Isarescu ar trebui sa primeasca un nou job. Intrebarea este daca isi doreste aceasta transformare

Mugur Isarescu isi doreste si va primi un nou mandat de guvernator al Bancii Nationale, al cincilea. Intrebarea e ce va face in urmatorii cinci ani. Pentru ce va veni zilnic la serviciu, avand in vedere ca actualele obiective ale BNR, stabilitatea preturilor si stabilitatea financiara, sunt bifate?

Inflatia este la minime istorice, in jurul a 1% pe an, in parametrii europeni. Ea este prea mica pentru economia romaneasca, producand dureri de cap ministerului de finante in privinta incasarilor in valoare nominala si multor companii care au fost obisnuite sa traiasca din majorari de preturi, si nu din competitivitate, relateaza Ziarul Financiar.

Cursul valutar este stabil si relativ liber, rezerva valutara este chiar prea mare dupa cum spune chiar guvernatorul, iar deficitul de cont curent, punctul vulnerabil al economiei, aproape ca a disparut, Romania ajungand sa ramburseze valuta in loc sa beneficieze de intrari.

Cata influenta are Rusia in economia Romaniei. Companiile-cheie, oligarhii si situatia lor la zi

Oamenii de afaceri rusi controleaza companii importante in economia Romaniei, din sectoare-cheie ale productiei, in special in metalurgie si resurse de hidrocarburi. Pe fondul crizei din Ucraina, in care infleunta economica rusa este utilizata ca arma politica, HotNews.ro trece in revista situatia actuala a implicarii oamenilor de afaceri rusi in economia Romaniei.

Potrivit Ambasadei Federatiei Ruse la Bucuresti, care citeaza statisticile vamale romanesti, in anul 2013, volumul schimburilor comerciale romano-ruse au fost de 4,986 miliarde de dolari, in crestere cu 12,8% fata de anul precedent.

Rusia are excedent comercial in relatia cu Romania: importurile efectuate de Romania au fost in anul 2013 de 3,147 miliarde de dolari, in crestere cu 2,5% fata de anul precedent, iar exporturile tarii noastre in Rusia au fost de 1,839 miliarde de dolari, in crestere cu 36,1%.

Reteaua celui mai influent investitor imobiliar din Romania

Mostenitorul unui imperiu petrolier din Texas, unul dintre cei mai bogati manageri de fonduri de hadging din lume, cel mai bogat israelian, unul dintre cei mai mari administratori de averi din Europa, investitori cu renume pe piata ungara si israeliana, acestia sunt oamenii cu care s-a inconjurat cel mai influent investitor imobiliar din Romania, Ioannis Papalekas, noteaza Capital.ro.

Consultantii imobiliare vorbesc de cativa ani de un zid de bani descris de piete precum Varsovia, Praga, Frankfurt si Londra, peste care cu greu mai trece cate un investitor spre regiunea noastra. Intr-un asemenea mediu ostil, Ioannis Papalekas (37 de ani) a reusit sa convinga zeci de investitori sa mearga pe mana sa si sa parieze pe imobiliarele din Romania sute de milioane de euro. De la listarea la Bursa de la Londra, in iulie 2013, compania sa, Globalworth, a incheiat tranzactii imobiliare in valoare de circa 360 mil. euro si a inchiriat 50.000 de metri patrati de spatii comerciale, toate vizand imobile din Romania. Globalworth, din care Ioannis Papalekas detine 64,9%, are ca scop principal adunarea sub aceeasi umbrela a principalelor proprietati cumparate de Papalekas sau partenerii sai in Romania de-a lungul ultimilor ani. Pana acum, el a investit in aceasta companie circa 90 mil. euro si s-a angajat sa mai aloce inca 25 mil. euro in perioada urmatoare.

Start-up in educatie: "Am ales modelul german, unde esti invatat sa te exprimi. La noi, trebuie sa stai in banca si sa asculti"

Adina Mirica, economist de profesie, a lasat in urma peste 10 ani petrecuti in multinationale si a investit 25.000 de euro intr-un start-up in domeniul educatiei. Din 2011 a deschis un afterschool si o gradinita inspirate dupa model german, tara in care copii sunt incurajati sa gandeasca si sa se exprime inca de mici si in care in viitor pot avea sansa la un trai fara griji, in timp ce la noi trebuie sa stea in banci si sa asculte, potrivit Wall-Street.ro.

