Cum explica Transporturile dezastrul de la fondurile europene pe infrastructura: „Absorbtia se face in a doua parte a anului“

Romania a atras pana la finalul lunii mai doar o treime din cele 4,4 miliarde de euro pe care Comisia Europeana le-a alocat pe programul de finan­tare cu fonduri europene a infrastructurii de transport (POS-T) pentru perioada 2007-2013. Desi este intr-o cursa contra cro­no­metru, in care mai poate atrage celelalte 3 mld. euro disponibile doar pana la finalul lui 2015, statul a autorizat cereri de rambursare a banilor europeni de doar 53 de milioane de euro in primele cinci luni ale anului. „Absorbtia pe POS-T se face in a doua parte a anului“, este justificarea ministrului demisionar al transporturilor Dan Sova, scrie Ziarul Financiar.

VIDEO: Un danez a pus satul Bagaciu, din Romania, pe harta turismului. Romanii lasa in paragina si distrug valori inestimabile

Aproape jumatate din populatia Romaniei locuieste in mediul rural. Si pare imposibil sa transformi sate sarmane in asezari infloritoare, cu locuitori fericiti. Fara idei, curaj si bani, romanul se complace in saracie. Dar strainii ne invata sa mizam pe trecutul nostru, fiindca mostenirea bunicilor, pusa in valoare, ne poate aduce prosperitate. Cat ar plati un turist strain pentru o saptamana in Romania? N-o sa va vina sa credeti: 800 de euro! Un investitor danez, indragostit de tara noastra, a transformat o casa taraneasca in pensiune. Si pe cat de necunoscut este satul Bagaciu in Romania, pe atat de faimos a devenit in Danemarca. Intre dealuri domoale, in inima Romaniei, e ascuns satul Bagaciu, cu 1.000 de ani de istorie. Aici, unde pana si magazinul mixt s-a inchis din lipsa de clienti, un om din Danemarca a facut afacerea vietii. A adus atat de multi turisti aici, incat vreme de 5 ani a si functionat un charter Copenhaga - Tg. Mures.
Vezi reportajul video pe www.stirileprotv.ro.

Business de familie: de la un magazin mic in Cluj-Napoca, la un grup cu afaceri de zece milioane de euro

Székely Zsuzsanna din Cluj-Napoca detine impreuna cu fiicele sale un brand local de decoratiuni interioare, parte a unui grup cu afaceri de 10 milioane de euro. In primii ani de dupa revolutie, Székely Zsuzsanna, de profesie inginer chimist, dar pasionata de decoratiuni interioare, avea un atelier de croitorie si un mic magazin cu textile pentru casa in Cluj-Napoca. De la un micul magazin de 20 mp, Székely a deschis, rand pe rand, magazine de decoratiuni interioare in marile orase din Transilvania: doua la Cluj-Napoca, si cate unul la Tirgu-Mures, Baia Mare, Sibiu, Alba Iulia, Brasov, Bistrita si Timisoara, scrie www.economica.net.

NIROPA: Cum arata piata bursiera din Romania comparativ cu cea din Nigeria si Pakistan

Bancile de investitii din centrul financiar londonez incearca sa promoveze bursa din Romania in randul propriilor clienti prin includerea acesteia alaturi de alte piete „hot“ de frontiera, respectiv cele din Nigeria si Pakistan intr-un nou acronim, NIROPA. Alaturarea celor trei piete este o tehnica de marketing menita sa-i convinga pe investitori sa includa in portofoliile proprii actiuni de pe aceste piete, care s-au remarcat in ultima perioada prin dinamica economica pe care au inregistrat-o si pasii pe care i-au facut pentru accederea in categoria pietelor emergente, potrivit Ziarului Financiar.

Razboiul parapetilor ne omoara cu zile

Producatorii romani de sisteme de siguranta rutiera se lupta de pe pozitii total inegale cu fabricantii din strainatate, in timp ce CNADNR se face ca ploua. Intre timp, orice accident banal se poate transforma in tragedie. Pana in 2012, in Romania existau patru tipuri de parapet rutier (semigreu, greu, foarte greu si combinat), produse in conformitate cu reglementari datand din 1991 si 1995. In ianuarie 2012, CNADNR a incercat o aliniere la standardele europene, impunand producatorilor de parapet agrementari de tip „crash test“ realizate in laboratoare din strainatate. La prima vedere, o initiativa laudabila, menita sa creasca siguranta pe drumurile autohtone. Doar ca efectele deciziei au fost un pic altele decat cele prevazute, noteaza www.capital.ro.

