Ioana Petrescu, ministrul Finantelor: Redeventele nu se vor schimba in 2015, iar de la 1 ianuarie 2016 resursele naturale vor fi taxate intr-un nou mod

Sistemul actual de redevente pentru resursele naturale ale Romaniei va fi prelungit un an, iar de la 1 ianuarie 2016 va fi introdus un nou mod de taxare, a declarat ministrul Finantelor Publice, Ioana-Maria Petrescu, intr-un interviu acordat Agerpres, preluat de www.adevarul.ro. Noul mod de taxare a fost elaborat impreuna cu specialisti in domeniu, dupa ce au fost solicitate informatii si cu privire la implementarea sistemelor de taxare a resurselor naturale de catre alte state, si a fost discutat cu Fondul Monetar International, a precizat oficialul MFP.

Rostowski: „Tarile din Europa Centrala si de Est isi pot recupera pozitiile pe care le-au avut inainte de razboi“

Invitatul special al Galei ZF, Jacek Rostowski, ministrul de finante al Poloniei care a administrat finantele celei mai mari economii est-europene in asa fel incat aceasta nu a intrat niciodata in recesiune in timpul crizei, a afirmat ca tarile din Europa Centrala si de Est precum Polonia si Romania au potentialul de a deveni cel putin la fel de prospere ca statele din Europa de Vest, fapt dovedit de istoria antebelica, potrivit Ziarului Financiar.

Daca firmele nu platesc contributiile la stat, angajatii raman fara asigurare

Daca firmele nu platesc contributiile, angajatii raman fara asigurare. Pierd vechimea in munca, serviciile gratuite de sanatate sau concediile medicale. Din pacate, salariatii au putine mijloace sa previna aceste riscuri din cauza raportului de forte platitori- stat- beneficiari rezultat din legislatie Exista multe situatii in care salariatii descopera cu stupoare ca le-au fost anulate beneficiile pe care le asteptau in calitate de contributori la sistemele de asigurari: fie ca este vorba de servicii de sanatate, concediii medicale ori de momentul pensionarii cand se calculeaza vechimea in munca si valoarea contributiei, potirvit www.capital.ro.

Statul a cheltuit cele 200 mililoane euro din amenzile acordate companiilor petroliere inainte ca procesul sa fie terminat. Ce se intampla daca instanta da castig de cauza acestora

Statul trebuie sa returneze cele 200 de milioane de euro, reprezentand amenzi acordate de Consiliul Concurentei companiilor petroliere, daca instanta da castig de cauza acestora in procesul de contestare a sanctiunilor, sumele fiind insa cheltuite deja. In ianuarie 2012, Consiliul Concurentei a sanctionat companiile OMV Petrom, OMV Petrom Marketing, Rompetrol Downstream, ENI Romania, MOL Petroleum si Lukoil Romania cu o amenda totala de 880 milioane de lei, reprezentand 3% din cifrele de afaceri realizate in anul 2010, potrivit www.gandul.info.

Piata de asigurari de raspundere civila auto a crescut cu 11%

Intre lunile ianuarie si septembrie 2014, piata asigurarilor RCA din Romania, a ajuns la valoarea de 1,94 miliarde de lei, in crestere cu 11%, in comparatie cu aceeasi perioada de timp din 2013. Numarul contractelor incheiate, in primele noua luni din 2014, a fost de 5.371.183, mai multe cu 4% fata de primele noua luni din 2013, potrivit Autoritatii pentru Supraveghere Financiara (ASF), potrivit www.manager.ro.

Republica Moldova, intre dictatura si democratie inainte de alegerile parlamentare

Alegerile parlamentare din Republica Moldova au o importanta cruciala pentru parcursul european al tarii, in conditiile in care o eventuala alianta a socialistilor si comunistilor, in frunte cu fostul presedinte Vladimir Voronin, ar periclita apropierea republicii de Uniunea Europeana. Rusia mizeaza pe rasturnarea actualei coalitii a partidelor prooccidentale, in conditiile in care socialistii moldoveni si-au facut o promisiune de campanie din denuntarea acordului de asociere cu UE, noteaza www.wall-street.ro.

In cautarea tinerilor cu bani. Daimler vrea sa scada media de varsta a soferului de Mercedes-Benz

2014 a fost anul masinilor de lux de clasa mica pentru grupul Daimler. Noua clasa A, noul CLA Coupe, dar si SUV-ul compact GLA vor sa scada la nivel global media de varsta a soferului de Mercedes-Benz. Noul B-Class incheie anul intineririi nemtilor si vrea sa readuca grupul pe primul loc la vanzari. Vanzarile liderului clasamentului, BMW, au urcat in perioada iulie-septembrie la peste jumatate de milion de unitati, incluzand modelele MINI si Rolls-Royce, scrie Business Magazin.

Romanii au depus cele mai multe cereri de alocare a unui numar de asigurari sociale in Marea Britanie, in ultimul an. Numarul imigrantilor a crescut semnificativ

Numarul cetatenilor romani si bulgari care au sosit in Marea Britanie in perioada iunie 2013-iunie 2014 a "crescut semnificativ" fata de anul anterior, contribuind la cresterea migratiei nete in aceasta tara, relateaza Huffington Post UK. Planul premierului britanic David Cameron de a reduce migratia neta (diferenta intre imigranti si emigranti) sub pragul de 100.000 de persoane este sortit esecului, in conditiile in care noi date oficiale date publicitatii joi de Oficiul National de Statistica (ONS) arata ca aceasta a crescut la 260.000 de persoane in perioada iunie 2013-iunie 2014.

Pretul petrolului se prabuseste, dupa decizia OPEC de a nu miscora productia. Castigatori si perdanti in urma celui mai mare declin de dupa 2010

Reprezentantii OPEC reuniti joi la Viena au decis sa nu reduca productia de petrol, rezistand apelurilor Venezuelei de a limita livrarile pentru oprirea declinului cotatiilor, iar pretul petrolului Brent, de referinta la Londra, a scazut sub 75 dolari pe baril pentru prima oara dupa septembrie 2010. Grupul a mentinut plafonul productiei la 30 de milioane de barili de titei pe zi, a declarat Ali Al-Naimi, ministrul Petrolului din Arabia Saudita, dupa o intalnire la care au participat reprezentantii celor 12 state membre, transmite Bloomberg.

Avertisment dur de la seful BCE pentru liderii politici ai UE: Incapacitatea de reformare a economiilor nationale pune in pericol zona euro

Incapacitatea de a face reforme economice si de a proteja statele mai vulnerabile ar putea pune in pericol "coeziunea esentiala" a zonei euro, a declarat joi presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, intr-un avertisment dur adresat liderilor politici, relateaza Reuters. Intr-un limbaj neobisnuit de franc, Draghi a cerut celor 18 state din uniunea monetara sa ia in considerare solutii alternative pentru sustinerea membrilor cu probleme, avertizand ca exista pericolul amplificarii temerilor ca aceste tari ar putea parasi zona euro.