Antreprenoarea este de profesie economist, insa si-a inceput activitatea in invatamant, unde a activat vreme de cinci ani. Apoi, a facut cariera timp de 10 ani in ING. "Eu sunt din Campulung Muscel, iar in Bucuresti am venit in anul 1997. Aici mi-a fost destul de greu sa ma descurc cu salariul de invatatoare si, printr-o conjunctura favorabila, am intrat in televiziune, unde am lucrat doi ani ca prezentatoare de stiri si editor coordonator la Tele7ABC. Ei erau pe val la acea vreme si mi-au dat un salariu de 3-4 ori mai mare decat in invatamant. Tot printr-o conjunctura favorabila am ajuns sa lucrez in ING, unde am stat 10 ani. Am intrat pe mai multe functii, de la consultant financiar si pana la manager. Dupa 10 ani ING, am intrat in alte doua companii, iar dupa ce postul meu s-a restructurat am decis sa intru in antreprenoriat", a explicat Mirica.

Avand spiritul anteprenorial in sange, dupa ce a cunoscut-o pe invatatoarea de origine germana a fiicei sale, impreuna cu aceasta a decis sa puna bazele unui afterschool in limba germana.

Cat castiga investitorii din actiunile companiilor controlate de stat

Cele mai generoase cu investitorii au fost companiile controlate de stat carora legea le pretinde sa distribuie minim 50% din profit ca dividend. Societati precum Transelectrica (TEL), operatorul sistemului energetic national, sau Nuclearelectrica (SNN), listata recent, au inregistrat profituri record in 2013, din care intentioneaza sa plateasca peste 80% catre actionari. La cele mai recente preturi ale actunilor, aceste dividende s-ar ridica la circa 13%, cu randamente foarte atractive in comparatie cu dobanzile bancare din ce in ce mai mici, scrie Economica.net.

Cele doua societati energetice sunt urmate indeaproape de Transgaz (TGN), care detine monopolul transportului de gaze si care ofera un randament de 9% la dividend. In cazul Romgaz (SNG), cel mai mare producator autohton de gaze, dividendul anuntat va fi mai mare decat profitul net obtinut in 2013, probabil in baza rezervelor uriase de numerar. Randamentul dividendelor Romgaz este 7,5% din cotatiile actuale.

Pentru a beneficia de aceste dividende, adica partea din profitul unei companii pe care managementul decide sa o distribuie catre actionari, un investitor trebuie sa cumpere actiuni la companiile de stat listate. O perioada prielnica achizitiei pentru astfel de actiuni este pana la mijlocul lunii mai, timp in care interesul crescut la cumparare ar putea aduce castiguri si din aprecierea valorii actiunii.

Mesajul sefului Fondului Proprietatea pentru romani: "Invatati sa faceti bani!"

Greg Konieczny a mai fost invitatul Business Magazin la Meet the CEO si in 2011, la doar cinci luni de la listarea la bursa a Fondului Proprietatea. Acum, cu trei ani in plus de experienta, managerul de portofoliu al Fondului Proprietatea si vicepresedintele executiv al Franklin Templeton Investment Management revine la Meet the CEO, cu o perspectiva noua asupra pietei de capital si a economiei romanesti.

Daca ar fi sa se imagineze inca o data ca proaspat venit in Romania, Greg Konieczny glumeste ca primul lucru pe care l-ar face ar fi probabil sa afle rezultatele meciurilor de fotbal; pasiunea de fotbalist amator in tinerete a facut, de altfel, ca printre putinele cuvinte romanesti pe care le stie sa se numere si cativa termeni din jargonul fotbalistic, pe langa primul cuvant invatat aici - „multumesc„. Konieczny a ajuns aici prima data in 1996-97, cand bursa era in plin boom, si de atunci cam in fiecare an a venit sa caute companii in care Franklin Templeton sa investeasca, arata Business Magazin.

Din 2010 insa, cand Franklin Templeton a devenit administratorul Fondului Proprietatea, a inceput sa cunoasca mai bine "cultura si culoarea locala". Iar perceptia lui a fost influentata, nu in cel mai fericit mod, de faptul ca a avut de-a face foarte mult cu functionari ai statului. „Nu am inteles la momentul respectiv, cand am preluat mandatul de administrator, cat de jos era de fapt punctul de pornire: ne facusem temele in materie de cercetare a pietei, discutasem cu companii, cu actionari, dar intelegi cu adevarat situatia numai cand incepi sa te ocupi zilnic de o activitate, sa ai raspunderea ei directa. Si n-a fost poate chiar un soc, dar sigur situatia pe care am gasit-o a fost sub asteptarile noastre."

Auchan a terminat transformarea hipermarketurilor Real preluate, a urcat pe locul doi in topul retailerilor si si-a dublat afacerile

Auchan Romania a incheiat procesul de rebranding al celor 20 de magazine Real cumparate de la grupul german Metro, odata cu inaugurarea de sambata, 12 aprilie, a hipermarketului din AFI Cotroceni Bucuresti, scrie Adevarul.ro.

