Bancile au credite de 35 mld. lei de la care n-au mai vazut rate de peste un an

Aproape 80% din creditele inregistrate de banci ca neperformante la sfarsitul lui 2013 aveau intarzieri la plata mai mari de un an de zile, potrivit datelor BNR, o asemenea pondere lasand sa planeze un mare semn de intrebare privind posibili­tatile de recuperare a creantelor proaste. Este vorba asadar despre un stoc de credite de peste 35 mld. lei din totalul de neperformante de 44,4 mld. lei pe care bancherii nu au reusit sa le resusciteze, fiind vorba probabil in mare masura despre debitori intrati in insolventa/faliment, scrie ZF Corporate.

Noul sef al Dacia vorbeste in premiera despre cum va arata masina viitorului fabricata la Mioveni

Au trecut doar doua luni de la instalarea noului director general al Automobile Dacia. Nicolas Maure are insa clar conturate planurile pe termen scurt, mediu si lung: competitivitatea cu uzina din Tanger, resuscitarea pietei autohtone si productia noii generatii de masini reprezinta cele mai importante capitole din agenda fara spatii libere a francezului. "Bonjour, ça va?“ Nicolas Maure, noul director general al Dacia si Renault Romania, ne-a intampinat la cel mai recent eveniment Meet the CEO organizat de Business magazin cu cea mai clasica formula frantuzeasca. Al patrulea francez de la conducerea companiilor Automobile Dacia si Renault Technologie Roumanie(RTR), cu o cifra de afaceri cumulata de circa patru miliarde de euro si cu profituri de zeci de milioane chiar si pe timp de criza, pare sa fie tipul de manager calculat: chibzuieste raspunsul pentru fiecare intrebare si este atent chiar si la miscarile pe care le face inainte de declansarea aparatului la sedinta foto. Cititi continuarea materialului pe www.businessmagazin.ro.

Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu: "Eu pun mana pe inima si spun ca romanii nu stiu sa faca bani"

Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, este de parere ca romanii nu stiu sa faca bani. "Important este sa faci locuri de munca in care sa se produca bani", a concluzionat purtatorul de cuvant al BNR, Adrian Vasilescu. Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, este de parere ca multe dintre firmele din Romania fac bani din afaceri cu statul, prin care "e usor sa iei bani", in loc sa creeze locuri de munca. Intrebat cum sta Romania la cultura financiar-bancara comparativ cu alte tari din Europa, purtatorul de cuvant al BNR a replicat ca sta rau si ca romanii nu stiu sa faca bani, scrie www.gandul.info. "Cetateanul ar trebui sa stie, in primul rand, cum se fac banii si cum se cheltuie rational. Dar mai ales cum se fac banii. Eu pun mana pe inima si spun ca romanii nu stiu sa faca bani. Eu cand spun ca romanii nu stiu sa faca bani ma refer la cei 20 de milioane de romani. Nici oamenii de afaceri nu stiu prea bine sa faca bani. Multi stiu sa ia de la stat bani prin afaceri cu statul, prin contracte, e usor sa iei bani. Important este sa faci locuri de munca in care sa se produca bani", a declarat consilierul guvernatorului BNR.

Invazia marcilor proprii

Razboiul neconventional dintre brandurile consacrate si cele pe care nu le vedeai, pana nu demult, prin reclame - printre ele se numara marcile Carrefour, Winny, 365, Aro, Cora, Pilos, Clever, K-Classic, Auchan - a intrat deja intr-o noua faza: daca si Romania va urma calea tarilor occidentale, zeci de marci ale producatorilor vor fi scoase de pe rafturi, care vor fi umplute tot mai mult cu asa-numitele „marci proprii“ ale retailerilor. O privire aruncata asupra evolutiei vanzarilor de marci private ale magazinelor – acestea au atins in 2013 circa 2,5 miliarde de euro, conform datelor GfK, ceea ce reprezinta aproximativ 15% din comertul modern – confirma scenariul. Iar daca ar fi sa ajungem anul acesta pe media europeana - de 23% -, atunci marcile private vor contabiliza un plus de inca vreo 1,3 miliarde de euro la vanzari, scrie www.capital.ro.

Kiessling, Deutsche Telekom: In Romania proiectele prioritare sunt comertul mobil si TV-ul

Planurile tarifare complicate cu multe optiuni vor disparea „mai repede decat credem“ pentru ca in fata unor noi jucatori precum WhatsApp operatorii de telecom trebuie sa-si accelereze transformarea in companii de online. Solutiile de comert electronic mobil si lansarea unui nou produs pe segmentul TV sunt cele mai importante proiecte desfasurate de grupul de companii Cosmote si Romtelecom in a caror dezvoltare este implicat in mod direct grupul german Deutsche Telekom, a declarat intr-un interviu pentru Ziarul Financiar Thomas Kiessling, directorul pentru produse si inovatie al DT, fara a oferi detalii in legatura cu un calendar al lansarilor.

