Mancam mai scump decat germanii, desi salariul mediu este de sase ori mai mic

Alexandru Vlad, unul dintre cei mai puternici executivi romani, care are pe mana afacerea Selgros Cash&Carry cu vanzari de circa 800 mil. euro si peste 4.000 de angajati, spune ca in Romania mancarea este mai scumpa decat in Germania, cea mai dezvoltata economie europeana, unde salariul mediu este de cinci-sase ori mai mare decat pe piata locala, scrie Ziarul Financiar. Executivul crede ca la baza acestei situatii stau doua motive – TVA prea mare si faptul ca lantul alimentar nu incepe in Romania. „In Romania mancarea este mai scumpa decat in Germania. Prima cauza este TVA, si cred ca suntem singura tara din UE care are TVA de 24%, extrem de mare, atat pentru paine, cat si pentru masini de lux. Este un impozit indirect pe consum care nu ar trebuie sa-l afecteze pe cel care isi cumpara un iaht la fel de mult ca pe cel care isi cumpara paine zilnic si are un venit de 200-300 de euro.“ Vlad mai spune ca reducerea substantiala a TVA la bunurile alimentare ar duce la o scadere imediata a pretului brut si nu ar crea o mare problema bugetara pe termen mediu si lung.

La 70 de ani a construit un imperiu de 50 de milioane de euro: „In 18 ani, am avut 21 de zile de concediu"

Extrem de discreta in ce priveste aparitiile in presa, medicul Mihaela Cristescu este parintele MedLife, cel mai mare lant de clinci si spitale private de pe piata locala. De profesie pediatru, Cristescu a parasit sistemul public de sanatate in 1997, cand a demarat, pornind de la un cabinet, proiectul care avea sa ajunga dupa aproape doua decenii la venituri de 50 mil. euro anual. „In 18 ani, am avut 21 de zile de concediu", spune Mihaela Cristescu, in prezent membru in consiliul de administratie. Ea conduce spitalul de pediatrie din nordul Bucurestiului, „unde sunt prezenta zilnic, de luni pana sambata„. De fapt, Cristescu a ales sa se implice mai mult de partea medicala inca din 2004, cand fiul sau, Mihail Marcu, a preluat fraiele MedLife. Cititi un interviu cu Mihaela Cristescu pe www.businessmagazin.ro.

Dunarea a „navalit” peste cel mai mare mosier roman. 4 milioane de euro paguba

4.000 de hectare cu culturi agricole din Insula Mare a Brailei au fost inundate de Dunare. Nu mai poate fi recuperat nimic iar arendasul Culita Tarata spune ca are deja o paguba de 4 milioane de euro, noteaza www.economica.net. Potrivit acestuia, inundatiile au afectat culturile de toamna provocand pagubde circa 4 milioane de euro. Campurile nu au fost asigurate, paguba este iremediabila. ”Speram sa facem productie mare si sa avem preturi bune la vara ca sa acoperim pierderea asta. Asa-i la cativa ani o data. Navaleste Dunarea, esti la mila lui Dumnezeu”, explica agricultorul care are in concesiune 55.000 de hectare numai in Insula Mare a Brailei si inca 15.000 in judetul Neamt. Tarata spune ca a cerut la Ministerul Agriculturii sa preia el aceste canale, insa a fost refuzat. Afaceristul este mirat : „Agricultura cheltuie anual 10 milioane de euro numai pentru paza fostelor canale de irigatii din tara. Eu am vrut sa preiau cheltuiala cu cele din Insula, dar, pentru ca ma cheama Tarata, nu mi le-au dat. As fi facut si decolmatarea lor, as fi montat pompe, as fi scutit si Ministerul de cheltuiala cu ele. Dar nu se poate”, a aratat Tarata.

