Economia mai pierde un miliard de euro odata cu noile rezultate de la bacalaureat

Aproape 300.000 de absolventi de liceu nu au reusit sa promoveze examenul de Bacalaureat in ultimii trei ani, iar impactul in economie al costurilor asociate „respinsilor“ ajunge la aproximativ un miliard de euro pe an, arata calculele ZF. Rata de promovabilitate a examenului de bacalaureat din acest an a fost de 55,4%, dintr-un total de aproape 175.000 de absolventi de liceu prezenti la examen, arata datele furnizate de Ministerul Educatiei. Cu alte cuvinte, peste 78.000 de elevi de liceu nu au reusit sa promoveze examenul de bacalaureat anul acesta, potrivit rezultatelor de dinainte de contestatii, din sesiunea iunie - iulie.

Costurile aferente salariilor profe­so­rilor, materialelor didactice puse la dispo­zitie elevilor pe parcursul liceului, somajul, dar si incasarile „ratate“ la colectare din consumul generat de potentialii studenti  sau din taxele percepute de universitati, precum si din taxele aferente unor salarii (mai mari pentru licentiati decat pentru liceeni) ajung la un miliard de euro pe an, scrie Ziarul Financiar in editia electronica.

Ce se intampla dupa divort cu creditul ipotecar?

Plecam de la premisa ca regimul matrimonial al sotilor este cel al comunitatii legale, intrucat, desi exista posibilitatea incheierii de conventii matrimoniale cu privire la acesta, in practica acest regim matrimonial este cel mai intalnit, noteaza Capital.ro. In ceea ce priveste ipoteza in care sotii contracteaza un credit garantat cu o ipoteca in timpul casatoriei, trebuie avut in vedere ca acesta reprezinta o datorie comuna a sotilor, partajarea acesteia urmand a fi efectuata dupa normele ce reglementeaza materia partajului. Cu toate acestea, trebuie mentionat ca, in situatia data, in care sotii achizitioneaza un imobil finantat cu un credit bancar, imobilul fiind ipotecat in favoarea bancii, in eventualitatea desfacerii casatoriei acestora si a partajarii comunitatii de bunuri, este necesar inclusiv acordul bancii, in calitatea sa de creditor ipotecar, pentru partajarea imobilului ipotecat.

Privind problema strict din punctul de vedere al regulilor ce guverneaza materia partajului, in situatia in care imobilul este atribuit unuia dintre soti, fie ca urmare a partajului voluntar, fie de catre instanta de judecata ca urmare a partajului judiciar, acel bun devine bun propriu al sotului respectiv, acesta avand toate drepturile si obligatiile legate de acesta, inclusiv datoria fata de banca finantatoare. In aceasta situatie, sotul care nu a primit bunul va avea dreptul la o compensatie pentru partea din credit achitata in timpul casatoriei, tinand cont de cota ce i se cuvine, aceasta fiind, in principiu, de 50%.

Afacerea YACHTING - cat te costa si ce castigi

Yachting: termenul e cel mai adesea folosit gresit. Pentru pasionatii domeniului, e nevoie de vele pentru ca o ambarcatiune sa poarte numele asta. Celelalte sunt barci cu motor, oricat de scumpe si sofisticate. De partea celalalta, milionarii proaspeti posesori de motor-yacht se uita de sus la velistii care asteapta si-o zi intreaga vantul, in vreme ce ei au ajuns deja la Istanbul, arzand si-o tona de combustibil pentru asta. Pentru ca-si permit. Fireste, istoria tine cu velistii, potrivit Business Magazin.

Barca cu vele exista de pe vremea fenicienilor, iar miile de ani care au trecut de la prima panza ridicata in bataia vantului n-au facut decat sa-i adauge parfum de legenda, arome exotice, imagini cu insule pline de cocotieri si povesti cu pirati. Adevarul e insa un pic mai prozaic. In ultimii ani, chiar si propulsate de vant, velierele au reusit sa ia viteza in fata barcilor cu motor - cel putin pe litoralul Marii Negre. Si asta pentru ca scolile de yachting si solutiile de inchiriere, charter sau proprietate comuna au inceput sa prinda teren si la noi si sa scada costul pe cap de om al expresiei “marinar de week-end”. Vorbim deci despre o industrie care stie deocamdata sa transforme banii in vele si timpul petrecut pe mare in orgolii mai mult sau mai putin implinite. Urmatorul pas va fi pe drumul inapoi spre contul din banca golit de aceasta pasiune costisitoare.Cum sa scoti bani din yachting? E provocarea catorva romani, care stiu deja cum sa caute profitul pe mare, dincolo de orizontul crizei. Povestea lor, in aceasta editie a Business Magazin.

