Doi ani in fruntea guvernului: Cum a mers economia sub Victor Ponta

Pe 7 mai 2012, fix acum doi ani, Victor Ponta devenea premier al Romaniei. In acest rastimp economia a mers domol pe un trend ascendent, fara mari emotii. Statul a optat pentru finantarea consumul in detrimentul investitiilor de capital.  In perioada scursa de la preluarea mandatului de catre Victor Ponta, economia a crescut. Anemic in 2012, cu doar 0,7%, dupa ce in 2011 crescuse cu 2,5%. Apoi a avut o crestere solida, de 3,5%, ajutata de agricultura - in 2013 am avut a doua cea mai buna productie de grau din ultimii 43 de ani. Cheltuielile statului au ramas in limita deficitului de 3% din PIB, in ciuda reintregirii salariilor bugetarilor si a majorarii pensiilor, potrivit unei analize www.economica.net.

Bilantul managementului privat la CFR Calatori: trafic in scadere cu 15%, tarife mai mari cu 10% si pierderi operationale de 89 mil. €

Compania de stat CFR Ca­la­tori, cel mai mare transpor­ta­tor de pasageri pe calea ferata, a finalizat anul trecut cu pierderi operationale esti­mate la 390 mil. lei (89 mil. euro), fata de nivelul de circa 537 de milioane de lei (122 mil. euro) in 2012, potrivit Alexandrei Gatej, presedintele consiliului de administratie al companiei. Traficul de pasageri s-a ridicat la 48,5 milioane de persoane, in scadere cu 15% fata de anul anterior, iar tarifele au crescut in medie cu 10%. Totusi, in primul trimestru din acest an traficul de pasageri a cre­cut cu 1,7 milioane de persoane, pana la 13,7 milioane de pasageri, arata Ziarul Financiar.

RAPORT: Si in 2020 vom fi dependenti de gazele rusesti

In ultimii ani dependenta Romaniei fata de gazele naturale rusesti s-a redus, insa fara import consumul national nu poate fi acoperit. Independenta energetica a Romaniei este asemenea “fetei morgana”: multe planuri sau proiecte cu care ne amagim de la un an la altul. Acum , dupa ce anul trecut unul dintre cele mai importante proiecte care urma sa reduca din dependenta Romaniei fata de Gazprom s-a evaporat - proiectul Nabucco West, se pune tot mai mult in discutie exploatarea gazelor off-shore si mai nou gazele naturale din sisturi, unde lucrarile de explorare ale americanilor de la Chevron sunt ca intr-un joc de ping-pong, noteaza www.capital.ro.

Index imobiliar: Preturile la trei camere au crescut pentru a treia luna consecutiv in Capitala

Proprietarii de apartamente vechi cu trei camere din Bucuresti au prins curaj la inceputul acestui an si au majorate usor preturile solicitate in anumite cartiere ale orasului, astfel ca nivelul mediu a ajuns la sfarsitul lunii aprilie la 74.500 de euro, potrivit Indexului imobiliar al ZF realizat in colaborare cu firma de consultanta imobiliara Coldwell Banker Affiliates of Romania pe baza ofertelor din Anuntul Telefonic. Aceasta a fost a treia luna consecutiva de crestere, avansul fata de martie fiind de doar 100 de euro, in timp ce comparativ cu minimul ultimilor ani atins in ianuarie 2014, de 72.650 de euro, preturile au fost majorate cu 1.850 de euro sau 2,5%, scrie Ziarul Financiar.

Basmele prind viata pe Facebook: doi frati si-au crescut afacerea cu genti traditionale cu o investitie minima

Corneliu si Silviu Gavrila spun povesti pe obiecte din piele intr-un atelier situat in nori. Mai exact la etajul 11 al unei cladiri din Bucuresti. Acolo gandesc zecile de modele de genti cu un puternic iz traditional. Comenzile sunt multe, iar uneori cei doi frati nu fac fata cererii venite in special printr-un canal cat se poate de modern: Facebook. Ca si afacere FurgaMurga a prins contur abia in urma cu cinci ani, odata cu cooptarea in echipa a lui Silviu, fratele cel mic, dar si cu startul recesiunii globale. Silviu, care lucra pentru cateva firme suedeze din domeniul confectiilor textile, a venit cu un “suflu nou”, obiectele create capatand “mai mult rafinament”, considera Corneliu Gavrila, scrie www.wall-street.ro.

