Dobanda-cheie la lei se apropie de minimul istoric. De ce nu se vor ieftini, insa, creditele

Dobanda-cheie la lei s-a apropiat la doar un punct si jumatate de minimul istoric atins in 1990, dar clientii trebuie sa mai astepte o perioada inainte ca bancile sa reactioneze si sa ieftineasca la randul lor creditele. Decizia-surpriza a BNR de a reduce dobanda de politica monetara cu o jumatate de punct procentual, la 4,5% pe an, in sedinta de la inceputul acestei saptamani se va reflecta initial in randamentele titlurilor de stat si in costul la care bancile se imprumuta intre ele pe piata interbancara, dar clientii vor simti mai tarziu aceasta decizie in propriile buzunare, scrie Ziarul Financiar.

Mariana Gheorghe, Petrom: "Marea Neagra poate transforma Romania intr-un lider regional"

Exploatarea off-shore la mare adancime ne ofera posibilitatea de a avea acces la gaze naturale mai ieftine decat cele importate, spune directorul general al OMV Petrom. Insa pana la prima productie mai trebuie sa asteptam cativa ani, perioada in care investitorii au nevoie, pe langa rezultate bune referitoare la zacaminte, de un regim fiscal avantajos, predictibilitate si de un sistem de redevente rezonabil. “Cred cu tarie ca Romania are nevoie de o strategie energetica pe termen lung. Aceasta trebuie sa capitalizeze oportunitatile pe care le are Romania, dar sa dea si solutiile la provocarile pe care le avem pentru a le capitaliza. Romania are in sectorul energetic trei valente principale, si anume: factor de crestere economica, a doua poate aduce securitatea si independenta energetica si a treia este vocatia pe care o are sectorul energetic de a pozitiona Romania ca un lider regional in acest sector. Romania are un mix energetic deosebit de diversificat. In portofoliul nostru de resurse energetice avem carbune, hidro, hidrocarburi, nuclear si regenerabile”, spune Mariana Gheorghe. Cititi interviul integral pe www.capital.ro.

Cine sunt oamenii care aduc cea mai ieftina benzina din Romania

Azerii de la Socar si grupul rus Gazprom sunt ultimii veniti pe piata retailului de carburanti din Romania. Doua grupuri mari au inceput dezvoltarea de statii intr-o piata considerata saturata. Pentru azeri, iulie a fost luna judetului Neamt: au deschis o statie la Roman si una la Piatra Neamt. Deschiderile din iulie au dus reteaua SOCAR la 16 statii dupa investitii de aproximativ 25 milioane de euro. Strategia azerilor a vizat pentru inceput acoperirea zonei Moldovei, tot in aceasta regiune urmand a avea loc si urmatoarele deschideri: Focsani si Adjud, potrivit Business Magazin.

Cati bani fac producatorii romani de smartphone-uri si tablete si incotro se indreapta piata

In ultimii ani pe langa producatorii mondiali, prezenti pe piata locala, au aparut si producatorii autohtoni de gadgeturi care castiga tot mai mult teren in preferintele clientilor romani. “Vanzarile ridicate inregistrate de marcile romanesti reflecta si gradul de incredere de care se bucura produsele acestor marci. Nivelul ridicat al calitatii produselor, comparabil cu marcile internationale face ca alegerea clientului sa incline din ce in ce mai mult catre marcile autohtone”, a declarat Voicu Oprean, CEO AROBS, citat de www.economica.net. Potrivit lui Alexandru Dragoiu, CEO E-Boda, in ultimii ani, produsele electronice “Made in Romania” au devenit tot mai populare in randul utilizatorilor, iar acest lucru este demonstrat si de studiile de piata si cotele ocupate de brandurile romanesti. Iar experienta de utilizare a determinat cresterea increderii romanilor in aceste produse.

Romanii se bat pe joburile din agricultura: 7 pe un loc de munca in strainatate

In conditiile in care salariul mediu net al unui angajat in agricultura nu depaseste in Romania 250 de euro, tot mai multi romani se orienteaza spre tari care ofera chiar si 1.800 de euro pe luna. Competitia este stransa – doar in 2012 s-au inscris 52.044 de romani pentru cele 8.138 de oferte de munca in agricultura in strainatate. In Romania, salariul mediu net al unui angajat in agricultura este de 1.100 lei (250 euro), arata datele companiei de recrutare Lugera, potrivit www.wall-street.ro. Cel mai mare salariu in agricultura romaneasca este de maxim 4.000 euro, pentru o pozitie de director, judetele in care remuneratiile au cele mai ridicate valori fiind Timis, Alba, Sibiu, Valcea si Galati. La polul opus cele mai mici salarii se regasesc in judete precum Harghita si Covasna, unde angajatorii ofera aproximativ 900 de lei net. In aceste conditii multi romani se reorienteaza spre tari din Europa in care salariile pot ajunge si la 1.800 de euro.

