Erste Group a pierdut peste 2,8 mld. euro din valoarea BCR pe parcursul crizei. Fondul comercial al BCR, initial cel mai valoros activ intangibil din bilantul Erste, s-a erodat pe fondul slabei performante a bancii

Austriecii de la Erste Group, care chiar in urma cu opt ani au licitat uriasa suma de 3,75 miliarde de euro pentru a prelua controlul celei mai mari banci din Romania – BCR, s-au vazut nevoiti sa aplice o noua corectie de 350 mil. euro la valoarea fondului comercial inregistrat in bilant pentru filiala locala, reflectand o depreciere dramatica a investitiei, noteaza Ziarul Financiar.

Daca la jumatatea lui 2007 Erste includea in bilant un fond comercial la BCR (dat de diferenta dintre pretul de achizitie si valoarea justa a activelor nete) de nu mai putin de 3,14 mld. euro in contextul aprecierii leului din vremea respectiva, in prezent acest segment din portofoliul de active intangibile mai este evaluat la aproximativ 250 mil. euro.

In toamna lui 2008, austriecii intrau in „tunelul“ perioadei de criza cu un fond comercial pentru BCR de 2,6 mld. euro pe care s-au grabit sa-l ajusteze la 1,9 mld. euro in ultimul trimestru al anului de granita dintre perioada de boom si ciclul de cadere economica. In cazul celorlalte doua mari elemente de active intangibile, marca BCR era evaluata atunci la 300 mil. euro, iar relatiile cu clientela valorau 600 mil. euro.

Cum sunt impozitati profesionistii in Romania

In sistemul Noului Cod Civil notiunea de profesionist a primit o conotatie juridica explicita, ea incluzand categoriile comerciantilor, intreprinzatorilor, operatorilor economici si a oricaror persoane autorizate sa desfasoare activitati economice sau profesionale, scrie Capital.ro.

Caracterul complex pe care il poate dobandi activitatea profesionistilor face ca aceasta sa nu mai poata fi exercitata in mod individual, persoanele mentionate fiind nevoite sa se organizeze in diferite forme asociative, care sa le permita atragerea si canalizarea resurselor materiale si umane necesare. Pornind de la aceasta premisa, legiuitorul a creat institutia societatii, reglementand mai multe tipuri de societati, profesionistii urmand sa aleaga dintre ele acea forma societara care se potriveste cel mai bine naturii si scopului activitatii pe care urmeaza sa o desfasoare.

In functie de aptitudinea lor de a deveni subiect de drept distinct de persoana asociatilor, societatile pot fi cu sau fara personalitate juridica. Formele asociative lipsite de personalitate, cunoscute de dreptul roman, sunt societatea simpla si asocierea in participatie, ambele fiind reglementate de Codul civil din 2011. Interesul profesionistilor in constituirea unor astfel de societati rezida in simplitatea si rapiditatea crearii lor, datorita faptului ca ele isi pastreaza un caracter preponderent contractual.

Povestea ardelenilor care detin cel mai frumos magazin din lume

O familie de bijutieri din Targu Mures si-a raspandit in 15 ani produsele in toata tara. Peste granite, deocamdata doar designul magazinului-fanion a invins Tiffany’s, dar si planurile de export ale bijuteriilor incep sa se contureze, potrivit Business Magazin.

Sculptura din sticla colorata, cu pardoseala din inox si marmura tip joc de sah, pazita de vitrine din fier forjat creeaza ambientul magazinului concept al Casei de Bijuterii Sabion, cel mai frumos magazin dintr-un centru comercial. Premiul a fost acordat in cadrul unei competitii internationale din 2011 unde au participat retaileri precum Tiffany’s, Macy’s sau Apple Store.

Relocat recent pe Calea Victoriei, sub numele Galeriile Sabion, magazinul se adauga altor 16 magazine raspandite in tara si atelierelor din Targu-Mures, care, insumate, compun o afacere estimata la 9 milioane de lei (aproximativ 2 milioane euro). Aproape jumatate din aceasta suma - circa 800.000 de euro - a fost investita in amenajarea magazinului concept al bijuteriilor Sabion - majoritatea realizate in fabrica proprie din Targu-Mures.

