Florin Georgescu, BNR, isi apara „electorata“, criticata dur de Basescu, si explica ce sta in spatele acestei propuneri de "refinantare" a creditelor pentru clientii buni platnici

Prim-viceguvernatorul BNR Florin Georgescu (foto stanga), identificat de presedintele Traian Basescu (dreapta) ca fiind unul dintre artizanii „electoratei“ - schema fiscala pentru restructurarea creditelor populatiei, apara aceasta masura, care in opinia lui ar revigora creditarea si ar asigura un venit disponibil celor care aplica, bani care s-ar duce in consum si ar sustine cresterea economica, scrie Ziarul Financiar.

„In opinia mea relansarea creditarii se poate face, in prezent, pe segmentul populatiei prin refinantare ca instrument de majorare fara consecinte negative a venitului disponibil. Daca in perioada de boom economic s-a practicat, uneori, refinantarea destinata unor cheltuieli, in multe cazuri fara o necesitate stringenta, acum, in perioada de convalescenta de dupa criza, se impune practicarea unei «refinantari de necesitate»“, a spus Florin Georgescu, intr-o opinie legata de acest subiect transmisa ZF.

“Legea caloriferul”, miza de zeci de milioane de euro

Ideea ca romanii care sunt conectati la sistemele de termoficare sa fie obligati sa-si tina caloriferele deschise a starnit recent controverse, noteaza Capital.ro.

Ziua de 6 februarie nu anunta nimic deosebit. Asta pana cand presedintele Autoritatiii Nationale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice (pe scurt, ANRSC), Doru Ciocan, a anuntat ca are in vedere initierea unui proiect de act normativ prin care sa li se interzica locatarilor din apartamentele cu repartitoare sa-si inchida caloriferele.

Motivele din spatele acestei propuneri sunt, potrivit lui Ciocan, faptul ca multe familii de la bloc tin caloriferele inchise si beneficiaza de caldura radiata din peretii vecinilor, dar si ca astfel de practici dauneaza sanatatii oamenilor si cladirilor. „Sunt apartamente unde locuiesc sapte copii. Daca se tin caloriferele inchise, se formeaza mucegai, iar copiii se pot imbolnavi“, a explicat seful ANRSC.

Conform spuselor lui Doru Ciocan, chiar si Constitutuia interzice inchiderea caloriferelor. El a indicat in acest sens articolul 44 din legea fundamentala, al carui punct 7 suna astfel: „Dreptul de proprietate obliga la respectarea sarcinilor privind protectia mediului si asigurarea bunei vecinatati, precum si la respectarea celorlalte sarcini care, potrivit legii sau obiceiului, revin proprietarului.“

Mugur Isarescu are un salariu mai mic decat seful ASF, Dan Radu Rusanu. Cat castiga guvernatorul BNR

Salariul guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, este de 10.000 de euro, iar cu indemnizatia de la Consiliul de Administratie ajunge la 12.000 de euro, arata Gandul.info.

Guvernatorul Bancii Centrale a Romaniei castiga mai putin decat seful Autoritatii de Supraveghere Financiara, Dan Radu Rusanu, care are un salariu net de 14.000 de euro pe luna, fiind unul dintre cei mai bine platiti angajati de la stat in Romania.

"Salariul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei este de aproximativ 10.000 de euro pe luna, iar cu indemnizatia de la Consiliul de Administratie ajunge la aproape 12.000 de euro. Celelalte salarii de la Banca Nationala sunt mult mai mici", a declarat pentru gandul consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu.

Declaratia consilierului guvernatorului BNR vine in contextul in care purtatorul de cuvant al ASF, Radu Soviani, a declarat luni la o televiziune de stiri ca salariile din ASF sunt mai mici decat cele de la Banca Nationala.

Cum arata "noua normalitate" pentru banci

Sectorul bancar din Europa Centrala si de Est creste intr-un ritm mult mai incet decat inainte de criza, dar dupa un model mai sanatos si sustenabil. Putem vorbi acum despre o "noua normalitate" in ECE, afirma intr-un interviu acordat Wall-Street.ro Gianfranco Bisagni, Head of CEE Corporate Investment Banking (CIB) al UniCredit.