Ai cel putin 10 clase si n-ai experienta? Kaufland, Metro, Profi, Mega Image te angajeaza

Economica.net prezinta lista locurilor de munca oferite acum de greii din FMCG candidatilor cu maximum studii medii, care nu au experienta. Kaufland angajeaza 10 oameni pe postul de manipulant marfa in Turda. Esti potrivit pentru acest post daca ai cel putin 10 clase, esti responsabil, dispus sa muncesti in schimburi si intr-un ritm de munca sustinut. Retailerul mai angajeaza sase coordonatori de distributie presa in Gheorgheni, Radauti, Sighetu Marmatiei, Vaslui, Vatra Dornei. Candidatul potrivit pentru acest post este dispus sa munceasca pe teren, 10 ore pe saptamana, mai ales la sfarsit de saptamana. Detalii despre ofertele de angajare gasiti pe www.economica.net.

Bill Gates revine in fruntea topului Forbes al miliardarilor lumii. Singurul roman din clasament este pe locul 1.372

Bill Gates a revenit in fruntea miliardarilor la nivel global, dupa o pauza de patru ani, cu o avere de 76 de miliarde de dolari, potrivit revistei americane Forbes, singurul roman inclus in top fiind, la fel ca anul trecut, Ioan Niculae, proprietarul grupului InterAgro, cu 1,2 miliarde de dolari. Niculae ocupa pozitia 1.372 in topul miliardarilor lumii pentru 2014 realizat de revista americana Forbes, dintr-un total de 1.645 de persoane cu avere mai mare de 1 miliard de dolari identificate la nivel global. Clasamentul din acest an include 1.645 miliardari cu o avere cumulata de 6.400 de miliarde de dolari, in urcare puternica de la 5.400 de miliarde de dolari anul trecut. In editia din acest an a topului sunt prezenti 268 de noi miliardari, un numar record. Numarul femeilor cu avere de peste 1 miliard de dolari a atins, de asemenea, un nivel record, de 172, fata de 138 cu un an in urma.

Fantomele Razboiului Rece inca mai bantuie Europa de Est, dupa incursiunea rusa in Crimeea

Ucraina se pregateste de o invazie totala a trupelor rusesti in Crimeea, liderii mondiali se angajeaza intr-un maraton diplomatic cu presedintele Vladimir Putin pentru retragerea soldatilor deja prezenti in peninsula, iar est-europenii spun ca neincrederea lor in Rusia este mai mare ca oricand. "Cehii si slovacii, care s-au separat pasnic in 1993, isi mai aduc inca aminte de invazia ruseasca din 1968. Am crezut cu totii ca Rusia a intrat in randul tarilor civilizate, astfel ca este o trezire foarte dura acum, sa vedem ca, in secolul 21, unui stat cu frontiere clar definite ii poate fi incalcat teritoriul", a declarat luni ministrul ceh de Externe, Lubomir Zaoralek, scrie Bloomberg. In urma cu 25 de ani, tari de la Estonia, de pe malul Marii Baltice, si pana in Romania, la Marea Neagra, au inlaturat regimurile comuniste in favoarea democratiei si economiei de piata. De atunci, 11 state foste comuniste sunt in prezent membre ale Uniunii Europene si NATO. In pofida securitatii asigurate de aliantele politice si economice, unii dintre locuitorii Pragai, Budapestei si Varsoviei se tem inca de fantomele trecutului. Pentru ei, drama care are loc in Ucraina arata ca Vestul mai are de invatat niste lectii.

Marea Britanie elimina TVA in cazul tranzactiilor in bitcoin, pentru a incuraja afacerile

Marea Britanie va elimina taxa pe valoare adaugata in cazul tranzactiilor denominate in bitcoin, masura anuntata la numai cateva zile dupa ce prabusirea Mt Gox, cea mai mare bursa pentru moneda virtuala, a provocat investitorilor pierderi de aproape 500 milioane dolari, potrivit Financial Times. Decizia autoritatilor fiscale britanice denota o abordare diferita fata de pozitiile altor guverne din Vest, care au luat masuri pentru descurajarea utilizarii bitcoin, pe fondul temerilor privind evaziunea fiscala, spalarea de bani si stabilitatea monedei virtuale, caracterizata de fluctuatii violente de pret.