Romania are o impredictibilitate la nivel legislativ, care se reflecta in preturi. Nota de plata nu o achita investitorul, ci consumatorul final

Cresterea vanzarilor cu amanuntul cu 9% este cea mai buna veste pentru economie din ultimele 3-4 luni, semn ca cererea interna isi revine si va avea o contributie mare la activitatea economica, a declarat la ZF Live Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen.„Daca economia a crescut pana anul trecut in special pe partea de cerere externa, cererea interna performand destul de slab, la fel si investitiile, anul acesta avem o acce­lerare puternica a vanzarilor cu amanuntul, ceea ce arata clar ca partea de cerere interna in zona de consum recupereaza si creeaza premise pentru o crestere economica mult peste asteptarile initiale“, a spus Ionut Dumitru, potrivit Ziarului Financiar.

Lista lui Sova: ce proiecte de autostrazi iau startul in 2014

Doua proiecte de autostrazi vor demara anul acesta, Sebes-Turda cu o lungime de 70 de kilometri si Comarnic-Brasov in lungime de 53 kilometri, care va fi gata in 2017. Constructia la Autostrada Sebes-Turda va incepe in luna mai potrivit ministrului Transporturilor, Dan Sova. CNADNR a selectat la finalul anului trecut constructori romani, italieni si austrieci pentru constructia autostrazii, pretul pe kilometru fiind de 6 milioane euro. Finantarea este asigurata din fonduri europene (85%) si bani de la bugetul de stat. Durata de executie a lucrarilor este de 22 de luni, incluzand patru luni pentru proiectare, iar perioada de garantie este de patru ani, scrie www.wall-street.ro.

Impactul unei fuziuni fara precedent

Fuziunea dintre Holcim si Lafarge va avea un impact pozitiv asupra pietei romanesti, intetirea concurentei aducand dupa sine si o rearanjare a preturilor. Pentru ca fuziunea dintre cei doi producatori de ciment sa fie acceptata de autoritatile de concurenta, Holcim si Lafarge trebuie sa vanda, la nivel global, fabrici care ar putea valora circa 7 mld. euro. Cele patru fabrici pe care Holcim si Lafarge le detin in Romania au o capacitate anuala de productie de circa 7,2 mil. tone, echivalentul a circa 66% din piata. Pentru a se alinia la legile concurentei, noul conglomerat trebuie sa renunte la cel putin doua fabrici, pentru a-si reduce cota de piata la circa 43%, potrivit unor calcule realizate de Deutsche Bank, noteaza www.capital.ro.

Cat de asigurata este de fapt masina ta in caz de viituri si grindina

Pretul a fost si este principalul element pe care romanii il iau in calcul atunci cand aleg o polita de asigurare, arata studiile de specialitate. Pentru cei mai multi este chiar singurul termen care conteaza, iar agentii si chiar unele companii de brokeraj intretin aceasta stare de fapt prin promovarea produselor exclusive pe criteriul costurilor cu prima. Fenomenele meteorologice din aceste zile ar trebui insa sa ne dea de gandit in ceea ce priveste selectia politei de asigurare auto, mai ales atunci cand vorbim despre CASCO, o asigurare care, spre deosebire de RCA, se refera la bunul propriu al asiguratului. In mare, firmele de asigurare acopera daunele provocate automobilelor de viituri si, mai nou, chiar de grindina, insa nu o fac in orice conditii, potrivit www.economica.net.

Germanii de la Lidl fac supermarket pe terenul fostei fabrici de bere din Bragadiru

Retailerul german Lidl, care opereaza in Romania o retea cu peste 170 de supermarketuri, intentioneaza sa construiasca un nou magazin pe terenul fostei fabrici de bere din Bra­gadiru, a carei constructie a fost par­tial demolata inca de anul trecut. Orasul situat la iesirea din Bucuresti catre Alexandria poarta numele fostului industrias Dumitru Marinescu Bragadiru, care in urma cu un secol era cel mai mare producator de bere din Romania. Cu toate acestea, de mai multi ani nu se mai produce bere nici in Bragadiru si nici in fosta fabrica a acestuia din apropierea pietei George Cosbuc din Bucuresti, scrie Ziarul Financiar.

