De la inflatie de aproape 300% pe an, la mai putin de 1% in 22 de ani. Romania a ajuns sa aiba pe an inflatia dintr-o singura zi din 1993

Rata inflatiei a coborat sub 1% pentru prima data dupa 1990, iar BNR poate ajunge in situatia paradoxala de a incerca sa evite deflatia, dupa o lupta de mai bine de 20 de ani cu inflatia ridicata. Anul 2014 a adus inflatia anuala la un minim istoric neasteptat de 0,83%, dupa aproape un sfert de secol de capitalism, marcat de trei recesiuni si de trei perioade de crestere, scrie www.zf.ro.

Ministrul Finantelor vrea sa stie de la Petrom si Lukoil de ce nu scade pretul la pompa

Ministrul Finantelor Publice, Darius Valcov, a anuntat ca va discuta cu reprezentantii Petrom si Lukoil pentru a vedea de ce au intarziat cu reducerea preturilor la pompa dupa ce pretul barilului de petrol s-a injumatatit. Intalnirea vine dupa ce miercuri, 7 ianuarie, premierul Victor Ponta le-a solicitat ministrului Transporturilor, Ioan Rus, si ministrului Finantelor, Darius Valcov, sa discute cu reprezentantii companiilor din sector despre pretul combustibililor, aratandu-se convins ca printr-o astfel de discutie se va putea ajunge la un pret "corect si rezonabil", noteaza www.capital.ro.

Autoritatile promit 250 km de autostrada in urmatorii doi ani. HARTILE oficiale cu traseul viitoarelor sosele din Romania

Chiar daca Transporturile vor avea un buget-record, anul acesta se vor inaugura doar bucatele de autostrada, pe tronsoane aflate deja in lucru. In total vor fi 50 de kilometri noi de autostrada. Pentru Sibiu-Pitesti se va semna un contract in urmatoarele saptamani, dar nu s-a precizat inca si un termen de finalizare. Autoritatile promit si o banda suplimentara pe DN1, care va costa 100 de milioane euro, dar ne va scapa de aglomeratia care a devenit deja obisnuinta pentru soferii care se incumeta sa mearga in week-end pe Valea Prahovei, potrivit www.stirileprotv.ro.

Romanii de la Utok lanseaza doua noi modele de smartphone, Dorel si Explorer

Utok, brandul de dispozitive mobile al distribuitorului local IT&C Skin Media, a lansat pe piata modelele Dorel si Explorer, cu certificat IP67 ce asigura o functionare optima in conditii dificile. Utok Dorel si Explorer ofera atat functiile de baza ale unui telefon, cat si cele ale unui smartphone ce poate rula aplicatii Android. Cu ajutorul invelisului cauciucat, certificat IP67 ce le face rezistente la praf si scufundarea in apa timp de 30 de minute, Utok Dorel si Explorer pot fi utilizate in conditii extreme, scrie www.businessmagazin.ro.

Cele mai economice centrale termice. Cum alegem modelul potrivit

Cele mai economice centrale termice sunt cele potrivite cu modul nostru de consum, neexistand o solutie universala, ci doar cate una adaptata fiecarui consumator, in functie de nevoile sale. „Adevarul“ va prezinta care sunt criteriile care trebuie luate in calcul. Comparatia intre modele/marci din punct de vedere al eficientei/randamentului nu este relevanta si corecta. Aceasta comparatie se poate face doar intre tehnologii. Eficienta este comunicata de toti producatorii in documentatia comerciala si este maxim 94% pentru centralele termice conventionale si pana la 109% pentru centralele in condensare, potrivit www.adevarul.ro.

Austria vrea un control mai strict asupra participatiilor la Telekom Austria, OMV si compania nationala de posta

Guvernul Austriei vrea sa isi asigure un control politic mai mare asupra Telekom Austria, OMV si Oesterreichische Post, prin reformarea holdingului care administreaza participatiile statului la aceste companii, relateaza Bloomberg. Compania Oesterreichische Industrieholding (OeIAG) va fi restransa si va fi administrata de ministrul de Finante, Hans Joerg Schelling, se arata intr-un proiect aprobat marti de guvern, potrivit caruia compania va avea nevoie de acordul Executivului pentru toate deciziile majore, care implica vanzari de active, achizitii si majorari de capital.

Atentatele de la Paris intaresc miscarea eurofoba. Marine Le Pen sustine ca Franta este "slabita" in fata terorismului din cauza apartenentei la UE

Franta este "slabita" in fata amenintarii teroriste din cauza apartenentei sale la Uniunea Europeana, in special pentru ca nu poate isi poate asigura ea insasi controlul frontierelor sale, a afirmat marti presedintele Frontului National, Marine Le Pen, relateaza AFP, potrivit Mediafax. In fata "fundamentalismului islamist", "UE ne slabeste" prin "faptul ca ne impune deschiderea totala a frontierelor" si "pentru ca impune politici de austeritate care in Franta au lovit din plin" capacitatile militare, ale politiei si serviciilor de informatii, a acuzat deputata europeana, in cadrul unei conferinte de presa la Parlamentul European.

Printul saudit Alwaleed bin Talal: Barilul de petrol nu va mai ajunge niciodata la 100 de dolari. De ce Arabia Saudita se afla in acelasi "pat" cu Rusia

Barilul de petrol nu va mai ajunge niciodata la 100 de dolari, a declarat printul saudit miliardar Alwaleed bin Talal, intr-un interviu acordat USA Today. Despre prabusirea pretului petrolului, a vorbit anul trecut si vorbeste in continuare toata lumea. In timp ce carburantii ieftini inseamna vesti bune pentru consumatori, impactul negativ al unui declin de 50% al pretului petrolului a reprezentat o adevarata lovitura, in primul rand pentru principalele state producatoare de petrol, cum ar fi Arabia Saudita si Rusia. Chiar si cei din Texas au simtit lovitura.