Dobanda fantastica a OTP, desfiintata la Inalta Curte. "Trebuia sa varieze dupa Libor, dar doar a crescut"

OTP Bank a pierdut un nou proces cu clientii nemultumiti, de aceasta data la Inalta Curte de Casatie si Justitie, care a respins recursul bancii. Cei trei clienti in litigiu cu banca au contestat modul in care le-au fost calculate ratele de dobanda. Desi acestea ar fi trebuit sa varieze dupa indicatorul pietei la franci - Libor - banca a preferat sa le creasca, desi trebuia sa le reduca. Dupa decizia instantei, cei trei clienti platesc unele dintre cele mai mici dobanzi din Romania, relateaza Economica.net.

In scurta si zbuciumata istorie a creditului pentru populatie din Romania, nimic n-a avut consecinte mai nefaste pentru om decat faimoasa si infama sintagma "banca isi rezerva dreptul sa...".

Sub limba de lemn folosita in contractele bancare, s-au ascuns, insa, dobanzi si comisioane fantasmagorice, care au scos capul la lumina la scurt timp dupa ce cerneala se usca in dreptul semnaturii clientilor. Confruntati cu dobanda variabila care doar creste, in timp ce referintele monetare se duceau spre zero, clientii s-au trezit profund indatorati si pacaliti de creditorul de vreme buna.

5 produse care te vor costa mai mult in 2014

Pe fondul majorarii accizelor incepand cu luna ianuarie a anului viitor cateva produse vor cantari mai greu in cosul zilnic de cumparaturi al romanilor, informeaza Wall-Street.ro.

Acciza impusa micilor distilerii de alcool etilic, a caror capacitate de productie nu depaseste 10 hectolitri de alcool pur, va fi majorata de la 475 euro/hl la 500 euro/hl, printr-o noua ordonanta de urgenta pentru modificarea Codului Fiscal. In proiectul de ordonanta se arata ca nivelul accizelor pentru alcoolul etilic produs de aceste mici distilerii trebuie corelat, in sensul ca acesta trebuie sa fie minimum 50% din nivelul standard, care in prezent este de 1.000 euro/hl alcool pur.

Noua acciza va fi aplicata incepand cu luna ianuarie a anului viitor. Totodata, calcularea accizelor prin ajustarea cu inflatia medie anuala va face berea mai putin accesibila pentru romani si va scadea veniturile colectate la buget, estimeaza Asociatia Berarii Romaniei, care reuneste cei mai mari producatori de bere pe plan local.

Cu antreprenorii la scoala

Firma de consultanta PricewaterhouseCoopers (PwC) a lansat anul acesta un studiu privind afacerile de familie ca model sustenabil pentru secolul XXI si a decis sa aduca antreprenorii la cursuri.

Intr-o piata economica dificila, 71% dintre afacerile de familie din Romania au avut vanzari in crestere anul trecut, iar proprietarii si managerii acestor afaceri sunt increzatori: 61% dintre ei se asteapta in urmatorii cinci ani la o crestere constanta. Studiul PwC Romania demonstreaza astfel ca acest tip de afacere este mai solid si a rezistat crizei mai bine.

Ca avantaje ale afacerilor de familie, PwC enumera un puternic simt al identitatii, o mai mare flexibilitate. De asemenea,  angajatii lor sunt mai implicati, cu toate ca nu au aceleasi oportunitati de evolutie profesionala ca intr-o multinationala, de pilda. Tocmai de aceea una dintre probleme este atragerea si retinerea lor. Si succesiunea pune probleme, mai ales daca urmasii sunt prea tineri sau nepregatiti, de aceea putin peste jumatate dintre antreprenorii romani intentioneaza sa cedeze controlul urmasilor, iar 19 % vor ceda proprietatea, dar nu si managementul, potrivit Forbes Romania.

Tehnologia de pe Galaxy S5, cu care Samsung vrea sa faca revolutie. Cum iti vei debloca smartphone-ul si cand va fi lansat noul gadget

Samsung se pregateste sa implementeze noi tehnologii pe smartphone-urile sale, din 2014, potrivit ZDNet Korea, scrie Business Insider, preluata de Incont.ro. Sud-coreenii vin pe piata, de anul viitor, cu sistemul care scaneaza globul ocular, cu ecranele superclare, dar si scanerele de amprente. Toate acestea se vor regasi mai mult ca sigur pe noul Galaxy, scrie sursa citata.