Ursus demoleaza fabrica de la Cluj, care producea 10% din berea vanduta in Romania

Fosta fabrica de bere Ursus de la Cluj, cu o istorie de 135 de ani, este in aceasta perioada demolata de catre proprietari, gigantul sud-african de bere SABMiller, iar berea cu acest nume a ajuns sa fie produsa la Timisoara, Brasov si Buzau, scrie Ziarul Financiar. In aceste conditii, Romania a ramas cu doar 20 de berarii, dupa ce in 2004 avea 125 de centre de productie, si devine singura tara din regiune in care numarul fabricilor de bere este in scadere. Spre comparatie, in Cehia, Bulgaria, Polonia si Ungaria numarul lor a ramas constant in ultimii ani sau chiar a crescut, accentul fiind pus pe microberarii. Demolarea cladirilor unde a func­tionat una dintre cele mai vechi fabrici de bere din Romania a fost demarata inca de la inceputul lunii trecute, in conditiile in care Ursus Breweries a primit unda verde de la Primaria orasului Cluj-Napoca.

Cum va arata Gara de Nord in 2020

Gara de Nord va arata complet diferit in urmatorii cativa ani, potrivit unui proiect al autoritatilor feroviare. Dupa model belgian, Gara de Nord va fi transformata intr-un mall, cu spatii comerciale si locuri de relaxare, dar in acelasi timp si cu peroanele modernizate. Potrivit proiectul dat de Clubul Feroviar Roman, gara va deni o adevarata eurogara, cu un nivel suprateran si doua subterane. Va avea un tunel cu o lungime de 20 km care va fi proiectat pentru trenurile de mare viteza si care va face legatura cu garile Progresul si Obor. Proiectul costa costa 1,3 miliarde de euro si ar putea fi terminat in 2020, scrie www.gandul.info.

Cu ce aplicatii speciale a venit Samsung Galaxy S4 in Romania

Samsung Galaxy S4, cel mai performant smartphone al sud-coreenilor, lansat miercuri in Romania, va ajunge pe piata cu o ediție speciala a jocului "Need for Speed Most Wanted", dar si alte aplicatii inedite, potrivit www.capital.ro. Samsung a anunțat ca pentru noul smartphone Samsung Galaxy S4 a fost dezvoltata o ediție speciala a jocului "Need for Speed Most Wanted", unul dintre cele mai bine vandute jocuri la nivel internațional. Compania Electronic Arts (EA), creatoarea jocului, a realizat o versiune optimizata pentru dispozitivele Samsung care va include elemente de brand și va fi disponibila pentru descarcare pe Samsung Games. Ca parte a acestui parteneriat, Samsung și EA ofera primilor 100.000 de clienți Galaxy S4 din Europa posibilitatea de a descarca aplicația gratuit, prin intermediul Samsung Hub.

Germania avertizeaza ca ar putea trece 10 ani pana la finalizarea crizei din Europa

Intr-un interviu pentru Wall Street Journal, presedintele Bundesbank, Jens Weidmann a atras atentia asupra crizei din Europa, care, spune el, este departe de a se fi terminat. Weidmann e de parere ca aceasta ar putea dura un deceniu pana la finalizare si va fi depasita doar daca politicienii vor inceta sa se mai bazeze pe Banca Centrala Europeana pentru solutii salvatoare. Presedintele Bundesbank a mai precizat ca BCE ar putea reduce in viitorul apropiat rata dobanzilor, dar ca o astfel de miscare nu va insemna imbogatirea peste noapte a tarilor din zona euro. Acesta a laudat intelegerea dintre Cipru si creditorii sai internationali, pentru bail-outul de zece miliarde de euro, subliniind importanta unui fond de rezerva, pe care bancile se pot baza in caz de nevoie.