Intrebat despre posibila inversare a procesului de dezintermediere in cazul bancilor din ECE, Bisagni atrage atentia ca procesul de ajustare a bilanturilor bancilor s-a realizat prin reorientarea de la sursele de finantare externe catre finantarea interna.

"Creditarea este finantata mai mult decat inainte prin baza de depozite. Acest lucru este vizibil la fel de mult in ceea ce priveste ajustarea raportului credite-depozite, o ratie care este in prezent folosita pentru a monitoriza sustenabilitatea creditarii in cazuri particulae. Raportul era foarte ridicat in multe tari din ECE inainte de criza, semnaland in unele cazuri supraincalzirea si suprainvestirea. Ratia credite-depozite a fost redusa si a ajuns la niveluri sanatoase. Vorbim acum de o <<noua normalitate" in ECE: sectorul bancar creste intr-un ritm mult mai incet decat inainte, dar dupa un model mai sanatos si sustenabil", a precizat Bisagni.

Romanul de 35 de ani care a ajuns vicepresedinte la Disney si milionar in dolari

Dupa ce a dezvoltat studiourile EA din Bucuresti si nu numai, Mihai Pohontu vrea sa faca din Disney Interactive o divizie profitabila a gigantului de divertisment, iar apoi sa contribuie la dezvoltarea industriei de jocuri din Romania, scrie Business Magazin.

Este 8 dimineata in San Francisco si Mihai asteapta sa dea interviul pentru Business magazin pentru a putea pleca la birou. Isi cere scuze pe la mijlocul discutiei pentru ca a pornit alarma de incendiu - „A vrut sotia mea sa gateasca ceva". Imi cer si eu scuze la un moment dat pentru ca mi-a cazut bateria - „Din cauza jocurilor se termina foarte repede bateria:)" -, iar discutia despre cea mai fulminanta cariera a unui roman in industria mondiala a jocurilor poate sa continue.

„Mihai is a rock star", citisem un pic mai devreme concluzia unei recomandari scrise pe LinkedIn de catre Javier Ferreira, unul dintre vicepresedintii The Walt Disney Company, la profilul lui Mihai Pohontu, romanul de 35 de ani care este de doi ani vicepresedinte la Disney Interactive, divizia de jocuri a gigantului de divertisment din Statele Unite. „Mihai este singurul om de care ai nevoie ca sa iti coordoneze absolut toate operatiunile", continua Ferreira, iar Michael Marchetti, CEO al Electronic Arts si fostul director al lui Mihai, il recomanda ca fiind „instrumental in transformarea unui start-up in tehnologie intr-o companie de renume" si ca fiind apt „sa livreze rezultate excelente, in timp ce este un lider atent si plin de compasiune".

Parlamentarii USL fac lege pentru conversia in lei a creditelor populatiei. Cum arata proiectul

Dupa experienta maghiara, mai multi parlamentari romani au propus o lege prin care titularii de credite bancare sa poata schimba moneda imprumutului, daca doresc asta, fara sa fie taxati in plus de banca, informeaza Economica.net.

131 de deputati si senatori si-au pus semnatura pe un proiect de lege care propune modificarea OUG 50/2010. Debitorii cu credite in valuta vor avea posibilitatea sa isi converteasca creditele din valuta in lei, fara costuri suplimentare.

Coalitia de guvernare propune un proiect prin care bancile si institutiile financiare nebancare (IFN) sa fie obligate la convertirea creditelor din valuta in lei fara costuri suplimentare pentru consumatori.

Romanul care a castigat intr-o luna echivalentul a 146 de salarii medii lunare, mai mult decat seful Bancii Centrale a Americii

Un angajat al statului roman a castigat, in decembrie, 72.000 de euro, echivalentul a 146 de salarii medii lunare. Veniturile sefului Autoritatii pentru Supraveghere Financiara, Dan Radu Rusanu, sunt chiar mai mari decat cele ale sefului Fed, Banca Centrala Americane. "Este o diferenta de cultura", sustine purtatorul de cuvant al Autoritatii de la Bucuresti, care ne-a explicat ca, la noi, riscurile si responsabilitatile sunt mult mai mari si ca oamenii isi merita banii, relateaza Incont.ro.