In teorie, "eye scannerul" va debloca telefonul, fara parola, dupa ce iti va scana irisul.

Bailoutul care leaga Ucraina de Rusia alimenteaza protestele la Kiev

Presedintele Ucrainei, Viktor Yanukovich, a facut marti un pas decisiv in directia Moscovei, cand a fost de acord cu un bailout de proportii al tarii sale si a acceptat ajutorul Rusiei, noteaza Financial Times. Acest ajutor consta intr-o investitie de 15 miliarde de dolari in obligatiuni ucrainiene si o reducere la pretul gazelor in valoare de patru miliarde de dolari.

Miscarea nu este insa pe placul ucrainienilor de rand, care ameninta sa isi continue protestele, ajunse deja acum in cea de a patra saptamana, ceea ce accentueaza criza politica din tara, cea mai mare de la declararea independentei fata de Uniunea Sovietica, in 1991. Protestatarii si analistii deopotriva se intreaba cu ce condititii ascunse vine semnarea acestui pact si cat de tare va lega Ucraina de Kremlin in viitor.

Prabusirea cotatiei aurului trimite in somaj mii de oameni

Muncitorii din mina de aur Blyvooruitzicht, situata la vest de Johannesburg, Africa de Sud, fac eforturi sa supravietuiasca, dupa ce au trecut deja sase luni de cand si-au pierdut locurile de munca, in august. Situatia este o consecinta a scaderii pretului la metalul pretios cu 25% anul acesta, lucru care a afectat in mod special orasele miniere, scrie Bloomberg.

Companiile miniere si-au anuntat deja planurile de a inchide minele peste tot in lume, din Nevada si Peru, pana in Papua Noua Guinee, pe masura ce ne apropiem de prima pierdere anuala pentru aur, din ultimii 13 ani. Blyvooruitzicht, care, in limba africana inseamna “perspective fericite”, este acum inchisa si urmeaza sa se vanda, lansand pe drumuri 1.700 de muncitori. Preturile in scadere au facut ca extractia aurului sa coste prea mult si afacerea sa nu mai fie profitabila.

Australia se confrunta cu un deficit bugetar ce ar putea dura un deceniu

Guvernul australian a anuntat ca deficitul bugetar al tarii s-ar putea prelungi vreme de un intreg deceniu, daca nu sunt luate “masuri de remediere” care sa imbunatateasca situatia financiara, informeaza BBC. Conform ultimelor previziuni economice, deficitul urmeaza sa se ridice la 47 miliarde de dolari australieni pana in iunie, rezultat al unei economii in deriva, asta desi in august analistii prevedeau un deficit de numai 30 de miliarde.

Prognoza de crestere a tarii pentru 2014-2015 a fost si ea redusa de la 3% la 2,5%. “Suntem intr-o situatie fiscala nesustenabila si guvernul este hotarat sa ia decizii dure ca sa ne atingem scopurile. Mai bine de jumatate din pierderile de la buget sunt din cauza unei economii prea permisive”, spune trezorierul Joe Hockey.

Joburile part-time, strategia Spaniei de a revigora piata muncii
 
Somerii din Spania incep incetul cu incetul sa isi gaseasca loc de munca, insa cele mai multe dintre acestea sunt pe termen scurt si ofera un salariu minimal, scrie CNN. Este si cazul lui Valentin Garcia, de 50 de ani, care a reusit sa se angajeze dupa mai bine de trei ani de zile. Barbatul se ocupa cu taierea si ingrijirea pomilor si castiga salariul minim (aproximativ 900 de dolari pe luna), dar intr-o economie precum cea a Spaniei orice loc de munca este binevenit.

Inceputul crizei financiare l-a lasat pe Garcia somer, fara bani si nevoit sa se intretina cu ajutorul mamei sale. Serviciul actual este garantat pentru o perioada de numai sase luni, asa ca barbatul este deja in cautarea unei alte slujbe. Potrivit guvernului de la Madrid, rata somajului incepe sa scada, desi este in continuare la 26%, afectand 5,9 milioane de persoane. Analistii se indoiesc oricum ca acest tip de oferte de munca vor scoate tara din impas.