Ziarul Financiar: Doar 7 antreprenori locali in topul celor mai mari companii din fiecare judet

Un mediu antreprenorial puternic poate reprezenta una dintre solutiile de stimulare a cresterii economice, dupa cum spun analistii si oamenii de afaceri, in conditiile in care de patru ani economia romaneasca sta pe marginea recesiunii, iar 100.000 de firme au intrat in incapacitate de plata. Doar Dedeman (fratii Paval) in Bacau, Romaqua (Constantin Cretu) in Harghita, Altex (Dan Ostahie) in Neamt, Unicarm (Vasile Lucut) in Satu-Mare, Romstrade (Nelu Iordache) in Giurgiu, Interagro (Ioan Niculae) in Teleorman si Nexxon (familia Somai) in Covasna reusesc sa conduca in topul celor mai mari companii din judetele in care activeaza, dupa cum arata o analiza a Ziarului Financiar pe baza datelor de la Registrul Comertului, in timp ce companiile de stat pierd de la an la an teren in fata businessurilor private. "Diversele topuri ale firmelor din Romania includ in marea lor majoritate filiale ale unor firme multinationale", explica Bogdan Ion.

Capital: Bancile vor plati 100 milioane de euro ca sa scape de 10.000 de angajati

Sistemul bancar romanesc se va restructura in 2013 mai puternic decat a reusit sa o faca in patru ani de criza financiara. Unitatile bancare si salariatii sunt in fruntea listei reducerilor de cheltuieli, informeaza Capital.ro. De la inceputul crizei si pana in prezent, sistemul bancar a disponibilizat, sub o forma sau alta, circa 7.620 de angajati, din care 4.000 au plecat din sistem numai anul trecut. In 2013, concedierile vor afecta aproape 10.000 de salariati, mai mult decat in toti cei patru ani de criza de pana acum. Restructurarea este impusa de scaderea pietei bancare  din ultimii ani. „In functie de profilul si dimensiunea institutiilor bancare, ajustarile de personal pot viza chiar 10%-15% din numarul total al angajatilor. Pe piata locala, au fost ajustari treptate, pe parcursul mai multor ani. Pana la o treime din ajustarile de personal reprezinta desfiintarea pozitiilor eliberate prin plecari naturale, externalizarea activitatilor auxiliare, programe de pensionare anticipate“, explica directorul de comunicare al BCR, Ionut Stanimir. De altfel, cea mai mare banca din sistem a anuntat deja restructurari de 1.600 de posturi.

incont.ro: Omul pe care companiile il angajeaza sa dea oameni afara. Portretul unui manager specializat in restructurari de business-uri

A urmat cursuri de teologie pentru ca il admira foarte mult pe enciclopedistul Dimitrie Cantemir si pentru ca i se parea singurul domeniu care ii putea oferi cunostinte in vaste domenii. A intrat, ulterior, in vanzari, unde a facut cariera, trecand prin mai multe companii nationale si multinationale. In anii de inceput ai crizei economice s-a gandit ca daca unii pierd bani, el trebuie sa castige de pe urma lor si si-a inceput o cariera in restructurare si reorganizare de companii. Intre profilul de matematica-fizica si unul umanist, care i-ar fi asigurat un viitor bun, in viziunea parintilor, Bogdan Ciocoveanu a ales, la inceputul anilor '90, sa urmeze Seminarul Teologic. Alegerea s-a bazat, la momentul respectiv, pe nevoia lui de a acumula cat mai multe cunostinte din cat mai multe domenii. “Mi s-a parut cel mai frumos lucru la momentul respectiv, era singura scoala care imi dadea complexitatea de care aveam nevoie. Cand eram mic il apreciam pe Cantemir, mi se parea extraordinar ca un domnitor roman sa fie recunoscut la nivel european. Mi s-a parut fascinant mixul asta de putere, combinata cu stiinta. Imi placea si matematica, dar nu-mi dadea plus-valoare, era un drum inchis”, a povestit Bogdan Ciocoveanu intr-un interviu acordat Incont.ro.