Guvernul SUA da in judecata Banca Americii, pentru frauda

Guvernul Statelor Unite ale Americii a intentat doua procese impotriva Bancii Americii, din cauza unei fraude de 850 milioane de dolari privind titlurile ipotecare, scrie BBC. Departamentul de Justitie si Comisia de Siguranta si Schimb au demarat actiuni paralele in Carolina de Nord, in timp ce procurorul general, Eric Holder, a anuntat ca guvernul isi doreste “dreptate pentru toti cei care au avut de suferit”. Reprezentantii bancii au negat acuzatiile conform carora ar fi “indus cu buna stiinta in eroare investitorii despre calitatea si siguranta investitiilor lor”, in programul ipotecar cunoscut drept BOAMS 2008-A. Fondul, in valoare de aproximativ 850 de milioane de dolari, a aparut in ianuarie 2008 si s-a prabusit odata cu venirea crizei, din cauza imprumuturilor nesigure pe care le presupunea. Investitorii au pierdut astfel peste 100 milioane de dolari, potrivit plangerii adresate instantei.

Viitorul celui mai mare aeroport al Europei, in aer

Aeroportul londonez Heathrow, cel mai mare din Marea Britanie, traverseaza un moment de cumpana. Este stiut faptul ca acesta nu mai face fata cererii enorme pentru mai multe zboruri, asa ca autoritatile iau in considerare o extindere de proportii, pentru a nu-si pierde statutul de nod aerian important in Europa, noteaza Wall Street Journal. Viitorul aeroportului este deocamdata incert, pentru ca oficialii nu se pot hotari daca este mai bine sa mareasca constructia deja existenta sau sa inceapa ridicarea uneia noi, in estul capitalei britanice. Ambele variante presupun unele dintre cele mai mari proiecte din istoria Marii Britanii si implica o multime de probleme, de la obtinerea terenurilor, pana la costurile propriu-zise. Cei care sunt in favoarea unui nou aeroport sustin ca acesta ar insemna o revitalizare a imobiliarelor in zona de est a Londrei, in timp ce restul spun ca, datorita infrastructurii deja existente, o extindere in spatiul actual este cea mai logica solutie.

McDonald’s tine la eticheta. Are probleme cu francizele, din cauza pretentiilor ridicate

McDonald’s are deja de ceva timp probleme cu vanzarile din Statele Unite, insa mai nou se confrunta si cu unele in ceea ce priveste franciza, potrivit agentiei de presa Bloomberg. Operatorii restaurantelor spun ca, din cauza ca firma face eforturi pentru a obtine profit, cere preturi prea mari pentru intretinerea localurilor, acestea cuprinzand costul cu chiria, renovarea, software de functionare si taxe de training a angajatilor. Costurile tot mai mari fac ca restaurantele McDonald’s ce functioneaza in regim de franciza, si care reprezinta aproape 90% din totalul lantului de fast-food (in 14.100 locuri numai in SUA) sa nu isi mai permita inaugurari sau renovari in spatiile detinute. “McDonald’s face tot ce ii sta in putinta sa puna costurile in spatele operatorilor. Nu mai este o afacere atat de profitabila precum obisnuia sa fie”, spune Kathryn Slater-Cater, unul dintre operatorii restaurantelor.

Obama cere inchiderea gigantilor Freddie Mac si Fannie Mae, care au contribuit la declansarea crizei, in 2008

Presedintele american, Barack Obama, a cerut marti guvernului sa supravegheze mai indeaproape sistemul ipotecar al tarii si sa reduca din importanta fondurilor de garantare Freddie Mac si Fannie Mae, informeaza NBC News. Piata imobiliara din SUA da semne de revenire pe masura ce preturile incep sa urce, iar Casa Alba vrea sa grabeasca procesul. Strategia lui Obama este ca, in cele din urma, sistemul ipotecar sa ramana mai mult in grija sectorului privat, decat in a celor doi giganti ipotecari, sustinuti de guvern. “Preturile locuintelor nu vor urca la nesfarsit in acest ritm. Una dintre masurile cheie pe care trebuie sa le luam este sa micsoram importanta acestor companii, care nu reprezinta nici guvernul, in totalitate, dar nu fac parte nici din sectorul privat. Pentru prea multa vreme li s-a permis sa faca profituri uriase cumparand ipoteci care, daca se dovedeau paguboase, erau puse apoi in seama contribuabililor”, a declarat Obama.

Samsung a depus cererea de patent pentru ceasul inteligent

Detaliile ceasului inteligent pe care Samsung vrea sa il lanseze au fost date in vileag odata cu depunerea actelor pentru obtinerea autorizatiei de patentare, relateaza BBC. Schitele arata un dispozitiv cu ecran flexibil, care se infasoara in jurul incheieturii mainii, in timp ce restul componentelor sunt realizate din metal si alte materiale sintetice. Documentele indica faptul ca gigantul IT a inregistrat numele de Samsung Gear, pe teritoriul Coreei de Sud, si de Samsung Galaxy Gear, in America. Este greu de spus in acest moment cat de mare va fi cererea pentru aceste device-uri. “Ceasurile inteligente vor deveni cea mai importanta categorie de produs in domeniul electronicelor, de cand ipad-ul a modelat piata tabletelor, iar platformele de software vor reprezenta o oportunitate uriasa pentru dezvoltatori, pentru a crea aplicatii in domeniul sanatatii si al sportului”, e de parere analistul Chris Jones.