Ce spune investitorul care a prezis caderea aurului: isi revine metalul galben?

Investitorii pe aur sunt devastati dupa ce in ultimele saptamani metalul galben s-a prabusit cu circa 40% fata de maximele din 2011. Multi analisti proclama acum sfarsitul raliului si a euforiei pe aur, dar prognozele sunt greu de facut. Ce spune celebrul investitor Jim Rogers care a prezis nivelul de 1.200 dolari pe uncie pana la care s-a prabusit aurul?

La mai putin de doi ani, sa fluctueze in jurul nivelului de 1.200 dolari, relateaza Wall-Street.ro. O corectie de aproape 40% a descumpanit investitorii si a dat peste cap toate prognozele care estimau un raliu fara de sfarsit pentru metalul galben. Renumitul investitor Jim Rogers, fost partener de afaceri al lui George Soros, a prezis corectia de circa o treime a cotatiei aurului, dar nu exclude ca deprecierea sa mearga si mai mult, pana la 900-1.000 dolari pe uncie. In urma cu doi ani, cand aurul se invartea in jurul maximelor, Rogers spunea ca aurul ar putea cobori la nivelul de 1.200 dolari.

Povestea Alinei Negrea, singura eleva de 10 din Capitala

In 2013, ne mandrim pe buna dreptate si cu 122 de elevi care au reusit sa obtina nota 10 la Bacalaureat. Unul singur este din Capitala, restul, din Buzau si Iasi. Cu totii sunt copii straluciti care au invatat enorm in cei 4 ani de liceu, dar care din pacate, se pregatesc sa isi construiasca o cariera in strainatate, unde cunostintele sunt apreciate si rasplatite financiar, noteaza Stirileprotv.ro.

Negrea Alina este singura adolescenta din Bucuresti de 10 pe linie. "Am invatat dar nu pentru ca a trebuit, ci pentru ca mi-a placut, si nu am vazut in asta niciun sacrificiu", marturiseste fosta eleva a Liceului Sfanta Sava. Spune deschis ca nu ii place in club, dar nici nu a stat numai in casa. "As descrie programul meu ca al oricarui adolescent. Ies la plimbare in parc, la terase. Pentru mine urmeaza o facultate in Anglia la chimie. Am primit oferta, conditia era sa iau Bac-ul cu 9", declara tanara.

De 3x digital

Cum reuseste Romania sa fascineze zeci de antreprenori straini care gasesc aici toate ingredientele pentru business-urile lor la nivel global? Americanul Michael Koch este cel mai recent exemplu, potrivit revistei Forbes Romania.

Imaginati-va ca v-ati oprit pentru o masa la un restaurant fast-food si ca, scanand meniul cu telefonul sau tableta, de acolo ar putea aparea mascota acestuia, in 3D, dansand si interactionand cu voi. Imaginati-va ca, stand la aceeasi masa, aveti in mana revista preferata. Iar daca o scanati, puteti vedea tot continutul intr-o prezentare grafica si video tridimensionala sau puteti auzi si vedea pe unul dintre personajele de pe coperta. Sau poate ca intrati pe site-ul preferat de shopping, de unde, dintr-o data apar in fata voastra toate produsele care sunt in magazin, pe care le puteti atinge, puteti avea o vedere de 360 de grade asupra lor si, printr-un singur click, ajungeti pe pagina de cumparaturi. Si desigur ca, impatimitii de jocuri nu ar fi nici ei nedreptatiti si, doar printr-o scanare a logo-ului unei companii, fie ea de gaming sau nu, in fata lor pot aparea toate personajele din jocurile lor preferate. Si daca toate acestea nu ar fi numai un rod al imaginatiei?

Tara care isi devalorizeaza intentionat moneda ca sa atraga investitorii

Iranul isi depreciaza in mod deliberat moneda nationala, intr-o incercare de a atrage investitorii, informeaza Business Insider, care citeaza Associated Press. Banca centrala din Iran permite celor mai multi importatori sa ii cumpere moneda locala la jumatate fata de pretul la care era cotata pana acum. Economia tarii trece printr-o perioada dificila, care a culminat cu sanctiunile primite din Vest, asa ca oficialii cauta metode de redresare, noteaza Incont.ro. O alta masura care ar putea fi aprobata in acest sens este renuntarea la plata taxelor de catre companiile straine, pentru a impulsiona comertul.  