Wall-Street.ro: Statul nu mai are nicio scuza sa nu listeze companii pe Bursa in 2013: "Investitorii neinteresati de IPO-uri? Un mit"

Dupa un start excelent de an pe bursele din intreaga lume, incheierea razboiului electoral si dupa inca o runda de mustrari din partea FMI, Guvernului nu ii mai ramane nicio scuza pentru a evita sa faca listarile pe Bursa anuntate inca din 2011. Mai mult decat atat, un sondaj recent al Ernst&Young arata ca interesul investitorilor pentru IPO-uri este la cel mai mare nivel din ultimii ani, noteaza Wall-Street.ro. Patru din cinci (82% ) investitori institutionali au fost interesati de IPO-uri in 2012, cifra in crestere puternica fata de cea inregistrata acum doi - trei ani, cand doar un singur investitor din cinci (18%) mentiona ca ar cumpara actiuni in cadrul unei oferte publice initiale. Pretul cerut in cadrul unei oferte publice de actiuni este principalul lucru care ii intereseaza pe investitori. Urmeaza necesitatea unei „povesti de succes” a companiei si a unei echipe de conducere profesionista.

Gandul.info: Cati bani castigi daca te angajezi o saptamana ca "tester de pantofi"

Sase oradeni ar putea avea ocazia de a primi suma de 150 de lei pentru a indeplini rolul de "tester pentru pantofi" pentru o firma specializata in domeniul productiei si comercializarii incaltamintei la nivel national. Practic, se cauta persoane care sa fie dispuse sa poarte timp de o saptamana o pereche de incaltaminte din noua colectie de primavara-vara 2013 a firmei, scrie Gandul.info. Dupa aceasta perioada, cei sase oradeni care vor fi angajati cu contract de colaborare la societatea Leofex trebuie sa intocmeasca cate un "raport de purtabilitate" prin care sa descrie incaltamintea folosita in functie de aspect, de comoditate si de cat de bine se adapteaza cu diverse articole de imbracaminte.

Mediafax.ro: Carne de cal, in cannelloni comercializati in Spania

Carne de cal a fost gasita, in Spania, in cannelloni ce ar fi trebuit sa fie umpluti cu carne de vita, a anuntat luni ministrul spaniol al Agriculturii, Miguel Arias Canete, in cursul unei reuniuni a ministrilor europeni la Bruxelles, potrivit Mediafax.ro. "Am gasit urme de ADN de cal in cannelloni umpluti cu carne, in peninsula iberica", a spus Canete in cadrul unei reuniuni cu omologi europeni consacrata examinarii acestui scandal care afecteaza 15 tari europene. Autoritatile din Insulele Canare au blocat saptamana trecuta o tona de hamburgeri congelati destinati unor hoteluri si restaurante din acest arhipelag turistic, dupa ce au descoperit ca acestia contineau carne de cal.

Stirileprotv.ro: Masinile inmatriculate in Bulgaria, adevarate bombe pe roti. Autoritatile vor sa schimbe legislatia

Peste o jumatate de milion de masini din Romania circula fara asigurare pe sosele. Printre acestea, se numara si automobilele inmatriculate in Bulgaria, care, desi au polita, sunt adevarate bombe pe roti. Soferii romani loviti de aceste masini,se plang ca niciun service nu accepta reparatia pe asigurarea civila obligatorie, informeaza Stirileprotv.ro. Soferii care au avut ghinionul sa fie loviti de o masina inmatriculata in Bulgaria spun ca atelierele auto din Romania s-au saturat sa astepte plata de la asiguratorii din Bulgaria. Astfel, service-urile auto din Romania nu mai accepta sa faca reparatii in baza politelor de asigurare emise de catre societatile bulgaresti de peste opt luni.

