Romanii au scapat de datorii de 21 miliarde de lei, dar fara credite de consum economia nu respira

Bancile mai au in bilanturi circa 3 milioane de credite de consum dupa ce criza a sters 1,5 milioane de conturi. Doar ipotecarele si cardurile de credit au crescut, noteaza Ziarul Financiar.

Stocul creditelor de consum din bilan¬turile bancilor a scazut cu echivalentul a 21 miliarde de lei fata de varful atins in februarie 2009, la debutul crizei financiare pe piata locala, si a ajuns la 55 miliarde de lei (circa 12 mld. euro) la sfarsitul lunii iulie, potrivit datelor BNR. Bancile au ramas astfel fara o sursa importanta de venit in conditiile in care aceste credite au dobanzi foarte mari.

Dezindatorarea reduce presiunea pe bugetele clientilor si lasa mai multi bani disponibili pentru economisire sau pentru cheltuieli. Pe de alta parte, economia nu reuseste sa accelereze ritmul de crestere in conditiile in care robinetul creditarii ramane strans.

In ce merita sa economisim: euro, dolari sau lei?

Cine a economisit in dolari in ultimul an a facut cea mai proasta alegere, leul aducand randamente cu 7%-8% mai mari. Pentru urmatoarele 12 luni insa, dolarul pare sa fie moneda castigatoare, conform analistilor citati de Capital.ro.

Daca am fi avut de ales in ce sa economisim in perioada iunie 2012-iunie 2013, probabil cele mai multe prognoze ale economistilor ne-ar fi indicat dolarul. Numai ca realitatea ne-a aratat ca cine ar fi plasat banii in depozite in dolari ar fi scos dupa un an o suma mai mica in echivalent lei, pentru ca leul s-a intarit cu 3,4% fata de dolar, iar dobanzile la dolari nu au depasit 3%. Leul ar fi adus cele mai bune randamente, de 5,2% pe medie. Randamentele la lei au fost cu 7%-7,7% mai mari decat randamentele in echivalent lei la depozitele in dolari si cu 2%-2,8% decat la depozitele in euro.

Ce facem insa de acum incolo? In ultimele doua luni, dobanzile la depozitele in lei au coborat consistent, odata cu taierea dobanzii-cheie de catre BNR. Pentru perioada urmatoare, spatiul pentru reducerea dobanzilor este redus, spune economistul-sef al BCR, Eugen Sinca, astfel ca ne putem astepta la noi reduceri de pana la jumatate de punct procentual (0,5%), apoi la o stabilizare a dobanzilor.

Oameni de 100.000 de euro pe an: cat castiga sefii firmelor cu 200-300 de angajati

Remuneratia care include bonusurile pentru un director general intr-o companie de 200-300 de angajati este de 116,300 euro brut pe an, releva un studiu realizat de firma de executive search Pedersen & Partners, preluat de Wall-Street.ro.

“Remunerarea executivilor in cele 100 de companii de top din Europa si Statele Unite este in medie de sapte ori mai mare decat salariul directorilor generali din intreprinderile mici si mijlocii si de 40 de ori mai mare decat salariul mediu al unui angajat dintr-o functie generala de conducere (angajat tip white collar). In Romania, spre exemplu, compensatia in numerar incluzand bonusul, pentru un director general intr-o companie de 200-300 de angajati este de 116,300 euro brut pe an”, se arata in studiul citat.

Ce meserii au cei mai multi romani

Cei mai multi romani lucreaza cu forme legale ca muncitori, ca operatori de instalatii si ca profesori si educatori, potrivit celor mai recente masuratori realizate de INS, remise Economica.net.

Peste 980.000 de muncitori, peste 465.000 de operatori de masini si instalatii si peste 227.000 de profesori si educatori lucreaza cu forme legale si norma intreaga in Romania, potrivit celor mai recente masuratori realizate de INS, respectiv ancheta asupra salariilor pe ocupatii, din luna octombrie 2012, scrie Economica.net.

Ca metodologie, INS a luat in calcul in realizarea acestei analize doar salariatii cu program complet de lucru, care au muncit cel putin 23 zile in luna octombrie 2012, care au fost platiti integral pentru zilele lucrate si care muncesc in firme/organizatii cu cel putin patru angajati.

Clasamentul profesiilor celor mai multi romani

Muncitori (calificati si necalificati): peste 980.000.
Operatori (obtin calificarea in licee de profil, scoli profesionale sau la locul de munca) la instalatii si masini si asamblori de masini si echipamente: peste 465.000.
Profesori si educatori: peste 227.000.
Vanzatori, casieri, lucratori comerciali (fara casierii din banci): peste 212.000.
Soferi si conducatori masini si utilaje: peste 176.000.
Directori generali, directori executivi, directori de intreprinderi si asimilati: peste 95.000.
Ingineri: peste 96.000.
Paznici: peste 85.000.
Economisti: peste 59.000.

Impozitul forfetar se aplica de la 1 ianuarie 2014. Taxa va fi platita de firmele din turism si servicii

Impozitul forfetar, prin care se inlocuieste cota de 16% pe profit sau de 3% pe cifra de afaceri cu o suma fixa, se va aplica de la 1 ianuarie 2014, potrivit unui proiect de lege discutat in prima lectura miercuri in Guvern. Documentul va fi trimis Parlamentului spre adoptare in regim de urgenta, informeaza Incont.ro.

Surse guvernamentale au declarat pentru Mediafax ca proiectul de lege nu a putut fi adoptat miercuri, deoarece nu primise toate avizele necesare. Astfel, va fi aprobat de Guvern saptamana viitoare, pentru a fi apoi dezbatut in regim de urgenta in legislativ.