Cate tigari au fumat romanii anul trecut si cate sute de milioane de euro a pierdut statul din cauza contrabandei

Consumul de tigarete din Romania a ramas anul trecut relativ stabil, insa vanzarile legale au scazut cu 4%, in timp ce consumul de tigarete de contrabanda si contrafacute a crescut cu 15%, cauzand statului pierderi de 311 milioane de euro, potrivit unui studiu al KPMG. Consumul total a scazut anul trecut cu 2%, la 26,56 miliarde de tigarete, dupa ce declinul de 4%, la 23,28 miliarde de tigarete, al pietei legale, a fost compensat partial de cresterea consumului de produse contrafacute si de contrabanda, la 2,9 miliarde de tigarete, potrivit www.gandul.info.

Sapte ani de iPhone: “Gadget-ul este doar o jucarie de lux care va prinde doar in randul ciudatilor”

Apple nu a inventat roata. Inainte de iPod, iPhone sau iPad existau alternative inventate de alte companii; cu toate acestea, gigantul american a reusit sa acapareze piata si sa schimbe, mai ales in ultimii ani, felul in care comunicam, ne raportam la tehnologie si cumparam aplicatii. Anul acesta se fac sapte ani de la lansarea iPhone-ului, gadget-ul care “a pus pe harta lumii” smartphone-urile. Multi dintre noi poate nici nu-si mai amintesc cum era viata fara telefoane inteligente, fara touch screen, fara magazin de aplicatii fara “scroll down” cu degetul pe aplicatia de Facebook, scrie www.wall-street.ro.

Rusia ameninta Republica Moldova, Ucraina si Georgia cu sanctiuni economice, daca semneaza acordurile de asociere cu UE

Rusia va introduce "masuri de protectie" impotriva Republicii Moldova, Ucrainei si Georgiei daca se va dovedi ca acordurile de asociere pe care aceste tari le vor semna cu Uniunea Europeana vor afecta economia rusa, avertizeaza Ministerul rus de Externe. "Imediat ce acordurile pe care partenerii nostri din zona de liber-schimb a CSI intentioneaza sa le semneze cu UE vor intra in vigoare, daca vom vedea ca exista efecte negative, vom lua masuri de protectie in conformitate cu reglementarile Organizatiei Mondiale a Comertului", a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, potrivit Mediafax. Republica Moldova, Ucraina si Georgia vor semna vineri acorduri de asociere cu Uniunea Europeana.

Prapastia dintre Londra si Bruxelles se adanceste. Juncker castiga inca doi aliati care il sustin pentru presedintia CE. Cameron, tot mai izolat in UE

Suedia este gata sa sustina candidatura lui Jean-Claude Juncker la presedintia Comisiei Europene, a declarat premierul Fredrik Reinfeldt, dupa ce, initial, a criticat vehement legitimitatea fostului premier luxemburghez, iar o declaratie in acest sens a facut si omologul sau olandez, Mark Rutte. Suedia este gata sa sustina candidatura lui Jean-Claude Juncker la presedintia Comisiei Europene, a declarat, miercuri, premierul suedez Fredrik Reinfeldt, dupa ce, initial, a criticat vehement legitimitatea fostului premier luxemburghez, noteaza Bloomberg.

Renault, “lovit de tanc” la crash test. Rezultat aproape catastrofal pentru masina de la care francezii asteptau 5 stele

Euro NCAP a urcat nivelul testelor de siguranta si “5 stele” sunt din ce in ce mai greu de prins. Renault e unul din brand-urile care si-a promovat toate modelele cu rezultate impecabile la crash teste. Toate spoturile francezilor se terminau intr-o vreme cu “5 stele la Euro NCAP” scris alb pe negru. Acum e prima oara cand Renault nu o sa mai iasa probabil in fata cu siguranta – mai importanta decat dinamica sau dotarile pentru orice client, azi. Noul Megane a primit 3 stele si asta din cauza unor probleme nu foarte mari. Una din ele este ca bordul nu afiseaza in toate limbile daca pasagerii din spate au centurile puse. Renault a spus ca va repara acest lucru, potrivit www.incont.ro.