Retailerul a inceput remodelarea magazinelor Real in octombrie anul trecut, cu un program de trei deschideri pe luna si un buget de 40 de milioane de euro. Tranzactia Auchan-Real a fost finalizata pe 12 septembrie 2013, ca urmare a acordului semnat in 30 noiembrie 2012 intre grupul Auchan si Metro Group si a validarii primite din partea Consiliului Concurentei, la sfarsitul lunii iulie. Auchan Romania, in noua sa dimensiune, are 31 de magazine deschise si alte doua in constructie, o suprafata neta de vanzare de 252.000 metri patrati, peste 10.000 de angajati, 3 platforme logistice, 70 de milioane de clienti anual si o cifra de afaceri comuna de peste 4,5 miliarde de lei, fara taxe.

Compania devine astfel unul dintre cei mai mari cinci angajatori privati din Romania si a doua retea de comert ca suprafata totala de vanzare la nivel national, dupa Kaufland. Auchan ar putea deschide hipermarketul din cartierul bucurestean Drumul Taberei in acest an, in luna decembrie, termenul oficial fiind inceputul anului 2015, iar investitiile totale in proiect se ridica la 70 de milioane de euro. „Suntem avansati cu lucrarile la Auchan Drumul Taberei. Am putea sa deschidem chiar in decembrie. Vom confirma in luna mai“, a declarat vineri directorul general al retailerului, Patrick Espasa.

Viata pe cea mai scumpa strada din lume. Kensington Palace Gardens, zona in care locuiesc nababii lumii si unde pretul mediu al unei locuinte este de 50 mil. euro

Kensington Palace Gardens din Londra este cea mai scumpa zona din Marea Britanie. Vilele sale impunatoare sunt un simbol al discrepantei tot mai mari dintre oamenii obisnuiti si cei super bogati. Jurnalistii de la The Guardian au reusit, cu greu, sa patrunda in aceasta fortareata si sa relateze despre viata pe care o duc cei care locuiesc in acest paradis, noteaza Incont.ro.

Este foarte complicat sa scrii despre cea mai scumpa strada din Marea Britanie, avand in vedere ca cei care locuiesc aici, membrii elitei super bogate din Marea Britanie, nu sunt in general dispusi sa dea interviuri, scrie publicatia britanica.

Kensington Palace Gardens, zona in care isi au resedintele cei mai cunoscuti nababi ai lumii – Roman Abramovici, Leonard Blavatnik sau Lakshmi Mittal, si unde o casa scoasa la vanzare in prezent de catre un print saudit se vinde cu 100 de milioane de lire sterline, este cel mai scump loc unde se poate cumpara o proprietate in Londra si in intregul Regat.

Aparent, nu este nimic iesit din comun pe strada linistita, unde pretul mediu al unei locuinte era anul trecut de 41 de milioane de lire sterline (50 milioane de euro), de 165 de ori mai mult decat media de 250.000 de lire sterline, de la nivelul Marii Britanii.

Performante in cariera si viata privata ideala pentru 500 de euro pe ora. Cum va poate ajuta un antrenor personal

Dupa modelul antrenorilor sportivi care se lupta cu echipa ca sa castige un trofeu important, au aparut si antrenorii personali. Ii ajuta pe oameni sa obtina performanta in cariera, ori sa-si rezolve problemele din viata privata. Fenomenul se numeste "coaching" si se adreseaza persoanelor ambitioase, care vor sa-si depaseasca limitele, informeaza Stirile ProTV.

Coaching-ul isi propune sa scoata ce-i mai bun din oameni. Spre deosebire de psihoterapie, nu vindeca traume, ci se axeaza pe ce trebuie facut ca sa ne atingem obiectivele. Lucian are 24 de ani si a mers la prima sedinta de coaching. A terminat Dreptul, dar si-a dat seama ca nu e ceea ce-si doreste. Acum, Lucian isi cauta viitorul. Iar dupa cateva sesiuni de antrenament va putea sa gaseasca singur un raspuns.

Cea mai mare banca din Grecia pregateste o majorare de capital de 2,1 miliarde de euro

National Bank of Greece (NBG), cea mai mare banca din Grecia, intentioneaza sa atraga fonduri de 2,1 miliarde de euro prin vanzarea de actiuni pentru a acoperi un deficit de capital identificat de banca centrala in cadrul unor teste de stres, a declarat o sursa apropiata situatiei pentru Bloomberg. NBG controleaza Banca Romaneasca.

Institutia de credit va decide asupra planului, care este inca in discutie, la reuniunea de marti a board-ului, a spus sursa citata. Banca elena a anuntat la 7 martie ca va prezenta un plan de a obtine fondurile necesare recapitalizarii fara sa vanda actiuni. Banca centrala din Grecia a refuzat sa accepte planul, au declarat surse informate asupra discutiilor.