Ministrul delegat pentru IMM, Turism si Mediu de Afaceri, Maria Grapini, a declarat, miercuri, ca impozitul forfetar se va aplica pentru cateva mari categorii de servicii: hoteluri si pensiuni; restaurante, baruri si cafenele; saloane de infrumusetare si spalatorii auto.

Copiii fac afaceri trasnite

Organizatia internationala Junior Achievement ii invata de 20 de ani pe copiii din Romania ca antreprenoriatul e facut, in general, de oameni cu bani putini, dar idei bune, relateaza Forbes Romania.

La competitia de antreprenoriat a Junior Achievement, Compania Anului, au participat anul acesta un proiect de culegere si scriere a memoriilor, o aplicatie iOS pentru RATB care arata cat mai au autobuzele pana la destinatie (proiecte castigatoare la cate o categorie), dar si o echipa care produce „casute de veci” pentru animale de companie. Premiul "Cea mai buna idee de afacere" a fost acordat unor elevi pentru jocul lor social ce implica diferite sarcini, inclusiv activitati comunitare, precum datul zapezii.

Povestea prahovenilor care nu vor sa exporte mobila produsa in Romania

In absenta consumatorilor interni, producatorii autohtoni de mobila s-au axat pe exporturi, iar reteta lor a condus la o crestere cu 3% a sectorului. In acest context, fabrica Lemet din Campina are o strategie atipica, tintind piata locala, noteaza Business Magazin.

Contextul: Afacerile producatorilor de mobila sunt in crestere, iar motorul acesteia sunt exporturile: circa 80% din productia totala de mobila paraseste granitele tarii, Romania situandu-se pe locul 13 in lume in topul exportatorilor mondiali. Lucrurile difera in ce priveste consumul pe piata locala de mobila, aflata in scadere de la inceputul crizei.

Decizia: In urma cu cinci ani, conducerea Lemet Campina a hotarat dezvoltarea retelei de magazine Lem’s, ca urmare a identificarii unei categorii de consumatori dispusi sa investeasca in produse de mobilier autohtone. Decizia a fost luata impotriva tendintei generale, prin dezvoltarea retelei de magazine Lem’s in tara si prin dezvoltarea de produse dupa gusturile romanilor.

Efectele: Producatorul de mobila a inregistrat o crestere a afacerilor de 21% in prima parte a anului curent, pana
la 8,3 milioane de euro. Reprezentantii companiei previzioneaza o crestere de 20% pentru tot anul, la fel ca in 2012.

Britanicii privatizeaza Royal Mail, cel mai vechi serviciu postal din lume

Ministrii britanici vor da joi unda verde proiectului de privatizare a Postei Regale, o decizie despre care inclusiv Margaret Thatcher sustinea ca este un pas prea departe, conform Financial Times. Guvernul isi va anunta intentia de a vinde majoritatea actiunilor din cel mai vechi serviciu postal din lume, acesta fiind cel mai ambitios plan de privatizare de cand John Major a vandul liniile de cale ferata in anii ’90. Odata inceput, procesul de vanzare ar trebui sa dureze intre patru si sase saptamani, iar compania ar putea fi evaluata la trei miliarde de lire sterline. Cei interesati vor putea cumpara actiuni de la brokeri, dar si direct de la guvern, prin intermediul unui site special creat pentru asta. Celor 150.000 de angajati li s-a promis o parte de 10%, echivalentul a 2.000 de lire pentru fiecare,  in cazul in care evaluarea se va face la trei miliarde de lire, insa principala organizatie sindicala ameninta totusi cu greva.

San Francisco devine offshore-ul miliardarilor din Asia

Primarul din San Francisco, Edwin Lee, a avut saptamana aceasta discutii cu directorii Bancii Chinei, pentru a transforma orasul intr-un incubator offshore al yuanului, au spus doua persoane apropiate problemei, citate de Bloomberg. Potrivit acestora, intalnirea care a avut loc luni a fost una preliminara si privata, la care au luat parte si membrii consulatului chinez. San Francisco se va alatura astfel Londrei, Paris si Frankfurt, care au aceleasi planuri cu Banca din China. Tranzactiile cu yuani, la nivel global, au devenit mai mult decat triple, in intervalul 2010-2013, facand ca moneda sa devina a noua cea mai circulata din lume. Pana acum, Hong Kong – primul centru dedicat yuanului din afara Chinei, manipula aproape 90% din totalul tranzactiilor efectuate in afara tarii.

Economia chineza a ajuns intr-un punct critic

Economia din China trece printr-un moment crucial, din punct de vedere al restructurarii, a spus Li Keqiang, premierul tarii, citat de BBC. La Forumul Economic Mondial din orasul portuar Dalian, Li a promis sa imbunatateasca relatiile cu firmele din afara, subliniind ca multinationalele vor primi tratament egal ca si companiile detinute de stat. Acesta a mai adaugat ca tara este in pozitia de a-si atinge targetul de crestere de 7,5% anul acesta, in ciuda climatului economic “complex”. Dupa al doilea trimestru din 2013 insa, China inregistrase cea mai mica crestere din ultimele doua decenii, lucru ce a ridicat ingrijorari cu privire la evolutia celei de-a doua economii a lumii. “Baza pentru o revenire economica este inca fragila si ne asteapta multe incertitudini. China este acum intr-un punct critic si, fara o transformare structurala si o evolutie, nu vom putea sustine cresterea economica”, a declarat Li pentru Associated Press. Guvernul se straduieste intre timp sa intareasca moneda nationala si sa se bazeze mai putin pe exporturi.