FMI: Economia globala s-ar putea confrunta cu o criza de proportii, daca reformele nu sunt finalizate

Un trend ingrijorator catre luarea unor decizii de mare risc si lipsa unor actiuni concrete de refacere a echilibrului bancar ar putea declansa o noua faza cronica in criza financiara, avertizeaza Fondul Monetar International, citat de The Telegraph. “Desi cele mai importante banci din Marea Britanie au inceput sa mai reduca din deciziile riscante pe care le luau pana acum, mai este inca nevoie de eforturi importante pentru ca acestea sa-si reechilibreze registrele contabile”, a anuntat FMI in Raportul de stabilitate financiara globala, pe care il emite o data la sase luni. Avertismentul vine intr-un moment in care si bancherul sef al Germaniei, Jens Weidmann, spune ca Europei i-ar putea trebui zece ani ca sa isi revina de pe urma crizei. “Calmul pe care il resimtim acum ar putea fi unul inselator”, a declarat Weidmann.

Actiunile Apple au scazut cu 43% fata de recordul din septembrie. Compania lui Jobs nu mai este cea mai valoroasa din lume

Actiunile Apple au scazut cu 5,5 procente, ajungand la 402 dolari pe bursa din New York, dupa ce unul dintre furnizorii sai de componente audio a anuntat ca depozitul este plin de piese, ceea ce sugereaza ca vanzarile de iPhone merg mai greu decat era de asteptat. Cirrus Logic este principalul furnizor de chipuri audio pentru produsele gigantului american, cum ar fi iPhone si ipad, asa ca este un indicator de baza cu privire la vanzarile Apple, scrie Bloomberg. Actiunile Apple au scazut cu 43% dupa recordul atins in septembrie, din cauza ingrijorarilor cu privire la vanzarile si profitul in scadere, cat si a competitiei acerbe de pe piata telefoanelor mobile. In vreme ce iPhone ramane cel mai popular telefon, Samsung Electronics a devenit cel mai important producator de smartphone-uri, prin introducerea unei game variate de dispozitive, cu design si preturi pentru toate gusturile.

Profitul Tesco se prabuseste, dupa ce acesta si-a anuntat decizia de a se retrage de pe piata din America

Profiturile anuale inregistrate de Tesco au scazut puternic dupa prima oara in aproape 20 de ani, dupa ce cel mai mare lant de supermarketuri britanic si-a confirmat retragerea de pe piata din SUA, noteaza BBC. Tesco opereaza in State 199 de magazine de tip Fresh & Easy, care nu au facut deloc profit, in ciuda costurilor de 1,2 miliarde de lire sterline. Al treilea cel mai mare lant de supermarketuri din lume trece printr-o serie de restructurari sub conducerea directorului Philip Clarke. Dupa retragerea din America, reprezentantii companiei au anuntat ca urmeaza sa paraseasca si Japonia si ca vor adopta o “abordare mai cumpatate vis-a-vis de expansiunea din China”. “Anunturile facute astazi sunt o consecinta fireasca a unor schimbari strategice pe care le-am inceput acum mai bine de un an si care iau sfarsit astazi”, a declarat Clarke.

Vanzarile Burberry depasesc asteptarile, pe fondul unei cereri puternice din China si Hong Kong

Vanzarile brandului de lux au crescut cu 8%, pe masura ce acesta se concentreaza pe pietele aflate in dezvoltare, unde planuieste sa mai deschida 25 de magazine, informeaza The Guardian. Cererea mare de posete si alte accesorii de lux care a venit din China si Hong Kong a ajutat Burberry sa obtina vanzari mai importante decat erau prognozate pentru primele trei luni ale acestui an. In schimb, in Europa numarul clientilor este in scadere, pe fondul crizei economice, asa ca vestile din China si Hong Kong au venit intr-un moment cum nu se poate mai bun, pentru a echilibra situatia. Angela Ahrendts, directorul executiv al companiei, spune ca in continuare climatul economic va ramane unul dificil, dar ca Burberry va face tot ce ii sta in putinta pentru a profita de oportunitatile existente, prin dezvoltarea platformei online de cumparaturi si lansarea unei linii de parfumuri si cosmetice.