Cum ar arata economia Romaniei daca s-ar reunifica cu Republica Moldova

Exercitiu de imaginatie: Romania ar avea un PIB mai mare cu 5,5 mld. euro, exporturi mai mari cu 2,5 mld. euro si aproape 24 mil. locuitori, potrivit unor estimari realizate de Ziarul Financiar. Eventuala unire a Romaniei cu Republica Moldova ar aduce Romaniei un plus de 3,7 mil. locuitori, o crestere a PIB de 5,5 mld. euro (4,2% din PIB-ul Romaniei) si un plus de suprafata de aproape 34.000 km patrati. In acelasi timp, PIB-ul per/capita al „noii“ Romanii ar scadea la 5.700 de euro, avand in vedere ca PIB-ul per capita in Romania a fost in 2012 de aproximativ 6.700 de euro, in vreme ce al Republicii Moldova de doar 1.500 de euro.

In aceeasi vreme, pe datele din 2012, exporturile Romaniei ar fi fost mai mari cu 2,5 mld. euro, la 48 mld. euro, in timp ce datoria publica ar fi crescut cu doar 1,7 mld. euro, fata de datoria de 52 mld. euro pe care o avea Romania la sfarsitul anului trecut. Astfel, Romania este acum fata de Republica Moldova in situatia din 1990 a Germaniei de Vest fata de Germania de Est. Diferenta de dezvoltare economica a necesitat investitii de 1.000 de miliarde de marci germane pentru a acoperi nevoile de infrastructura din Est. In plus, Romania are nevoie de un nou obiectiv strategic dupa ce a intrat in Uniunea Europeana si NATO.

Presedintele Traian Basescu a fost ieri intr-o vizita la Chisinau, pentru a cincea oara in mandatul sau, unde a ajuns atat de popular incat i s-a oferit cetatenia moldoveneasca.

Prima Casa va avea plafonul suplimentat in doua saptamani

In conditiile in care creditarea prin programul Prima Casa a mers in prima parte a anului mai rapid decat anul trecut si decat se asteptau autoritatile, Ministerul Finantelor va suplimenta plafonul de garantii de stat cel tarziu pana la finele lunii iulie, astfel incat creditarea sa nu se intrerupa, au declarat pentru Capital.ro surse din minister. Totodata, este posibil ca anumite banci sa nu mai doreasca o suplimentare a plafonului si sa refuze sa mai primeasca dosare de la clienti, acestia avand optiunea de a se indrepta catre celelalte banci din program.

„In maximum doua saptamani va fi aprobata Hotararea de Guvern (HG) prin care se majoreaza plafonul la Prima Casa. Ea este deja redactata si are in vedere alocarea unui plafon suplimentar mai mult decat suficient, astfel ca cel putin 100 milioane de euro din acesta va ramane sa se reporteze pentru inceputul lui 2014”, au declarat pentru Capital.ro surse din Ministerul Finantelor.

La randul sau, Enache Jiru, secretar de stat in Ministerul Finantelor, spune: „Tinem legatura cu Fondul de Garantare si avem in vedere sa actionam din timp astfel incat sa nu se ajunga la blocaje. Vom majora in curand plafonul.”

Cea mai agresiva cursa din lumea mallurilor. Cum si-a inarmat AFI al doilea proiect din Romania

"Cine termina primul mallul castiga" - asa suna declaratia pe care am auzit-o de cele mai multe ori in anii crizei atunci cand se discuta de mai multe proiecte de centre comerciale in acelasi oras. AFI Europe isi propune sa contrazica acest motto al pietei cu al doilea centru comercial dezvoltat in Romania, AFI Palace Ploiesti, relateaza Wall-Street.ro.

Ploiestiul, unul dintre cele mai mari orase de pe plan local, cu o populatie de peste 200.000 de locuitori si o valoare de circa 0,5 miliarde de euro a cheltuielilor anuale din retail, a recuperat in ultimul an terenul pierdut la capitolul malluri, investitii de circa 100 de mil. euro ajungand in oras. Cele doua malluri fac sens in conditiile in care discutam de un oras mare cu o putere de cumparare ridicata, insa pe o piata caracterizata inca de incertitudine, in care clientii sunt din ce in ce mai chibzuiti, in mod natural exista si un semn de intrebare, iar pozitia dominanta ofera o plasa de siguranta.

Chiar daca momentan in oras este un singur mall, cel al NEPI, duelul pentru pozitia dominanta din Ploiesti a demarat pentru AFI inca de anul trecut, la nivel de advertising, compania anuntandu-si prezenta in oras prin mesaje publicitare agresive, una din putinele campanii de acest tip de pe plan local, ( Lumea fashion vine in centru nu pe centura-n.r.) amplasate chiar langa concurenta, panouri care si acum flancheaza centrul comercial dezvoltat de NEPI.

acasa la Ioan Niculae. Zimnicea respira in ritmul dictat de cel mai bogat om din Romania

„Stati un pic, stati un pic! Care-i mai mare castig? Banii sau viata?"
. Pe versurile solistei de muzica populara Emilia Ghinescu, inconjurat de influenti oameni de afaceri si politicieni si cu fiica cea mica in dreapta lui, cel mai bogat om din Romania si-a inaugurat noua fabrica de ulei de 35 de milioane de euro. La Zimnicea, orasul traieste in ritmul dictat de Ioan Niculae, informeaza revista Business Magazin.