Incont.ro: Infiintarea Companiei pentru Autostrazi, discutata astazi in Guvern

Actul normativ care reglementeaza infiintarea Companiei Nationale pentru Autostrazi va fi citit, miercuri, in prima lectura, in sedinta de Guvern, a anuntat premierul Victor Ponta. Ponta a raspuns astfel intrebat de presa daca va face o noua nominalizare la sefia Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR), relateaza Incont.ro. "La companii se numeste de catre AGA si CA. Ceea ce pot sa va spune este ca am discutat cu domnul ministru Sova si s-ar putea ca miercuri chiar sa fie in prima lectura actul normativ prin care sa infiintam noua companie doar pentru autostrazi, dupa care CNADNR se intoarce la Transporturi", a declarat Ponta. In luna ianuarie, Mircea Pop a demisionat de la conducerea CNADNR, la solicitarea premierului Ponta, si asigura interimatul pana la numirea unei noi conduceri.

CNN: Noul presedinte al Ciprului promite sa finalizeze bailout-ul de care tara are atata nevoie
 
Dupa victoria categorica de duminica, noul presedinte al Ciprului promite sa reia cat mai repede discutiile cu creditorii tarii, intr-o incercare de a atrage un ajutor financiar extern de 17 miliarde de euro, pana la sfarsitul lunii martie, scrie noteaza CNN. Liderul partidului de centru-dreapta, Nicos Anastasiades, a castigat alegerile cu un procent de 57,5%, impotriva rivalului sau din partidul comunist, Stavros Malas. Anastasiades a declarat intr-un interviu acordat CNN ca Cipru prezinta “un risc sistemic pentru zona euro” si ca tara are nevoie urgenta de bani, pentru a salva sectorul bancar. Victoria sa a reprezentat o usurare pentru liderii europeni, inclusiv pentru cancelarul german Angela Merkel, a carei colaborare cu fostul lider cipriot, Demetris Christofias, nu a fost una dintre cele mai bune. “Cipriotii i-au aratat un sprijin puternic presedintelui Anastasiades, asa ca acesta trebuie sa implementeze programul de reforma si sa asigure stabilitatea fiscala si financiara”, a spus Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene, citat de CNN.

Wall Street Journal: Rezultatul alegerilor din Italia nu calmeaza apele din Europa
 
La sfarsitul zilei de luni, coalitia de stanga, condusa de Partidul Democrat al lui Pier Luigi Bersani, parea sa fi castigat la limita in fata gruparii de centru-dreapta, reprezentata de fostul premier, Silvio Berlusconi. Potrivit Wall Street Journal, rezultatele aratau 29,6% fata de 29,2%, in favoarea lui Bersani. Partidul Democrat va obtine astfel majoritatea locurilor in camera inferioara si va putea forma guvernul. Situatia este insa mai complicata in camera superioara unde, cu 31,6%, coalitia nu intruneste o majoritate pentru promulgarea legilor. Daca noul guvern de la Roma nu va reusi sa asigure un sprijin puternic din partea parlamentului, italienii s-ar putea intoarce la urne in cateva luni. Instabilitatea politica s-a rasfrant si asupra pietelor, indicele Dow Jones ajungand la cea mai slaba valoare din ultimele patru luni, starnind valuri de ingrijorare in randul Uniunii Europene, dar si a Statelor Unite.

The Telegraph: Lira sterlina, la cel mai scazut nivel din ultimii 2 ani


 
Lira sterlina a ajuns luni la cel mai slab nivel din ultimii doi ani, dupa ce comerciantii au inceput sa se reorienteze catre alte monede. In ciuda eforturilor guvernului britanic de a minimiza importanta unui rating de tara mai mic, lira a ajuns sa fie cotata la 1,5 dolari, cel mai mic prag din vara lui 2010, relateaza The Telegraph. Cancelarul englez George Osborne respinge acuzatiile potrivit carora politicile sale economice au dat gres, declarand, in schimb, ca, “credibilitatea economica a guvernului este pusa la incercare in fiecare zi”. Osborne a indicat insa ratele reduse de imprumut ale tarii, ca dovada a increderii din piata. “Trebuie sa convingem restul lumii ca ne putem asigura puterea financiara”, a spus el. Vineri, ratingul Marii Britanii a fost retrogradat de la ratingul maxim „AAA” la „AA1”, pentru prima data in ultimii 35 de ani.