Inflatia din China, la maximul ultimelor patru luni

Nivelul inflatiei din China a ajuns la maximul ultimelor patru luni, dupa o criza pe care guvernul de la Beijing incearca sa o rezolve, potrivit Financial Times. In schimb, preturile bunurilor de larg consum au urcat, in ciuda cresterii economice slabe a tarii, asa ca politicienii se confrunta cu o dilema, nefiind siguri daca sa sprijine economia sau sa controleze mai strans circulatia banilor, pentru a evita excesele. Preturile bunurilor de consum au urcat cu 2,7% fata de luna iunie a anului trecut, in special cele la carnea de porc. Chiriile sunt, de asemenea, mai scumpe, o problema cunoscuta in China. In aceste conditii, companiile se plang tot mai mult de o scadere a cererii din partea consumatorilor.

Economia Egiptului aluneca pe o panta periculoasa

Perioada zbuciumata cu care se confrunta zilele acestea Egiptul este departe de a lua sfarsit, relateaza CNN in pagina online. Protestele impotriva presedintelui Mohamed Morsy, care s-au soldat cu numerosi morti si raniti, au avut un efect devastator si au destabilizat cu totul economia tarii. Urmeaza insa o perioada la fel de grea. Guvernatorul bancii centrale din Egipt, Hisham Ramez, a ajuns duminica la Abu Dhabi, unde trebuia sa aiba cateva intalniri private. Nu se cunosc detaliile intrevederilor, insa oficialii egipteni au declarat ca asteapta la randul lor o delegatie a Emiratelor Arabe Unite sa soseasca la Cairo, pentru continuarea discutiilor care sunt, fara indoiala, despre posibilitatea unei finantari pe termen scurt. EAU promisesera in 2011 un ajutor in valoare de trei miliarde de dolari, la putin timp dupa inlaturarea de la putere a lui Hosni Mubarak. Intre timp, guvernul a anuntat ca va mai dura ceva pana ce banii vor fi livrati. Vecinii mai instariti din Qatar, Arabia Saudita, Turcia si Libia si-au oferit si ei ajutorul financiar, potrivit CNN.

Merkel castiga teren in alegerile din Germania

Cancelarul Angela Merkel are mari sanse de a castiga alegerile din aceasta toamna, din Germania. Ultimele sondaje de opinie o arata pe Merkel preferata pentru coalitia de centru-dreapta, titreaza cotidianul financiar Wall Street Journal. In ultimii doi ani, o revenire a coalitiei parea cel putin posibila, din cauza popularitatii scazute a partidului Free Democrats, motiv pentru care toata lumea se astepta la un nou parteneriat intre partidul lui Merkel si rivalii de centru-stanga, sociali democrati, asa cum s-a intamplat si in timpul primului sau mandat. Cu toate astea, ultimele sondaje au aratat ca partidul are la fel de multe sanse sa castige si daca se prezinta in forma actuala. Uniunea Democratica Crestina si partidul cumva infratit, Uniunea Sociala Crestina, se bucura de o crestere constanta de incredere, ajungand la 42% in preferintele alegatorilor. Opozitia, pe de alta parte, piede teren, incercand sa aduca lovituri campaniei lui Merkel.

Cel mai recent accident din aviatie schimba regulile industriei

Anchetatorii incearca sa determine cauzele prabusirii zborului Asiana 214, de sambata, de pe aeroportul din San Francisco, care s-a soldat cu doi morti si 180 de raniti. Expertilor le este greu sa explice felul in care, in ciuda situatiei dramatice, numarul victimelor a fost totusi unul destul de limitat. Insotitorii de zbor ai companiei sud-coreene Asiana Airlines au fost laudati pentru performanta de a-i scoate aproape toti pasagerii din aeronava (291 de pasageri si 16 membri ai echipajului), in numai 90 de secunde. O explicatie ar putea fi ca, inainte de fiecare decolare, insotitorii de bord revizuiesc toate procedurile de siguranta care trebuie luate. “Daca ne vedeti stand pur si simplu, cu privirea pierduta in spatiu, este pentru ca ne gandim, de fapt, la procedurile de siguranta. Supraveghem cabina. Ne gandim, in cazul unei evacuari, unde vor fi asistentii sau cine va da dovada de cel mai mult calm si va fi de ajutor pasagerilor”, explica Leslie Mayo, insotitoare de zbor cu experienta de 26 de ani, intr-un interviu acordat New York Times. Iar aportul unora dintre calatori a fost intr-adevarul crucial, acestia pastrandu-si calmul si acordand ajutor, in conditiile in care avionul luase foc, se umpluse de fum, coada se sectionase, iar unele tobogane de evacuare nu mai functionau.