Odata iesit din Alexandria, drumul spre Zimnicea iti alunga toate asteptarile. Pe o sosea ingusta, denivelata, semi-asfaltata si plina de carute, cei nici 40 de kilometri par mai lungi ca niciodata. Zgomotul din microbuzul inscriptionat Bio Fuel Energy, dupa numele celei mai mari rafinarii de bioetanol din sud-estul Europei, se aseamana cu cel al unei doze de suc in masina de spalat. In partea dreapta, floarea-soarelui cat vezi cu ochii. In stanga, culturi de vita de vie. Din cand in cand, o placuta alba pe care sta scris cu verde InterAgro aminteste ale cui sunt toate, noteaza Business Magazin.

Orasul care va beneficia de lumina soarelui iarna, pentru prima data in istoria sa, cu ajutorul unor oglinzi gigant

Un intunecat oras din Norvegia va avea parte, pentru prima oara in istoria existentei sale, de lumina soarelui toata iarna, scrie Incont.ro. Razele soarelui ocolesc total, intre lunile septembrie si martie, Rjukanul, aflat intr-o vale si flancat de munti.

Trei oglinzi uriase, cunoscute ca "heliostate", aduse cu elicoptere la 450 de metri deasupra orasului si montate pe parte muntelui, vor proiecta lumina soarelui in valea in care se afla Rjukan. Mai exact in piata urbei.

Ideea nu este una noua. A fost pentru prima oara sugerata acum 100 de ani de catre un muncitor de la centrala hidroelectrica, dar pe atunci nu dispunea din pacate de toate materialele necesare constructiei.

Firma care hraneste Armata Romana mai are putin si bate lantul City Grill

Restaurantul care hraneste personalul Armatei Romane a ajuns in prima liga pe piata de profil. Este al cincilea lant dupa cifra de afaceri si are un potential foarte mare de crestere, potrivit Economica.net.

Marile lanturi internationale de restaurante ce ocupa de ani buni pozitii fruntase in clasamentul in functie de valoarea business-ului sunt concurate serios, incepand de anul trecut, de o companie de stat. Ro-Armycatering, detinuta de C.N.Romtehnica SA, a reusit in al doilea an de activitate (in 2012) sa ajunga la o cifra de afaceri de 30,5 milioane de lei si un profit net de aproximativ 38.700 de lei. Business-ul a crescut fata de 2011 de aproximativ 30 de ori, propulsand firma pe locul al cincilea in topul celor mai profitabile lanturi de restaurante din Romania.
 
Spre comparatie, pe primul loc in top se gaseste lantul american de restaurante tip fast-food McDonald's a raportat anul trecut afaceri de 399,9 milioane de lei, cu 0,39% mai mult fata de anul anterior, si un profit net de 4,1 milioane de lei, potrivit datelor furnizate ECONOMICA.NET de catre Oficiul National al Registrului Comertului. McDonald's este insa un brand international prezent in Romania inca din 1995.

Cu putin in fata Ro-Armycatering, pe locul 4 din top 5 se afla, cu afaceri nete de 35,46 milioane de lei, fata de 30,8 milioane de lei cu un an in urma, societatea Trotter Management SRL, cea care opereaza lantul City Grill. Compania detinuta de omul de afaceri Dragos Petrescu a avut, insa, un profit net de 3,9 milioane de lei, cu 1,4% mai putin fata de 2011, adica o marja de profit de 13%, cea mai mare dintre competitori.

Vacanta in insulele preferate ale celebritatilor de la Hollywood

Este destinatia preferata a vedetelor de la Hollywood si locul in care nu conteaza cine esti sau de unde vii, ci doar ce anume aspiri sa (re)gasesti inauntrul tau. Te invitam la un cocktail cu rom si suc de trestie de zahar, pe malul Oceanului Indian. Un paradis verde si albastru, presarat din loc in loc cu siraguri de... curcubee. Aceasta ar fi definitia coloristica a insulelor Mauritius, cu precizarea ca buchetele de curcubee care unesc apa imposibil de albastra a lagunelor cu verdele plantatiilor de trestie de zahar si al culturilor de ananas sunt, de fapt... rufele multicolore aflate in bataia vantului in balcoanele localnicilor, noteaza Forbes Romania.

Extrem de pitoresti, gospodariile locale dau viata peisajului de „carte postala“, intiparindu-ti pe retina impresia de paradis locuit. Dincolo de plajele nesfarsite si de renumele insulei ca refugiu al vedetelor de la Hollywood, farmecul locului este unul mai curand spiritual: in Mauritius poti fi exact cine esti, iar daca inca nu iti este clar inca, e locul ideal in care sa descoperi.

Ai la indemana mai multe drumuri catre sine, de la plimbarile pe sub cerul de acuarela al insulei, pana la tratamentele traditionale spa pentru trup si suflet sau la discutiile cu localnicii, care vor intra singuri in vorba, fara sa-ti ceara altceva in afara de cinci minute din vacanta ta, scrie revista Forbes Romania in pagina electronica.