Fostul liberal Dan Radu Rusanu este unul dintre cel mai bine platiti angajati ai statului roman: contractul sau de munca ii acorda lunar, fara nicio conditie de performanta, un salariu de 14.000 de euro. La acesta se adauga doua prime, una de Craciun si una de vacanta. Tot de 14.000 de euro fiecare.

Intr-un an, Dan Radu Rusanu castiga 270.000 de dolari, cu mult peste seful Bancii Centrale a Statelor Unite. Ben Bernanke, fostul presedinte al Federal Reserve, de exemplu, a incasat in 2013 doar 200.000 de dolari.

De ce nu se simte „boomul“ economic in buzunarele romanilor

In ciuda cresterii-record a economiei romanesti in 2013, populatia nu resimte inca o imbunatatire a nivelului de trai, economistii aratand ca acest lucru se vede in consumul slab, potrivit Adevarul.ro.

Institutul National de Statistica (INS) a anuntat vineri, prin date de tip „semnal“, o crestere-record a economiei romanesti, de 3,5% in 2013 fata de anul precedent, depasind estimarile de numai 2,8% inaintate de Fondul Monetar International (FMI).

Avansul surprinzator pe intregul an a fost determinat dupa o crestere de 5,1% a Produsului Intern Brut (PIB) in ultimul trimestru din 2013 comparativ cu aceeasi perioada din 2012. De altfel, aceasta este cea mai mare crestere inregistrata de vreun stat membru al Uniunii Europene. Statistica va prezenta de-abia pe 5 martie evolutia detaliata a PIB in 2013, insa datele publicate pana acum privind anumite sectoare economice releva faptul ca industria, exporturile si agricultura au fost motoarele

Producatorul american de software PTC: ,,Romania este o pepiniera de valori”

Cu o istorie de aproape 30 de ani in industria IT, producatorul american de software PTC isi facea intrarea pe piata din Romania la sfarsitul anului 2008, dupa ,,o indelunga prospectare a mai multor zone”, noteaza Forbes Romania. De ce au ales aceasta piata si cum vede seful companiei evolutia domeniului IT&C in Romania?

"Dorind sa deschidem un birou in Europa de Est, ca parte a strategiei noastre globale, dupa o indelunga prospectare a mai multor zone, am decis ca Romania este cel mai potrivit loc. Am analizat cinci-sase tari din aceasta regiune, urmarind indeplinirea unor criterii precum stabilitatea mediului de business (nivelul taxelor, set-up facil), accesul la oameni talentati si educati, costul fortei de munca, apropierea fata de clientii europeni, calitatea fortei de munca. Romania este o pepiniera de valori, cu oameni care vorbesc lejer una-doualimbi straine, sunt dedicati, presteaza servicii la un nivel ridicat. Foarte important este si faptul ca este o tara din Uniunea Europeana”, a explicat John Stuart, country manager PTC Romania, pentru Forbes.ro.

O banca din Iran cere Marii Britanii despagubiri de 4 miliarde de dolari

Bank Mellat, cea mai mare banca privata din Iran, a dat in judecata guvernul Marii Britanii, solicitand despagubiri de aproape 4 miliarde de dolari dupa ce Curtea Suprema a anulat sanctiunile care i-au fost impuse din cauza unor presupuse legaturi cu programul nuclear al autoritatilor de la Teheran, scrie Reuters.

Banca iraniana cere despagubiri pentru pierderile pecuniare semnificative si daunele substantiale suferite in reputatie, ca rezultat al sanctiunilor impuse in 2009, potrivit documentelor depuse la Inalta Curte din Londra, relateaza Reuters. In documente se arata ca guvernul britanic a convins alte autoritati sa impuna propriile sanctiuni, care au provocat si continua sa ii provoace pierderea unor afaceri, clienti, relatii bancare si servicii de trading.