Jocurile Euromaidanului. Revolutia care s-a mutat in Google Play si App Store

In epoca tehnologiei chiar si revolutiile se muta din ce in mai mult pe calculator. Dupa ce si-a luat numele de la un hashtag de pe Twitter, revolutia Euromaidan-ului din Ucraina a devenit si subiect de jocuri pe calculator. Si nu cateva; sunt atat de multe incat, pentru a face o selectie din ele, ziarul „Kyiv Post” a alcatuit un top al celor mai bune 7 jocuri despre Euromaidan. Le-am testat si noi si chiar daca niciunul nu este revolutionar, toate sunt, intr-un fel sau altul, o forma de protest noua in istoria lumii. Unele dintre aceste jocuri au fost lansate odata cu inceperea revolutiei si sunt mai degraba manifeste impotriva regimului Ianukovici decat forme de divertisment sau produse comerciale. Citeste continuarea pe www.stirileprotv.ro.

Luxul britanic comprimat intr-o masina

Cum poate un automobil sa concentreze in 5,6 metri lungime o istorie de aproape 100 de ani, care ii determina pe milionarii din intreaga lume sa cumpere masina dupa masina? Acestea sunt secretele bine pastrate din Crewe, locul unde britanicii produc cea mai bine vanduta masina de lux din lume. Una din patru masini de lux vandute in lume este un Bentley si este livrata din Crewe, un orasel din centrul Angliei de unde anul trecut s-au expediat peste 10.000 de masini anul trecut. Istoria Bentley a inceput in 1919, fabrica fiind fondata de Walter Owen Bentley, sau W.O., cum era cunoscut, iar prima masina, EXP I, a fost asamblata la Londra in acel an. Dupa doua „opriri„ in Cricklewood si Derby, compania a ajuns, alaturi de Rolls-Royce, in Crewe in 1946. Citeste continuarea pe www.businessmagazin.ro.

Despartirea de Rusia. Tarile G7 vor mai multa energie regenerabila si gaze de sist, pentru a reduce dependenta de Moscova

Grupul celor mai dezvoltate sapte natiuni ale lumii (G7) a convenit sa caute noi surse de energie si sa dezvolte infrastructura de gaze, pentru a impiedica Rusia sa foloseasca rezervele de petrol si gaze ca arma politica, a declarat ministrul german al Economiei si Energiei, Sigmar Gabriel. Tarile G7 vor spori eforturile de reducere a consumului de energie si de utilizare a energiei regenerabile, a spus Gabriel in timpul unui briefing de presa la Roma, unde are loc o intalnire de doua zile a ministrilor Energiei, transmite Bloomberg. Guvernul britanic, pe de alta parte, indeamna statele europene sa exploateze zacamintele de gaze de sist.

Aur in valoare de 1,3 mil. dolari, recuperat de pe epava unei nave care s-a scufundat acum 157 ani

O companie americana specializata in operatiuni oceanice la adancimi mari a recuperat aproape 1.000 de uncii de aur (28,3 kilograme), care valoreaza 1,3 milioane de dolari, de pe epava corabiei SS Central America, scufundata in anul 1857 in Oceanul Atlantic, relateaza BBC. Corabia SS Central America s-a scufundat la o adancime de 2,2 kilometri in 1857, in urma unei furtuni puternice, in timp ce calatorea din Panama spre New York. Aceasta reusita a reinnoit speculatiile potrivit carora numeroase lingouri de aur, in valoare de mai multe zeci de milioane de dolari, se afla in continuare pe acea epava. Oceanografii au recuperat pentru ultima oara lingouri de aur de pe epava CC Central America in 1991. Naufragiul corabiei SS Central America a cauzat moartea a 425 de persoane si a declansat una dintre primele crize financiare din lume.

Cea mai mare banca din SUA se teme de concurenta Facebook si Google pe piata serviciilor financiare

Intrarea unor companii precum Facebook si Google pe piata serviciilor financiare va crea dificultati pentru JPMorgan Chase, cea mai mare banca din Statele Unite, a declarat directorul general al institutiei de credit, Jamie Dimon, citat de Bloomberg. Companiile concureaza pentru prezenta pe piata globala a platilor electronice, cu o valoare estimata de pana la 1.800 de miliarde de dolari pe an, potrivit unui raport Capgemini. Google a creat Wallet, un sistem care utilizeaza smartphone-urile, in timp ce Facebook vrea sa obtina in Irlanda aprobari pentru un serviciu care sa permita utilizatorilor sa depuna bani prin intermediul site-ului, a scris in aprilie cotidianul Financial Times.