Educatia, cercetarea si transporturile - revolutionate de tinerii sub 24 de ani din Romania

Robotul care se poate scufunda la o adancime mult mai mare decat cea la care un om rezista sub apa, enciclopedia accesibila printr-o interfata vocala si gadgetul care localizeaza accidentele sunt doar cateva idei de proiecte ale tinerilor care s-au inscris pe platforma Smart Nation a UPC si care au participat la competitia Tech School. Din cele cateva mii de proiecte inscrise, cinci au fost premiate cu premii in valoare totala de 25.000 euro – patru premii constand in bugetele necesare implementarii si un al cincilea reprezentat de un loc la conferinta globala TED Youth 2014, scrie Business Magazin.

Kremlinul comenteaza ultima editieDupa 20 de ani". Ziua Europei, comparata de vicepremierul rus cu o "parada gay"

Unul dintre cei mai inalti oficiali de la Kremlin a raspuns la afirmatiile facute in editia de duminica a emisiunii "Dupa 20 de ani". Comentariile sale sunt extrem de critice la adresa pro-europenilor de peste Prut. Filat a afirmat in aceasta emieiune ca Rusia vrea sa refaca Uniunea Sovietica iar Republica Moldova este in pericol. Filat a spus si ca politicienii rusi vin in Moldova fara sa fie invitati, dandu-l ca exemplu pe vicepremierul Rogozin. Acesta a raspuns pe Twitter: „Respect sfaturile primite din afara, si mai ales amenintarile, dar tot merg in Transnistria de Ziua Victoriei”, facand aluzie la declaratiile lui Vlad Filat de la „Dupa 20 de ani”, noteaza www.stirileprotv.ro.

Cateva paradisuri fiscale din Europa, arma secreta cu care Putin ar putea fi scos din Ucraina

Cateva paradisuri fiscale din Europa, precum Olanda si Elvetia, unde marile companii din Rusia au transferat zeci de miliarde de dolari pentru a evita plata impozitelor, ar putea fi cheia sanctiunilor prin care Occidentul vrea sa determine Moscova sa slabeasca presiunile asupra Ucrainei. Cele mai mari companii de petrol, gaze, minerit si retail din Rusia, inclusiv unele conduse de miliardari apropiati presedintelui Vladimir Putin, au inregistrat active de zeci de miliarde de dolari in Olanda, Luxemburg, Cipru, Elvetia si Irlanda, pentru a se feri de taxe si iesiri de capital, scrie Bloomberg. Intre aceste companii se afla Rosneft, Gazprom, Lukoil si compania de trading Gunvor Group, cu sediul in Geneva, fondata de un asociat al lui Putin vizat de sanctiuni.

Orasul Seattle, la un pas sa adopte cel mai mare salariu minim din lume

Luna mai a venit cu vesti foarte bune pentru locuitorii orasului american Seattle. Primarul a anuntat un proiect prin care doreste sa ridice minimul salarial la 15 dolari pe ora. Daca masura va fi adoptata, Seattle va deveni primul (dintre orasele mari) in topul celor carora statul ofera cele mai mari salarii minime pe ora. Pe de alta parte insa, Elvetia vine si ea tare din urma si propune un salariu minim de 25 de dolari pe ora. Masura urmeaza sa fie dezbatuta intr-un referendum organizat la sfarsitul acestei luni. Propunerea, in cazul Seattle, a venit din partea unei comisii speciale a afacerilor, muncii si liderilor politici, si are sanse destul de mari sa fie aprobata de catre oficiali, scrie Quartz.com. preluat de www.stirileprotv.ro.

Planul Nokia de a redeveni numarul 1 mondial, dupa vanzarea diviziei de telefoane mobile. Pariaza 100 mil. dolari pe masinile SF ale viitorului

Nokia planuieste sa investeasca 100 de milioane de dolari in dezvoltarea de masini inteligente, alaturandu-se astfel CEO-ului de la Tesla Motors,vizionarul Elon Musk, sau gigantului Google, care a lansat masina fara sofer, scrie Bloomberg. Investitiile, care se vor face prin intermediul unui nou fond detinut de companie, se adreseaza in principal dezvoltarii business-ului de tehnologie de localizare si harti pentru masini, au anuntat reprezentantii companiei. Nokia incearca sa-si reconstruiasca business-ul si sa se extinda, dupa vanzarea diviziei de telefoane mobile catre Microsoft, pentru suma de 5,4 miliarde de euro, tranzactie finalizata luna trecuta.