreprenor, pana la o persoana fizica – ar citi comunicatul BNR, in afara ca dobanda a scazut si ca s-a ingustat coridorul dobanzilor practicate de BNR (minim – 0,25% si maxim – 4,75%), in rest ar intelege prea putin, spre deloc. Sa faca din nou investitii? Sa ia din nou credit? Sa faca noi angajari? Sa creasca salariile sau sa le scada? Sa isi cumpere un apartament sau o masina? Economia, business-ul si populatia ar vrea un raspuns la aceste intrebari, scrie www.zf.ro.

Culmea taxarii: Fiscul calculeaza contributii la venituri fictive

Chiar daca au castigat doar cativa lei, statul le pretinde celor care au exclusiv venituri din dobanzi, dividende sau chirii sa plateasca sute de lei CAS. Zeci de mii de decizii de impunere au fost raspandite de Fisc in ultimele saptamani. In unele cazuri, veniturile nici macar nu erau reale. Persoanele care au venituri doar din dobanzi, dividende, chirii, jocuri de noroc, dar si din vanzarea rablelor la Remat sau a fierului vechi sunt obligate sa achite contributia de sanatate (CAS). Indiferent de cuantumul castigului, CAS se calculeaza la o baza lunara care nu poate fi mai mica decat salariul minim brut pe tara, potrivit www.capital.ro.

Codul Fiscal, un lucru prost facut. Ce norme ii deruteaza si pe contribuabili, si pe administratorii sistemului

Cu toate ca a suferit sute de amendamente, legislatia fiscala contine o serie de aberatii printre care se numara taxarea cu sume mai mari decat venitul impozitat, finantarea soselelor de catre transportatorii feroviari, includerea padurilor in categoria agentilor poluanti sau taxarea in cascada a produselor accizabile. www.adevarul.ro prezinta o trecere in revista a acestor norme, din cauza carora Codul Fiscal apare ca un lucru prost facut.

Agricultura a adus in economie 17 mld. euro, al patrulea cel mai mare rezultat din istorie

Agricultura, una dintre cele mai fierbinti piete, a adus 17 miliarde de euro in economie anul trecut, in scadere cu 4,1% fata de 2013 si cu 6% mai putin decat maximul ultimilor cinci ani, din 2011. Doar in 2008 agricultura a avut un rezultat mai mare decat cele 18 mld. euro din 2011. „Cine a stiut sa produca si sa vanda a avut rezultate bune. Volumele produse au fost mai mari si preturile mai mici decat in 2013, iar profitul s-a incadrat in limite normale“, spune Mihai Afiliu, proprietarul Afiliu Trans, o afacere agricola cu incasari de 6,5 milioane de euro annual, scrie www.zf.ro.

Ce au estimat si ce s-a intamplat: 7 predictii cheie ratate sau indeplinite in 2014

Anul 2014 a oferit destule surprize in pietele financiare, cea mai mare fiind fara indoiala prabusirea petrolului, despre care niciun analist nu a vorbit in prima jumatate a anului. De-a lungul ultimelor 12 luni au existat totusi predictii mai mult sau mai putin indraznete. Care au fost acestea si in ce masura s-au indeplinit cititi pe www.wall-street.ro.

Un angajat al guvernului indian a fost concediat dupa ce a lipsit 24 de ani de la serviciu

AK Verma, un inginer executiv care lucra in cadrul departamentului Lucrarilor Publice Centrale din India, nu a mai ajuns la locul sau de munca din decembrie 1990, potrivit The Telegraph. Legea indiana face dificil pentru reprezentantii institutiilor de acolo sa concedieze angajati fara motive care sa implice abaterile penale.Totusi, chiar si in conditiile in care locurile de munca in cadrul institutiilor statului sunt considerate a fi pe viata, A.K. Verma a fost in cele din urma concediat, noteaza www.businessmagazin.ro.

Statele Unite au redevenit, dupa 15 ani, motorul economiei mondiale. China si pietele emergente raman in urma

Statele Unite ale Americii au redevenit motorul economiei mondiale, dupa 15 ani in care acest rol a fost detinut de China si alte piete emergente, relateaza Bloomberg. Cea mai mare economie a lumii va inregistra in acest an o crestere de cel putin 3,2%, cea mai buna performanta dupa 2005, sustinuta de scaderea somajului, care a dus la cheltuieli de consum mai mari, potrivit analistilor bancilor JPMorgan Chase, Deutsche Bank si BNP Paribas.

Televizorul viitorului va fi complet diferit fata de tot ce exista acum pe piata. Conceput special pentru a viziona videoclipuri la 360 grade

Televizorul viitorului ar putea sa nu mai fie un ecran plat dreptunghiular, ci o sfera, dupa modelul unui prototip expus la salonul de produse electronice International CES din Las Vegas din ianuarie, informeaza AFP. Conceput special pentru a viziona videoclipuri la 360 de grade, noul dispozitiv reprezinta fructul unui colaborari dintre companiile franceze Ateme si Kolor, specializate in programe informatice video si asamblarea de imagini, compania britanica Pufferfish Displays, care produce module de proiectii sferice, si grupul tehnologic finlandez Finwe, transmite Mediafax.

Jaguar lanseaza in acest an primul SUV al marcii, bazat pe prototipul C-X17, prezentat in 2013

Jaguar, parte a grupului indian Tata Motors, va lansa in acest an primul SUV al marcii, bazat pe prototipul C-X17 prezentat pentru prima oara in 2013, continuand campania de extindere a gamei de modele, relateaza Bloomberg. Cu ajutorul unor vehicule precum sedan-ul entry-level XE si Discovery Sport, al marcii-sora Land Rover, divizia britanica de lux a Tata Motors vrea sa creasca vanzarile in acest an la peste 500.000 de vehicule.